InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » TechMag

Solární veřejné LED osvětlení a bezdrátový rozhlas pro města a obce

21.12.2020
V mnoha městech původní veřejné osvětlení dosluhuje. Stejně tak u některých administrativních budov a v průmyslových areálech si venkovní osvětlení žádá výměnu. V posledních několika letech se nemalé popularitě těší především solární LED osvětlení, které nachází uplatnění dokonce i v místech bez dosahu elektrické sítě. O solární varianty je velký zájem především i z toho důvodu, že spousta měst a obcí přechází na úsporná řešení.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Solární veřejné LED osvětlení má ve svém portfoliu ryze česká společnost JD ROZHLASY s.r.o., která však kromě osvětlení montuje i bezdrátový rozhlas či solární multifunkční dobíjecí stanice.

Veřejné LED osvětlení má spoustu předností


Veřejné lampy jsou především díky LED technologii maximálně úsporné a bezúdržbové. O dlouhou životnost se stará patentovaný systém chlazení LEDEOS, pomocí něhož je každá LED dioda chlazena, a tím dokáže svítit až neuvěřitelných 80 tisíc hodin. Společnost JD ROZHLASY s.r.o. si za svým vynálezem stojí natolik, že poskytuje na veřejné LED osvětlení tříletou záruku.

Zákazník si může vybrat i teplotu barvy od bílé až po žlutou. Osvětlení je inteligentní a programovatelné. Svítidlo disponuje také pohybovým čidlem, přičemž v úsporném režimu svítí na 30 %. V okamžiku, kdy zaznamená nějaký pohyb, rozsvítí se na 100 %, ovšem danou funkci je možné deaktivovat.

Solární osvětlení s nulovými provozními náklady


S nulovými provozními náklady přichází solární veřejné LED osvětlení, která jsou ideální volbou především do oblastí bez dosahu elektrické sítě. Solární svítidla jsou bezúdržbová a disponují soumrakovým čidlem, které aktivuje světlo ve správný čas. Stejně jako předchozí varianty, tak i solární svítidla jsou vybavena pohybovým čidlem.

V nabídce jsou dvě možnosti solárních panelů:
90 Wpp,
180 Wpp.
Pokud se má veřejné osvětlení instalovat do takové části, kde je menší dostupnost slunečního svitu, je nezbytné sáhnout po solárním panelu se 180 Wpp. V opačném případě je naprosto dostačujících 90 Wpp.

Solární LED osvětlení se může pochlubit ještě dalšími prvky, protože může být vybaveno třeba AKU boxem s akumulátory, sekundární optikou pro zvětšení osvětlované plochy, programovatelným GPS modulem a podobně. Sloupy se dají vybavit i dalšími doplňky, mezi něž spadají držáky na telefon, stojany na kolo, USB konektory, Wi-Fi či kompresor.

Pro občany a turisty by mělo město připravit solární multifunkční nabíjecí stanice, které mají také nulové provozní náklady, navíc jsou nezávislé na zdroji síťového napájení. Povyšte městský mobiliář na vyšší úroveň.

Nezapomeňte na bezdrátový rozhlas


V neposlední řadě dochází k modernizaci rozhlasů. Staré obecní rozhlasy jsou už nedostačující svou kvalitou, navíc často neodpovídají potřebám města či obce. Společnost JD ROZHLASY s.r.o. se vám postará také o bezdrátový rozhlas a systém varování obyvatel.


Autor: Pl

Další články z rubriky TechMag

Legendární parní lokomotiva Albatros se vrátí do provozu

Legendární modrá rychlíková lokomotiva Československých státních drah z roku 1947, známá jako Albatros, se vrátí do provozu. České dráhy využily nabídku společnosti Steam Story Agency, která se zavázala k opravě lokomotivy a jejímu návratu do ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Výzkumníci z Brna vyvíjejí způsob, jak měřit škodlivost nočního světla

Rostlinám, hmyzu i živočichům velké množství intenzivního osvětlení škodí. Jak ale rozpoznat míru škodlivosti umělého světla na živé organismy a život ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Hrozby pro macOS: V lednu se nově objevila falešná aplikace slibující prolomení zabezpečení iPhonu

V lednu letošního roku zaznamenali bezpečnostní specialisté pokles detekcí hrozeb pro platformu macOS v Česku a na Slovensku. I přesto se nově objevil ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »