InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Tržby gastra meziročně klesly o třetinu

02.02.2021
Gastro podniky fungovaly v loňském roce bez omezení pouhé čtyři měsíce. Ve zbývajících dvou třetinách roku čelily buď omezením kapacity, provozní doby nebo okénkovému režimu. Z analýzy společnosti Dotykačka, která zmapovala čtvrtinu gastro trhu, vyplývá, že celkový obrat v důsledku uvedených restrikcí meziročně klesl o 32 procent. Oproti roku 2019, kdy tržby oboru dosahovaly 195 miliard korun, to představuje propad zhruba o 63 miliard.
Foto: pixabay.com
Rozdílnost obou let dobře ilustruje pohled na vývoj tržeb v jednotlivých měsících. "Zatímco v roce 2019 byla křivka plynulá a kopírovala standardní trendy sezonality s nejvyššími nárůsty obratu v letních měsících, v loňském roce docházelo kvůli protipandemickým opatřením k prudkým výkyvům," přibližuje ředitel Dotykačky Petr Menclík. Jediné "normální" měsíce tak byly leden, únor, červenec a srpen.

Gastro vs. maloobchod
"Pro lepší kontext jsme čísla z gastro trhu porovnali také s menšími a středními podniky v maloobchodu. U nich navzdory protipandemickým opatřením nebyl pokles tržeb tak markantní. Obrat maloobchodníků využívajících Dotykačku se meziročně snížil pouze o 12 procent," říká Petr Menclík s upřesněním, že uvedená statistika nezahrnuje velké maloobchodní řetězce.

Čtvrtina podniků nad hrobem
Jak pokles tržeb ovlivní celý gastro byznys? Podle Luboše Kastnera, který obor zastřešuje v rámci AMSP ČR, každé čtvrté zařízení dost možná nepřežije. "Třetinový pokles hodnoty trhu, k tomu vyhlídka na snižující se kompenzace a slabý nájezd tržeb v roce 2021 bude znamenat odliv zhruba čtvrtiny provozovatelů a analogicky i stejného počtu zaměstnanců. Odvětví gastronomie nezachrání kompenzace, ale tržby. Proto je nyní zásadní, kdy dojde alespoň k částečnému rozvolnění a obnově provozu," vysvětluje.

Obrat klubů spadl pod 40 procent
Koronavirová omezení v uplynulém roce nejméně zasáhla kavárny a bistra. "Tyto podniky do určité míry i za normálních okolností fungují v režimu ?take away?. Za celý rok jejich tržby klesly jen o 15 procent. Mnohonásobně horší je situace v podnicích orientovaných na noční život. Například kluby a diskotéky mají prakticky už půl roku zavřeno. Meziročně jejich tržby spadly o 61 procent. Téměř o polovinu se tržby propadly i hospodám," vyčísluje Petr Menclík.

Regiony oslabila lokální ohniska i odliv turistů
Největší propad z pohledu regionů zaznamenal v uplynulém roce Zlínský kraj. Tamější gastro podniky loni dosáhly o 41 procent nižších tržeb než v roce 2019. "Nejspíš to souvisí s lokálním ohniskem koronaviru na Uherskohradišťsku. Podobné je to i s Moravskoslezským a Olomouckým krajem, kde rovněž docházelo k omezením i v letních měsících," komentuje Petr Menclík.

Nejslabší oblasti doplňuje ještě Karlovarský a Plzeňský kraj. Zatímco v prvním případě je na vině zásadní úbytek zahraničních turistů v lázeňských centrech, v druhém se nabízí i jiné důvody: "Vedle podstatného snížení tranzitu na hlavním tahu z Německa má zásadní vliv i to, že v Plzeňském kraji převládají hospody, tedy aktuálně jeden z nejpostiženějších gastro formátů," přibližuje Luboš Kastner.

Kde se naopak dařilo? Nejlépe na tom byly turisticky atraktivní horské lokality v Libereckém a Královéhradeckém kraji nebo vinařské oblasti na jižní Moravě. Dobře si vedl také Středočeský kraj a Praha, kde po celou dobu restrikcí zachovalo provoz největší procento gastro podniků. Přesto ani tyto kraje zdaleka nedosáhly hodnot srovnatelných s předchozím rokem.

Prodej alkoholu klesl skoro o polovinu
Omezení gastro provozů se odrazilo v proměně skladby tržeb. Oproti normálu převážnou část prodejů v gastro podnicích představovalo jídlo, nicméně i u něj tržby meziročně klesly téměř o pětinu (konkrétně o 18 procent). Největší poklesy byly znát v prodejích alkoholu: U piva meziročně klesl obrat o 39 procent, v kategorii tvrdého alkoholu to bylo dokonce 45 procent. Prodeje nealko nápojů se snížily o třetinu.



Autor: Věra Kubátová

Další články z rubriky Ekonomika

Příprava na sdílení elektřiny pokračuje. Vyhláška o měření elektřiny jde na Legislativní radu vlády

V druhé polovině letošního roku se spustí sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky. Detaily celkového řešení stanovuje vyhláška o měření elektřiny, která prošla mezirezortním připomínkovým řízením. Ministerstvo průmyslu a obchodu vypořádalo ...

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 %, říká analýza

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun ...

Česká vláda schválila regulaci trhu s kryptoaktivy včetně dohledu ČNB

Vláda včera schválila návrh zákona o digitálních financích, který předložilo Ministerstvo financí. Cílem zákona je implementace předpisů Evropské unie ...

Díky jednotným podmínkám budou stavební výrobky na českém trhu bezpečnější a kvalitnější

Na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu schválila vláda návrh novely o stavebních výrobcích. Jejím cílem je zajistit, aby všechny stavební výrobky pr ...

CzechTourism: Památky v Česku patří mezi hlavní tahouny v rámci cestovního ruchu

V uplynulém roce navštívilo některou z kulturních památek v Česku 43 % cizinců a 36 % domácích cestovatelů. Nejčastěji navštěvovanými jsou hrady a zám ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »