InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Zdravá a bezpečná domácí kancelář budoucnosti? Na co se zaměřit

22.12.2020
Zvykli jsme si na otevřené prostory pro desítky zaměstnanců, na společné relaxační zóny i na konferenční místo s neformálním nábytkem. Většině zaměstnancům pak firmy nařídily povinný home office, v některých případech to ale není možné. Jak se postarat o bezpečí těch, kteří pracují v kancelářích, a přitom neubírat firemnímu prostředí na otevřenosti a svobodě? Cestou může být využití moderních materiálů i vybavení.
Foto: kasparpr.cz
Velkým tématem v prevenci šíření virů je a bude hygiena prostor. Už dnes se stalo běžným vybavit kanceláře stojany s dezinfekcí, pravidelně čistit prostory nejen mechanicky, ale také ozónovými čističi nebo vybavit pracoviště stanovišti pro častější mytí rukou.

"Spolu s požadavky na čistější prostředí proto přichází do kanceláří také nové materiály, které jsou omyvatelné nebo snadno udržovatelné. Kůže, koženka, plastové materiály, kovové a dřevěné podnože, patří k povrchům, které lze snadno, rychle a pravidelně udržovat," popisuje aktuální trend Michal Hotmar z RIM CZ.

Otevřené prostory bezpečně
Když se v první polovině 20. století usadili první úředníci u dlouhých stolů, mluvilo se o stírání pracovních rozdílů a větší efektivitě kolektivu. Od těch dob prošel koncept open-space neboli otevřených kanceláří mnoha proměnami. Od kójí oddělených tenkými paravány přes pracovní stoly
v dlouhých řadách až po ostrůvky pracovních stolů rozmístěných v prostoru a doplněných neformálním posezením. "Stoletý vývoj otevřeného prostoru pro práci a sdílení nápadů může pokračovat i po období pandemie, přijme-li nové standardy pro bezpečnější práci. Mezi ně bude patřit pečlivější rozdělení týmů, členění prostoru dělícími stěnami, vybavení křesel a sedaček prostorovými clonami, oddělením prostor pro návštěvníky a zaměstnance nebo pečlivější dodržování rozestupů při práci," míní Michal Hotmar.

Týmová práce na dálku
V prvním pololetí roku 2020 zaznamenaly online služby pro týmovou práci raketový nárůst. S pomocí mnoha nástrojů, videokonferencí a sdílených úložišť je možné přesunout velkou část týmové práce do online prostředí. To sebou ovšem nese požadavek na zkvalitnění domácích pracovišť.

V běžném pracovním dni člověk prosedí až 15 hodin. Sedíme u jídla, v práci, v autě, v kavárně, v kině i doma na gauči. Myslete na to, až budete vybavovat svou domácí kancelář.

Co určitě nedělat a jaké jsou nejčastější chyby?

- sezení na tvrdých židlích k jídelnímu stolu
- práce z křesla nebo gauče
- práce u stolu v nesprávné výšce
- zřídkavé střídání pozic sezení

Na co se v domácích kancelářích zaměřit?

- správně nastavená výška stolu
- ergonomická židle s dynamickým sezením
- monitor nastavený ve správné výšce i vzdálenosti
- střídání sezení s prací ve stoje
- pravidelné přestávky

5 základů ergonomické kanceláře

1. Výška stolu - optimální výška desky by se měla pohybovat od 72 do 78 centimetrů, výšku vždy volte tak, aby lokty svíraly pravý úhel a deska stolu netlačila do předloktí.

2. Hloubka desky stolu - na stole by mělo být dostatek místa pro monitor i klávesnici. Myslete na to, že vzdálenost obrazovky od obličeje by měla být od 50 do 70 centimetrů a hloubku pracovní desky tomu přizpůsobte. Její rozměr by se měl pohybovat od 80 do 100 centimetrů.

3. Monitor - abyste se nehrbili a k počítači se nemuseli sklánět, horní okraj obrazovky byste měli mít ve výšce očí.

4. Poloha kloubů - abyste předešli zánětům karpálních tunelů nebo poruchám oběhového systému, zvažte podpěrky pro klouby. Pro správné uchopení myši bude stačit gelová podložka, pro nohy zase slouží ergonomická opěrka chodidel, která zajistí správný úhel kolen.

5. Plně nastavitelná židle - alfou i omegou ergonomické kanceláře je správně vybraná židle. Měla by umožňovat dynamické sezení, přizpůsobit se pohybům těla a podepřít páteř na správných místech.



Autor: Mgr. Pavel Kašpar

Další články z rubriky Rady a tipy

Kde nakupovat sazenice a semena zeleniny?

Není nad vlastnoručně vypěstovanou zeleninu. Rajčata, papriky, okurky, kedlubny, zelí... Nejenže jsou cenově dostupnější, ale především mnohem chutnější a i zdravější. Pesticidy na zahrádkách dnes používá jen málokterý ...

Počet vloupání do firem postupem let roste. Jak ochránit svůj majetek?

Policejní statistiky mluví naprosto jasně - rok od roku se zvyšuje počet úspěšných vloupání do rodinných domů i firem. Přesně proto musíte nějakým způ ...

Výhody hraní za české koruny na online kasinech

České koruny představují pro hráče vždy určitou preferenci, a to pro své mnohé výhody, které hráčům online kasin poskytují. Jednoduché vklady a přehle ...

Velikonoční slevy lákají na vajíčka i jarní výprodeje, ale kde je hranice?

Velikonoce tradičně patří mezi svátky, které se u obchodníků těší značné oblibě. Zákazníky se přitom nesnaží nalákat jen na vajíčka a čokoládové zajíč ...

Kde uspořádat firemní akci? My máme jasno!

Firemní teambuilding, konference, školení, setkání pro zákazníky, ale také svatba či jakákoliv jiná výjimečná událost. Všechny tyto akce mají jedno sp ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »