InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Lidovci chtějí omezit provoz kanálu Juřinka do Bečvy

02.12.2020
Ve středu dopoledne došlo z výusti kanálu "Juřinka" k dalšímu úniku dosud neznámé látky do Bečvy. Jedná se již o čtvrtý únik neznámé látky během více jak dvou měsíců. "Víme jistě o třech opakovaných porušeních limitů vypouštění odpadních vod, které závažně ohrozilo vodu řeky Bečvy. V případech opakovaných nebo vážných rizik na vodách mají vodoprávní úřady a Česká inspekce životního prostředí oprávnění provoz takovýchto zařízení omezit nebo dokonce zakázat," uvedla místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Nevíme, co se stane zítra a kolik podobných případů ohrožení říční vody z kanálu "Juřinka" můžeme očekávat. Je zřejmé, že v systému provozu kanálu existují vážné a nedořešené problémy. Žádám tedy Českou inspekci životního prostředí, aby zvážila využití svého oprávnění k omezení nebo zákazu provozu tohoto kanálu. Provozovatel kanálu musí zajistit plnění limitu vypouštění, je to jeho prvořadá povinnost," řekla senátorka Seitlová.

Senátorka Seitlová poslala řediteli České inspekce životního prostředí dopis, ve kterém ho žádá o vysvětlení na následující otázky:
- Jak je možné, že novináři zjistili, že v den havárie došlo k závažné poruše na jednom ze zařízení ve firmě s možnými důsledky na vznik havárie a ČIŽP, která prováděla kontrolu hned v době po havárii, tuto skutečnost nezjistila?
- V Deníku Referendum byly zveřejněny fotografie, které na první pohled ukazují neoprávněný zásah do technického zařízení alarmu, kde vznikl únik. Jak je možné, že si toho ČIŽP nevšimla a nezjistila to?

Lidovci chtěli o Bečvě jednat ve čtvrtek ve Sněmovně. "Kvůli rychlému zásahu vládních koaličních poslanců se o Bečvě zítra ve Sněmovně pravděpodobně jednat nebude," řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Lidovci dlouhodobě usilují na půdě Parlamentu o to, aby ministr životního prostředí Richard Brabec vystoupil a sdělil, jakým způsobem postupuje Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) z hlediska zajišťování důkazů a vyšetřování.

Jurečka upozornil, že policie žádné informační embargo na informace, které se týkají vyšetřování otravy řeky Bečvy, neuvalila. "Na rozdíl od kompetentních orgánů, je třeba ocenit práci některých novinářů, např. z Deníku Referendum, kteří dokáží přinést veřejnosti mnohem více informací! Vytváří to dojem, že pan ministr nechce objektivně poskytovat informace směrem k veřejnosti," dodal Jurečka.

Zdroj: KDU-ČSL

Další články z rubriky Regiony

Při kontrole restaurace na Znojemsku odhalili veterináři závažná porušení při skladování masa

Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpisů při skladování surovin živočišného původu. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Areál Zámku Pardubice navštívilo v loňském roce přes 160 tisíc lidí. Část přišla za výstavami muzea, na zámecký okruh, někdo jen na vyhlídku v Hlásce, ...

V Rokycanech se otevřela první veřejná ekologická toaleta v Česku

Město Rokycany v polovině dubna slavnostně otevřelo novou kompostovací veřejnou toaletu finské technologie, jedinou svého druhu, za účasti finského ve ...

Začátkem května odstartuje na Lipně cyklistická sezona

Otevřením nového úseku Vltavské cyklistické cesty v sobotu 4. května slavnostně začne nová cyklistická sezona v jižních Čechách. První turisté se svez ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »