InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Denní přírůstek nakažených koronavirem se v Královéhradeckém kraji snížil na třetinu

19.11.2020
V Královéhradeckém kraji se situace epidemie koronaviru pomalu zlepšuje. Zatímco koncem října byl denní přírůstek nakažených 1100 osob, nyní hygienici hlásí 400 nakažených denně.
Foto: kr-kralovehradecky.cz
"Situace je lepší a naštěstí se nenaplnily kritické scénáře o počtu hospitalizovaných v našich nemocnicích v polovině listopadu. Doufejme, že podle momentálních čísel zhoršení nepřijde ani ke konci měsíce. Musíme neustále řešit další problémy, které epidemie přináší. Pracovní skupina krajského krizového štábu se tento týden zaobírala například otázkou nakládání s těly zemřelých osob s covid-19. Personál pohřebních služeb je totiž stejně jako všichni zdravotníci vystaven riziku nákazy a je potřeba, aby hygienici upřesnili postupy při manipulaci se zemřelými," uvedl hejtman Martin Červíček.

Situace v nemocnicích se postupně lepší. Počet hospitalizovaných klesá a nemocnice hlásí i menší počet pozitivně testovaných.

"Dobrou zprávou je, že se snížil denní přírůstek počtu nakažených. Zatímco koncem října byl denní nejvyšší přírůstek 1100 osob, teď hygienici hlásí v průměru 400 nakažených denně. Křivka začala klesat a nyní jsme v podstatě na číslech ze začátku října," doplnil hejtman.

Důležitou otázkou je také zásobení ochrannými pomůckami. Zatímco při jarní vlně koronaviru byl hlavním problémem nedostatek ochranných pomůcek obecně, teď je situace jiná.

"Nemocnice i sociální zařízení jsou dostatečně zásobené, ale je potřeba řešit zásobení v následujícím období. Největší poptávka je po jednorázových rukavicích, kterých je nedostatek v celé České republice, a my pro naše zdravotníky musíme zajistit dostatečnou zásobu. Bez nich pracovat nemůžou," upřesnil hejtman Červíček.

Asi nejdůležitější otázkou příštích dnů zůstává chybějící personál v nemocnicích a sociálních zařízeních, kde vypomáhají studenti, dobrovolníci ale i vojáci.

"Chci poděkovat všem, kteří pomáhají tam, kde je to nejvíce potřeba. Děkuji studentům, kterých jen ve fakultní nemocnici pomáhá přes sto z celkových 240 v regionu. V celém kraji pomáhají také dobrovolníci. Ti mnohdy bez zištných důvodů působí v prvních liniích po boku zdravotníků a mají velký podíl na zvládnutí situace. Vedle toho děkuji všem složkám krajského integrovaného záchranného systému, který zůstává plně funkční a je připraven na další etapu epidemie. A v neposlední řadě patří obrovský dík všem zdravotníkům napříč jednotlivými obory v našich nemocnicích a také všem lékařům v terénu," ujistil hejtman Červíček.

V úterý 17. 11. bylo v Královéhradeckém kraji podle hygieniků 3894 aktivních případů nákazy covid-19. Nejvíce na Hradecku, Trutnovsku a Náchodsku. Celkem se už v kraji nakazilo přes 25 tisíc lidí. Aktuálně je s covidem-19 hospitalizováno v nemocnicích v regionu celkem 347 osob, z toho 75 je na jednotce intenzivní péče.

Zdroj: Královéhradecký kraj

Další články z rubriky Regiony

Při kontrole restaurace na Znojemsku odhalili veterináři závažná porušení při skladování masa

Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpisů při skladování surovin živočišného původu. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Areál Zámku Pardubice navštívilo v loňském roce přes 160 tisíc lidí. Část přišla za výstavami muzea, na zámecký okruh, někdo jen na vyhlídku v Hlásce, ...

V Rokycanech se otevřela první veřejná ekologická toaleta v Česku

Město Rokycany v polovině dubna slavnostně otevřelo novou kompostovací veřejnou toaletu finské technologie, jedinou svého druhu, za účasti finského ve ...

Začátkem května odstartuje na Lipně cyklistická sezona

Otevřením nového úseku Vltavské cyklistické cesty v sobotu 4. května slavnostně začne nová cyklistická sezona v jižních Čechách. První turisté se svez ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »