InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Roušky jako vánoční dárek? Při výběru dejte přednost kvalitě

14.12.2020
Blíží se Vánoce a řada lidí si láme hlavu nad tím, co pořídit svým nejbližším. Pokud jste příznivci praktických dárků, tak pravděpodobně přemýšlíte také nad rouškou či respirátorem. Jenže podle čeho v tak široké nabídce vybírat? A které jsou nejúčinnější?
Foto: prmollo.cz
Letošní Vánoce jsou poměrně ojedinělé, a to z jednoho prostého důvodu, který se jmenuje COVID 19. Pod stromečkem tak řada lidí najde respirátory, roušky či dezinfekce. Málokdo chce dávat druhému nevzhledný dárek v podobě obyčejné roušky či respirátoru, řada lidí tak raději sáhne po designových či vtipných rouškách. Vzhled ovšem není všechno. Mnohem důležitější je účinnost ochranného prostředku.

Bavlněná rouška
Většina roušek na internetu, které mají originální vzhled, jsou vyrobeny z bavlny, případně s příměsí umělého vlákna. Takový produkt vás ale proti koronaviru pravděpodobně dostatečně neochrání. "Ochrana" bavlněné roušky tkví především v tom, že pomáhá omezit šíření viru do okolí. Nebrání tedy před vaším nakažením, ale snižuje dopad nemocné osoby na její nejbližší okolí. Bavlna je velmi propustná a dochází tak opravdu jen k minimální ochraně.

Chirurgická jednorázová rouška
Klasickou jednorázovou (tzv. chirurgickou) roušku seženete například v lékárně či na internetu. Pokud je užívána pouze po dobu maximálně 3 až 4 hodiny, snižuje riziko onemocnění výrazněji než bavlněná rouška. Je ovšem důležité dát si pozor na to, aby se mezi rouškou a obličejem nevytvořila mezera, přes kterou můžou proudit viry.

"Její výhodou je elektrostatický náboj na povrchu, který tvoří alespoň částečnou ochranu před mikroorganismy. Tento náboj však se zvlhnutím roušky klesá až zcela vymizí. Její účinek na COVID 19 je tak omezený," říká Marcela Munzarová, ředitelka společnosti Nano Medical. Podle Munzarové tak postrádá smysl, když někdo nosí jednorázovou roušku několik dnů či týdnů. V tomto případě dotyčnému nejde o své zdraví a ochranu okolí, ale pouze o to, aby měl zakrytá ústa kvůli vládnímu nařízení. Pokud se tedy rozhodnete pořídit někomu na Vánoce jednorázové roušky, tak byste jich měli pořídit raději víc.

Nanoroušky
Nanovlákno je pro ochranu před koronavirem velmi vhodnou volbou, protože na rozdíl od většiny prostředků zachytává i ty nejmenší viry. Ochrana s tímto materiálem ale musí splňovat několik podmínek, aby byla opravdu účinná. Především je třeba si uvědomit, že se jedná o jednorázovou pomůcku. Nanomateriál nemůžete prát v pračce, ani ho sterilizovat v mikrovlnné troubě či párou ze žehličky. Při praní může například dojít k nenávratnému narušení nanovláken. Stejně jako u chirurgických roušek je zde omezena doba nošení.

"Například materiál AntiMicrobe Web R garantuje účinnost po dobu maximálně 12 hodin. Pak musí být filtr jako jednorázový ochranný prostředek vyměněn. Pokud někdo nanomateriál používá opakovaně, nedodržuje maximální dobu nošení nebo například nanomembránu pere v pračce, je znehodnocen a jeho efekt se vytrácí. Vždy je třeba se řídit pokyny výrobce," upozorňuje Marcela Munzarová z Nano Medical, která vyrábí nanofiltry do bavlněných roušek a také jednorázové nanoroušky. Jednorázové roušky z uvedeného účinného filtru s účinností 99,9 % jsou například k dostání pod obchodním názvem Nano Med Clean.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu roušek, tak je potřeba dávat si pozor na to, abyste nenaletěli výrobci a nekoupili nekvalitní výrobek. Například u nanoroušek se podle Munzarové často výrobci ohání tím, že jejich produkt obsahuje vlákna stříbra. Tato vlákna ale viry nezachytí, pouze zničí bakterie. A to je v boji proti koronaviru nepodstatné. Závěrečná rada tedy zní - pečlivě prozkoumejte složení roušky a také všechny normy, které produkt splňuje. Pokud žádné normy nesplňuje, tak se tomuto výrobku raději vyvarujte.




Autor: Patrik Kozlík

Další články z rubriky Rady a tipy

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

AOPK: Jak se chovat v přírodě a nedostat pokutu?

Mezi nepříliš oblíbené činnosti Správy CHKO patří udělování sankcí za aktivity, které poškozují přírodu a porušují zákon o ochraně přírody a krajiny. ...

Přemýšlíte o koupi ojetého vozu? Pozor na zajeté nekalé praktiky některých autobazarů

Koupi nového automobilu si s rostoucími cenami nemůže dovolit každý. Pořízení ojetého automobilu se tak stává pro mnoho lidí dostupnou a výhodnou vari ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »