InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Pivovary a podnikatelé žádají obce a města o podporu gastronomie

20.11.2020
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) za podpory Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) a Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) vyzývá představitele měst, obcí a krajů, aby zvážili podporu těžce zasažených gastronomických provozů ve svém regionu. Nabízejí přitom pro inspiraci konkrétní podpůrné programy, které úspěšně realizovala města i regiony v jiných zemích.
Foto: pixabay.com
Gastronomie je společně se sektory cestovního ruchu, kultury a sportu nejpostiženějším oborem v souvislosti s pandemií Covid-19. Tržby celého sektoru, které dosahují hranice 200 miliard korun, se letos propadnou o 30-40 %. Kritická situace je v lokalitách, které jsou více závislé na zahraničních turistech, jako je Praha nebo Karlovy Vary, velmi špatná situace je ale napříč všemi regiony. Gastronomie bude letos uzavřená prakticky třetinu roku, další měsíce pak čelila propadům návštěvnosti způsobeným vládními opatřeními.

Podpůrné programy ze strany státu jsou klíčové pro základní přežití gastronomie v období její plné uzávěry. V nejbližších týdnech, jakmile se začnou vládní opatření postupně uvolňovat, bude velmi důležitá zejména podpora návštěvnosti restaurací a hospod. Nelze očekávat, že se hosté okamžitě vrátí zpět, současně pak i v dalších týdnech bude gastronomie fungovat s řadou omezení. A právě při opětovném restartu sektoru můžou sehrát významnou roli města, obce a kraje, ve kterých tito převážně malí a střední podnikatelé působí.

Gastronomické podniky představují zásadní roli ve společenském životě českých měst, obcí a jejich občanů. Jejich význam je důležitý i z pohledu struktury vlastnictví a dlouhodobé zaměstnanosti. Jedná se podnikatelskou činnost, která je vedena zejména lokálními podnikateli, s lokálními zaměstnanci (150 000 v rámci celé ČR), pro lokální hosty. Restaurace není montovna, ani subjekt, který by byl vlastněn zahraničním kapitálem. Proto je třeba tomuto oboru i na lokální úrovni věnovat pozornost. Ta se sektoru prozatím ze strany měst, obcí ani krajů v dostatečné míře nedostává.

Proto AMSP ČR, ČSPS a SMO ČR vyzývají česká města, obce a kraje, aby zvážily a projednaly konkrétní plány podpor pro lokální podnikatele v gastronomii. A to co nejrychleji.

Inspirací pro tuto lokální či regionální podporu mohou být jednak úspěšné programy ze zahraničí, které jsou jednoduše přenositelné i do českých podmínek, ale také běžná podpora základního ekonomického fungování podniků:

* Vydání městského, obecního nebo krajského voucheru na podporu návštěvnosti a spotřeby v hospodách a restauracích (obdobný program realizovala v minulých měsících např. Vídeň).

* Karta návštěvníka města - programy podporující návštěvnost kulturních, sportovních a dalších zařízení ve městě, včetně gastronomie. Marketingová podpora návštěvnických programů.

* Podpora restauračních zahrádek - sleva, případně úplné odpuštění nájemného za pronájem veřejných ploch pro provozování restauračních zahrádek. Odpuštění administrativních poplatků, zjednodušení a zrychlení procesu povolování zahrádek.

* Dočasné odpuštění nebo slevy na poplatcích za vodu, odpad či další poplatky účtované městem (v případech, kdy je město provozovatelem vodovodní sítě).

"Věříme, že města, obce i kraje naši iniciativu podpoří a pomůžou ochránit jednak desítky tisíc pracovních míst, která jsou aktuálně v ohrožení, a současně také podnikání malých a středních podnikatelů, kterých v gastronomii působí na 40 tisíc. Jsme připraveni zapojit se do přípravy konkrétních podpůrných programů a nabízíme představitelům samosprávy naše odborníky, kteří jim pomůžou najít nejvhodnější řešení i s ohledem na možnosti jednotlivých měst, obcí nebo krajů," říká Luboš Kastner, člen představenstva a Garant projektu Moje restaurace AMSP ČR.

Svaz měst a obcí ČR tuto myšlenku podporuje. "Bez hospody není komunitní život na obci, ve městě, to ví každý dobrý starosta", říká výkonná ředitelka SMO ČR Radka Vladyková. "V této době je nanejvýš důležitá solidarita a soudržnost našich občanů. Řada restauračních zařízení vařila, stále vaří a zdarma rozváží nejen obědy pro pracovníky v první linii boje proti koronaviru. Teď je na čase myslet i na ně a tuto pomoc jim oplatit. Vzájemná pomoc vytváří vlastně pomyslný kruh, v němž podpora našim hospodám je jedním z jeho dílků," doplňuje Radka Vladyková.

"Česká hospoda je součástí naší kultury a také důležitým centrem společenského života ve městech a na vesnicích. Byla by škoda, pokud by hospody a restaurace musely kvůli současné krizi hromadně ukončovat činnost," říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. "Pivovary podporovaly gastronomii jak v první vlně pandemie, tak i v té současné. Bezplatně vyměňují exspirované pivo, dodávají PET lahve na okénkový prodej, pomáhají se zakonzervováním výčepních cest nebo také při vyplňování žádostí o podpory. Vyzýváme města a obce, ať se v rámci svých možností také zapojí a podpoří místní podnikatele v gastronomii."

Zdroj: AMSP ČR

Další články z rubriky Ekonomika

Nejlepší způsob, jak zajistit bezpečnost práce, je účinná prevence. Ústav bezpečnosti práce zahájil kampaň pro zaměstnavatele

Výzkumný ústav bezpečnosti práce pod záštitou MPSV vyhlásil kampaň nazvanou "Chcete-li ušetřit, vsaďte na správné přidělení osobních ochranných pracovních prostředků". Cílem této kampaně je šíření informací mezi zaměstnavateli o ochraně zdraví ...

Jak velký je zájem 15letých studentů o učitelskou profesi?

Think-tank IDEA v rámci Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR představil novou studii, která se zaměřuje na touhu 15letých studentů stát se učite ...

Studie ÚZEI dala za pravdu Agrární komoře. Podpora zemědělců není efektivní a dochází k účelovému dělení podniků, aby dosáhly na vyšší dotace

Zavedení redistributivní platby, která měla podpořit malé zemědělské podniky na úkor velkých, se zvrtlo. Po loňském spuštění této speciální dotace se ...

Trendy v převodních cenách: kontroly přeprodávání reklamy a nehmotných aktiv

Finanční správa v roce 2023 provedla 570 kontrolních úkonů v oblasti cen sjednaných mezi spojenými osobami (tzv. transfer pricing). Výsledkem bylo zvý ...

Prezident Hospodářské komory Zajíček: Inflační období máme za sebou a českou ekonomiku letos čeká mírný růst

Po loňském roce, v kterém česká ekonomika procházela recesí, letos nastane obrat. Tuzemské hospodářství se navrátí k růstu, kdy HDP v reálném vyjádřen ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »