InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Víte, jak podpořit imunitu v chřipkovém období?

01.12.2020
Léto je dávno pryč, nad počasím převzal vládu podzim. Spolu s ním nastoupilo sychravé počasí a časté střídání teplot, což je doslova ráj pro bacily. Není tak divu, že podzim máme všichni spojený s obdobím chřipek. Co si budeme povídat, časté přechody z vyhřáté místnosti do chladu hodně zkouší naši imunitu. Jak ji podpořit, aby všechny nástrahy překonala?
Ilustrační snímek | Foto: pexels.com
Když se řekne imunita
Imunitou rozumíme schopnost organismu bránit se proti antigenům z vnitřního i vnějšího prostředí. Základy dědíme po rodičích, ovlivňuje ji i životní styl a vlivy zevního prostředí. Dělíme ji na vrozenou a získanou.
- Vrozená imunita je nám geneticky daná, rodíme se s ní.
- Získaná imunita je výsledkem střetu s infekcí nebo očkování.

Víte, že oslabená imunita vede k častějším infekčním onemocněním jako je chřipka, angína a různé virózy?

Jak posílit imunitu?
Jakmile se začne blížit období chřipek, vyrážíme do lékárny a chceme něco na podporu imunity. Představa, že by nás skolila rýma a kašel nás děsí. Kdo by taky chtěl jít na neschopenku? Lékárník nám pak doporučí přípravky, které zesilují imunitní odpověď. Co kdybyste to ale letos vzali z jiného konce?

Změňte svůj životní styl
Prvním krokem za silnou imunitou by měl být zdravý životní styl. Jezte kvalitní potraviny, dopřejte si dostatek spánku, nestresujte se a pravidelně se hýbejte.



Jaké jsou zásady zdravé výživy?
- Omezte konzumaci jednoduchých cukrů, kávy a alkoholu.
- Kouříte? Zkuste s tímto zlozvykem skoncovat jednou provždy.
- Jezte hodně ovoce a zeleniny.
- Pijte dostatek tekutin, ideální jsou neslazené vody a čaje.
- Zvyšte příjem omega-3 kyselin.
- Pohyb zařaďte na denní pořádek.
- Spěte kolem 8 hodin denně.
- Udržujte si dobrou náladu.

Nezapomínejte na správnou hygienu
Už od mala nám rodiče vštěpují do hlavy, že si po návratu z venku máme umýt ruce, stejně tak po návštěvě toalety nebo kýchání. Někteří na to jaksi pozapomněli, jiní neví, jak si ruce správně mýt.



- Ruce si omývejte pod teplou tekoucí vodou. Nejprve je namočte, pak použijte mýdlo.
- Mýdlo napěníte třením dlaní o sebe. Nejprve třete pravou dlaní přes levý hřbet propletenými prsty, pak obráceně. Stejným způsobem si umyjte také dlaň o dlaň.
- Hřbety prstů třete o druhou dlaň se zahnutými prsty, pamatujte i palce.
- Na závěr umyjte rotačním třením prstů dlaň a ruce opláchněte.

Pomoci z lékárny se nevzdávejte
Jakmile se blíží sezóna chřipek, naše tělo volá po zvýšené dávce vitamínů a minerálů. Jen těžko tuhle potřebu vykryjeme stravou, na řadu přichází doplňky stravy na imunitu. Důležité je dodat tělu dostatek vitamínu C, ideálně v kombinaci se selenem a zinkem, zapomínat nesmíme ani na vitamín D3. V létě ho získáváme ze sluníčka, na podzim a v zimě nám nezbývá než se spolehnout na doplňky stravy.

Kromě vitamínů a minerálů jsou důležitá také probiotika. Velká část imunity se totiž nachází ve střevech, zdravá střevní mikroflóra je základ. Na probiotika nezapomínejte ani při užívání antibiotik.

Náš tip: Prostřednictvím doplňků stravy můžete posílit i imunitu u dětí. Mezi dětmi jsou oblíbené multivitaminy Vibovit, pro nejmenší od 1 roku je tu sirup s hlívou a rakytníkem Terezia Baby Imun.

Řešením může být i očkování
Očkování má své příznivce a odpůrce, faktem ale je, že právě díky němu se nám v minulosti podařilo vymýtit nemoci jako černý kašel, záškrt, pravé neštovice. Očkování proti chřipce se hodí téměř pro každého, velký význam má hlavně u osob starších 65 let, osob s oslabenou imunitou a osob s chronickým onemocněním plic, srdce a ledvin.



Ideálním časem na očkování je začátek podzimu, tedy předtím, než k nám chřipka dorazí. Po aplikaci vakcíny začne imunitní systém rozpoznávat inaktivované části viru chřipky a vytvářet protilátky, které viry neutralizují. Tento proces trvá přibližně 2-3 dny, plnou imunitu proti chřipce získáte za 14 dní. Trvá půl roku až 1 rok.

Autor: Andrea Kramecová
Fotogalerie:

Další články z rubriky Zdraví

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Jaké zdravotnické pomůcky je vhodné mít po ruce?

Smůla nechodí po horách, ale po lidech, jak říká staré známé přísloví. To platí i na různé úrazy, které se nám vždycky přihodí v nejméně vhodnou dobu. ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »