InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Cena za výlet do Severní Ameriky

18.12.2020
Spojené státy americké jsou zemí, kterou nelze ignorovat. A platí to i pro pohled cestovatele. Ať již vás láká kosmopolitní atmosféra New Yorku, lesk losangeleských bulvárů, monumentálnost Skalistých hor či cokoliv jiného amerického, cesta do USA bude stát za to. Před nástupem do letadla bude však potřeba vyřídit několik formalit. Vstup na území Spojených států totiž není samozřejmý a americká strana si chce každého cestovatele zkontrolovat. Turisté či obecně lidé, kteří cestují do USA pouze za účelem krátkodobého pobytu, nemusí naštěstí žádat o vízum, které je nahrazeno systémem známým jako ESTA. O co se jedná? A jaké náklady cestovateli přinese?
Los Angeles | Foto: pexels.com

Co je ESTA?


ESTA je zkratkou názvu "Electronic System for Travel Authorization", v českém překladu "Elektronický systém cestovní registrace". Spojené státy jej uplatňují pro přijíždějící cestovatele ze zemí, kteří splňují podmínky pro bezvízový styk. Systém ESTA slouží de-facto k potvrzení toho, že tyto podmínky jsou skutečně naplněny.

Systém ESTA je uplatňován pro občany 38 zemí včetně České republiky a nenahrazuje v žádném případě vízum v případech, kdy je vyžadováno (např. cestování za účelem zaměstnání v USA, dlouhodobé pobyty apod.)

Systém funguje velmi jednoduše. Žadatel o vstup do Spojených států prostřednictvím elektronického formuláře odpoví na několik základních otázek a poskytne požadované informace o své osobě. Po zaplacení poplatku je žádost kompletní a žadatel vyčká jejího vyhodnocení. To obdrží nejpozději do 72 hodin.

Možné vyhodnocení žádosti ESTA


Žádost může být vyhodnocena jedním ze dvou možných způsobů:
Žádost je odsouhlasena
V tomto případě je žadateli umožněno vycestovat o Spojených států. Toto povolení platí dva roky. Je však svázáno s konkrétním pasem a pokud během těchto dvou let vymění dotyčný pas, musí o povolení žádat znovu. Je důležité upozornit, že schválení žádosti ESTA neznamená automaticky povolení ke vstupu do USA. O tom vždy rozhoduje úředník na letišti. Zjednodušeně řečeno, odsouhlasená žádost ESTA znamená povolení nastoupit do letadla směr Spojené státy.

Žádost neodsouhlasena
Stejně jako není odsouhlasení žádosti povolením ke vstupu, neodsouhlasení žádosti ESTA neznamená automaticky zamítnutí vstupu. Pokud ale k této situaci z nějakého důvodu dojde, dotyčný musí žádat o vízum a projít standardní procedurou. Důvody zamítnutí nejsou z americké strany nikdy sdělovány a nemohou být předmětem přehodnocení. Žádost bude vždy vyhodnocena negativně v případě, že žadateli byl již dříve zamítnut vstup do Spojených států, i tehdy lze ale žádat o vízum.

Jak o povolení žádat a kolik stojí?


Zatímco proces získání víza znamená návštěvu velvyslanectví či konzulátu, pohovor s konzulárním úředníkem a dlouhé čekání na výsledek (až dva týdny), formulář systému ESTA vyplní člověk z pohodlí domova během několika málo minut a výsledku se dočká maximálně do 72 hodin.

I když odsouhlasení žádosti dorazí žadateli často před limitem 72 hodin, je třeba s touto lhůtou počítat a žádat vždy více než 3 dny před plánovaným odletem.

Formulář je dostupný na webu ministerstva vnitřní bezpečnosti Spojených států a jak již bylo uvedeno, nedílnou součástí procesu jeho vyplnění je i online platba poplatku. Ten činí 14 dolarů, tj. necelých 300 Kč. Poplatek sestává z daně na podporu cestovního ruchu (10 dolarů) a nevratného poplatku ve výši 4 dolary. Pokud byste s vyplněním formuláře potřebovali pomoci, podívejte se například na estavisa.cz, kde najdete detailní popis, jak vše vyplnit.

V rámci cesty do Spojených států není 14 dolarů za registraci do systému ESTA nikterak zásadní položkou, cena letenky přesahuje až na výjimečné případy 10 tisíc korun a i vlastní pobyt bude jistě o hodně dražší. Přesto má však těchto 14 dolarů zásadní význam, neboť bez nich se cesta nebude moci vůbec uskutečnit.

Autor: Pl
Fotogalerie:

Další články z rubriky Koktejl

AV ČR: Vědci řeší miliardy let starou záhadu regulace fotosyntézy u bakterií

Bakterie v chladném polárním potoce získávají energii ze světla. Odborníci ale zatím nedokázali odhalit, jak jejich fotosyntéza vlastně funguje. Miliardy let starou záhadu se proto s pomocí molekulárních metod snaží rozluštit čeští vědci. Objev by ...

Kdy letos nastane letní čas ?

Letní čas, známý také jako letní časový posun, je praxí, která se každoročně opakuje v mnoha zemích světa, včetně České republiky. Tento časový posun ...

Poznejte rozkoš erotické masáže

Erotika je nedílnou součástí našeho života a uspokojení nám přináší příjemné pocity. Nemusíte tyto intimní slasti sdílet pouze s partnerem. Ať už jste ...

Aukro: Sběratelské vášně v únoru neznaly hranic

Sběratelé zažili v únoru hody. Na Aukru se prali o 2 300 let starou zlatou minci, moskvič, kterým jezdila VB či parádní funkční špindlovky s precizně ...

AV ČR: Páření termitů před 40 miliony lety se uchovalo v jantaru

Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. K dekódování vš ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »