InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Očkování proti covidu-19 v Královéhradeckém kraji zpomalilo, ale pokračuje

03.02.2021
V Královéhradeckém kraji pokračuje očkování proti covidu-19. V regionu se k 1. 2. vyočkovalo 13 801 dávek vakcíny mezi zdravotníky, rizikové pacienty, klienty a personál domovů pro seniory a také mezi lidi starší 80 let. Vlivem krácení centrálních dodávek bylo ale nutné zpomalit očkování nových zájemců tak, aby bylo možné přeočkovat druhou dávkou již očkované. Tu prozatím dostalo 1 837 osob.
Foto: pixabay.com
"Musím všechny obyvatele našeho kraje ujistit, že jsme nepřestali očkovat. Očkujeme všechny vakcíny, co máme každý týden k dispozici. Do Královéhradeckého k dnešnímu dni dorazilo zhruba 15 tisíc dávek vakcíny Pfizer a vyočkováno máme 13 801 dávek. Z důvodu krácení týdenních dodávek vakcíny jsme ale museli na následující dva týdny zpomalit očkování nových zájemců. Je nezbytné, aby ti, co už byli očkováni, dostali druhou dávku. Následně budeme moci znovu začít uvolňovat další místa pro nové zájemce," informoval hejtman Martin Červíček.

V Královéhradeckém kraji se aktuálně očkuje na sedmi místech - v nemocnicích v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem, Rychnově nad Kněžnou a také ve Vrchlabí. V současné době se na očkování mohou registrovat pouze osoby starší 80 let a zdravotníci.

Registrace probíhá prostřednictvím centrálního registračního systému na adrese registrace.mzcr.cz. Po registraci si lidé mohou rezervovat termín a nechat se očkovat na jednom ze sedmi zmíněných očkovacích míst.

"V dalších zhruba 14 dnech nebudeme schopni uvolnit větší počet nových očkovacích termínů, ale do konce února předpokládáme, že budeme mít zhruba osm tisíc dávek vakcíny pro další osoby čekající na očkování. Chci proto všechny na tomto místě požádat o trpělivost a pochopení. Děláme vše pro to, abychom mohli očkovat co nejvíce zájemců, v první řadě je ale nezbytné, aby vakcínu dostali ti nejohroženější z nás a ti, co dostali už první dávku," doplnil hejtman.

Další fáze očkování začne v dubnu
V druhém čtvrtletí roku se situace kolem očkování zásadně změní. Stát by měl disponovat milionovými počty dávek vakcíny. Předpokládáme, že na Královéhradecký kraj připadne minimálně 100 tisíc dávek vakcín měsíčně. Pro porovnání, na celé první čtvrtletí má náš kraj prozatím přislíbeno 62 tisíc dávek.

"Počítáme, že v druhém čtvrtletí roku budou v provozu očkovací centra v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem, Rychnově nad Kněžnou, ve Vrchlabí a nejspíše také v Broumově, Jaroměři a Novém Bydžově. Pravděpodobně se v této fázi do očkování zapojí také praktičtí lékaři ve chvíli, kdy bude dostatečné množství vhodných vakcín pro očkování mimo očkovací centra," dodal hejtman Červíček.

Informace o očkování lidé naleznou primárně na stránkách ministerstva zdravotnictví www.mzcr.cz. Kontaktovat mohou také centrální koronavirovou linku na telefonním čísle 1221. Alternativou je také krajská infolinka k očkování, která je dostupná ve všední dny od 9 do 14 hodin na čísle 495 817 110.

Zdroj: Královéhradecký kraj

Další články z rubriky Regiony

Dopravní podnik hl. m. Prahy opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou tramvajové tratě na Letenském náměstí. Práce zde potrvají do neděle 28. dubna 2024 do zhruba půlnoci. Z tohoto důvodu bude obousměrně přerušen ...

Projekt Naše stopy v NATO zabodovaly na jihu Čech. Vzdělávací projekt o armádě si škola pozvala už podruhé

Obléknout si protichemický ochranný oblek, vyzkoušet srdeční masáž nebo si prohlédnout pyrotechnický materiál. To vše bylo náplní projektu Ministerstv ...

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování f ...

V Mněticích a Ostřešanech se chystají opravy silnic a mostů, doprava bude omezena

Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) v blízké budoucnosti zahájí opravy silnic a mostů v bezprostřední blízkosti krajského města. Staveb ...

V Benešově u Prahy se v sobotu uskuteční Regionální den PID

V sobotu 20. dubna 2024 se ve vlakové stanici a v autobusovém terminálu v Benešově u Prahy uskuteční Regionální den PID. Téměř po celý den od 10:00 do ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »