InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 20.04.2024 [e]
Nové připady:
7
Ukončená očkování:
6 982 252
Hospitalizovaných:
7
Vyléčení:
4 715 641
Aktivní případy:
146
Úmrtí celkem:
43 522

Epidemie onemocnění covid-19 i nadále zpomaluje, index rizika je podle PES na hodnotě 62

20.11.2020
Podle protiepidemického systému ČR je souhrnný index rizika pro Českou republiku na hodnotě 62. Ministerstvo zdravotnictví proto Vládě ČR navrhne přesun do čtvrtého stupně pohotovosti. Pokud by Vláda ČR změnu schválila, lze očekávat rozvolnění některých protiepidemických opatření.
Foto: mzcr.cz
Řazení krajů do příslušných úrovní probíhá na základě epidemiologických ukazatelů, jako je např. 14denní incidence na 100 tisíc obyvatel, zjednodušený výpočet reprodukčního čísla, pozitivita testů a také 14denní incidence na 100 tisíc obyvatel zaměřená na seniorní skupiny.

Aktuální hodnota souhrnného indexu rizika pro Českou republiku je momentálně 62. Vláda ČR proto na návrh Ministerstva zdravotnictví ještě dnes projedná možnou změnu na čtvrtý stupeň pohotovosti, kterému aktuální hodnota indexu rizika již týden odpovídá. V případě schválení vládou se dá rovněž očekávat změna opatření, která se na příslušné stupně vážou.

"Na základě epidemiologických ukazatelů, které zohledňujeme v protiepidemickém systému, je možné konstatovat, že se situace v souvislosti s onemocněním covid-19 zlepšuje. Souhrnný index rizika se již týden pohybuje na hodnotě menší než 75, dnes dokonce na hodnotě 62. Proto Vládě ČR dnes navrhnu, abychom se přesunuli do čtvrtého stupně pohotovosti," popisuje aktuální situaci ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Skóre je hodnoceno barevně pro celé kraje, hodnoty jsou ale kalkulovatelné také pro nižší správní celky. Podle skóre jsou kraje řazené do pěti stupňů pohotovosti, na které navazují příslušná protiepidemická opatření týkající se např. roušek, shromažďování, obchodů, kultury nebo školství.

"V případě kladného rozhodnutí vlády dojde také ke změně protiepidemických opatření, a to na základě matice protiepidemického systému. I přes pozitivní vývoj bych chtěl apelovat na veřejnost, že je nutné se i nadále chovat zodpovědně a svědomitě dodržovat platná opatření. Epidemie je nevyzpytatelná a velmi rychle tak může dojít k opětovnému zhoršení situace, což nikdo z nás nechce," dodává ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Protiepidemický systém (PES) vyvinulo Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky ve spolupráci s experty z českých i zahraničních univerzit. Skóre je kalkulováno a implementováno do online systému ÚZIS a zveřejněno na webových stránkách zde.

"V protiepidemickém systému se jako jeden z faktorů zohledňuje také zjednodušený výpočet reprodukčního čísla. Jeho hodnota je aktuálně 0,7, což je pozitivní zpráva dokládající zpomalování šíření epidemie. Hodnocení však nelze opírat o jediný parametr, stále máme velký počet nakažených, a to i v seniorních a zranitelných kategoriích, situace není stabilní," zmiňuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci zavedla Vláda ČR některá plošná opatření, která se týkají např. zákazu nočního vycházení, povinného nošení roušek nebo nařízení home office, pokud to povaha práce umožňuje.

"Počet pacientů přijímaných do nemocnic v současné době mírně klesá, riziko vyčerpání kapacity nemocnic nehrozí. Transporty pacientů mezi kraji nyní nejsou. Pokračující trend poklesu počtu covid pacientů a současně klesající počet nakažených zdravotníků umožňují zahájení obnovení péče, která byla v minulém období prakticky zastavena. Nezbytnou podmínkou obnovování péče musí být však nadále připravenost nemocnic na případný opětovný nárůst pacientů," uvádí náměstek ministra zdravotnictví, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

Zdroj: MZ ČR
Související:

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »