InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Krásná zahrada potěší srdce i duši. Jak zařídit, aby byla dokonalá?

03.02.2021
Stále více lidí si pořizuje namísto bytů ve městech nemovitosti na venkově a v satelitních vesnicích. A mnozí další sní o vlastním domku se zahradou, případně o chatě či chalupě. A není se čemu divit. Děti se na zahradě mohou do sytosti vyřádit a nejedni rodiče jim na ni rádi pořídí i pískoviště a dětské hřiště s rozmanitými herními prvky, případně dětský domeček či trampolínu. Dospělí zase ocení posezení na terase, které poskytne za teplých dnů prostor pro stolování i odpočinek. Stín zajistí nejen stromy, ale také pergola, případně altánek. Vášniví zahrádkáři si zase zajisté vyhradí část zahrady pro pěstování zeleniny a okrasných květin. A ti, co nemají v blízkosti vhodnou vodní plochu, si mohou na zahradu pořídit bazén, v němž si užije vodní hrátky celá rodina. Fantazii se meze rozhodně nekladou.
Ukázky realizací | Zdroj: facebook.com/zahradyhastik

Realizaci zahrady a péči o ni lze svěřit profesionálům


Aby byla zahrada opravdu krásná, je třeba ji správně vyprojektovat a také se o ni náležitě starat. Každý na to však nechce být sám. V takovém případě je vhodné obrátit se na profesionály, mezi něž patří firma
Zahrady Hastík, poskytující své služby již přes 30 let, pro kterou je přání zákazníka a kvalitně odvedená práce na prvním místě.

Návrhy zahrad


Vyprojektování zahrady je vhodné svěřit odborníkům, zejména jedná-li se o rozsáhlejší pozemek, případně pokud mají být v projektu zahrnuty náročnější terénní úpravy a rozmanité atypické prvky. Samotný proces návrhu zahrady začíná první konzultací, kterou firma Zahrady Hastík nabízí zdarma a v rámci které jsou upřesněny veškeré požadavky. Dalším krokem je grafický návrh, který je v případě realizace firmou Zahrady Hastík také zdarma. Posledním krokem návrhu zahrady je osazovací plán a položkový rozpočet. Celé dílo je možné rozdělit na etapy, které lze dělat podle požadavků a finančních možností zákazníka.

Realizace zahrad


Vybudovat zahradu není jen časově náročné, ale také namáhavé. Při úpravách terénu je vhodné využít techniku, ale při sázení, budování chodníčků či stavbě altánku a pergoly se vyplatí využít služeb odborníka. Jelikož zahrada musí fungovat jako praktický a estetický celek, při využití služeb odborníka ušetříte čas i námahu a vyhnete se tak dalším potřebným úpravám a opravám, které by se do budoucna při špatném postupu mohly projevit.

Údržba zahrad


Starat se o zahradu je časově náročné. Profesionální zahradník navíc přesně ví, co a kdy zahrada potřebuje. Ať už potřebujete odborný střih stromů a keřů, chemické ošetření, odplevelení, údržbu trávníku, doplnění kačírku nebo mulčovacího materiálu do výsadeb, frézování pařezů, údržbu závlahového systému nebo jen zazimování zahrady, pomoc od odborníka přijde vhod v jakémkoliv ročním období.

Závlahy


Dostatek vláhy je pro krásnou zahradu zcela nezbytný. Správné řešení zavlažování je proto zásadní záležitostí, již se rozhodně nevyplatí podcenit, jelikož šetří Váš čas i peníze. Realizaci automatického závlahového systému je dobré řešit již při návrhu zahrady. Na pozemku se vytyčí, kde budou umístěny postřikovače a kudy povedou výkopy pro uložení potrubí a elektroinstalace. Závlahu lze samozřejmě řešit také v již založených zahradách.

Gabiony


Zpevnění srázů estetickými kamennými výztuhami je nejen vysoce funkční, ale také estetické. Gabiony jsou vhodné jako opěrné a okrasné zídky, ploty, obklady stěn, schodiště, vertikální zahrady, dále při úpravě koryt a břehů vodních toků atd. Mezi hlavní výhody gabionů patří především nízká pořizovací cena ve srovnání s klasickými konstrukcemi, vynikající odolnost vůči povětrnostním podmínkám, velmi krátká doba realizace, stabilita a přírodní vzhled.

Vodní prvky


Zahradní jezírka, rybníčky a potůčky mají svůj osobitý půvab. Dodávají prostředí romantický vzhled a v létě příjemně osvěží. Vodní prvek v zahradě může mít různou velikost i tvar, voda může být v pohybu nebo stojatá.

Přesazování stromů


Někdy je ideálním řešením zasadit na zahradu již vzrostlé stromy, jindy je zase škoda skácet strom, který lze i přesadit na jiné místo. Přesazuje se kvalitní nebo vzácný rostlinný materiál. Záleží na konkrétní dřevině, jejím druhu a celkovém zdravotním stavu. Úspěšnost ujmutí přesazovaných vzrostlých stromů je uváděna jako 50%, proto je nezbytné tento krok vždy konzultovat s odborníkem.

Kácení a ořez stromů


Stromy potřebují pravidelně prořezávat větve. A pokud dojde k jejich poškození přírodními živly či věkem, může být nutné některý pokácet. Ani samotné kácení stromů není jednoduché, a pokud rovnou nevyhledáte služby profesionálů, je třeba respektovat a dodržovat určité podmínky.

Betonová imitace dřeva


Velice oblíbeným stavebním materiálem pro zahrady je v posledních letech betonová imitace dřeva, která svým aktraktivním vzhledem zhrublého, omšelého dřeva včetně suků, letokruhů i drobných nedokonalostí skvěle imituje strukturu kmenů, zároveň je však vysoce odolná. Výrobky lze použít jak v interiéru, tak v exteriéru na chodníky, schody, k bazénům, k altánům, na terasy, do pergol, do zimních zahrad, na ohraničení záhonů atd.

Všechny tyto služby nabízí firma Zahrady Hastík. Stále ještě váháte na koho se obrátit?

Autor: Pl
Fotogalerie:
Související:

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »