InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Firmy na pracovištích zavádějí moderní technologie proti covid-19

19.11.2020
Do tuzemských provozů začaly rychle pronikat nové technologie a specializované výrobky, které chrání zaměstnance a zákazníky před nákazou covid-19 na pracovištích. Firmy tak reagovaly na zářijovou výzvu Hospodářské komory, která je k tomu vyzvala, aby tím snížily riziko plošného lockdownu. V provozech se objevily kromě roušek s nanovlákennou membránou třeba i rychlé automatické měřiče teploty návštěvníků firem a zaměstnanců nebo přístroje na dezinfekci průmyslových hal ozonem.
Foto: komora.cz
Hospodářská komora během září aktualizovala doporučení firmám ke zvýšení prevence před šířením nákazy covid-19 v provozech. Mj. doporučila zapojit moderní technologie, přehodnotit organizaci práce, zvýšit dezinfekci provozů a nakoupit zásoby certifikovaných jednorázových ústenek, respirátorů a dezinfekce pro zaměstnance, které vystačí na překlenutí epidemie do jara 2021.

Z průběžných výsledků nového a dosud neuzavřeného šetření Hospodářské komory mezi podniky vyplynulo, že většina z nich zásobila své zaměstnance ochrannými prostředky a sanitárními pomůckami (64 %), zvýšila osvětu a podporu informovanosti zaměstnanců (49 %) a provedla změny v organizaci práce (39 %), jako je např. směnný provoz, home office nebo rozdělení zaměstnanců do týmů. Pravidelně testují své zaměstnance 4 % firem, skoro desetina firem rozšířila zaměstnanecké benefity např. o vitaminy a minerály, některé z nich i pro členy rodiny zaměstnanců.

Zároveň roste počet firem, které nově zavedly do provozoven moderní technologie. Při přepočtu na všechny zaměstnavatele moderní technologie proti covid-19 už aplikovalo více než pět tisíc podniků a jejich počty nadále porostou. Nejčastěji používají ionizátory vzduchu, speciální teploměry na měření teploty zaměstnanců a technologie na interní trasování zaměstnanců.

"To je důkaz toho, že slova odborářů o tom, že by firmy nějak bránily zaměstnancům v používání moderních technologií, jsou manipulativní. Některé z nich v případě výskytu onemocnění mezi zaměstnanci dokonce dokážou anonymně a rychle dohledat osoby, které byly na pracovišti ve styku s nakaženou osobou. Tím, že se identifikuje jen ohraničená skupina spolupracovníků, lze na ně uvalit karanténní opatření, a nemusí se tak uzavírat celé provozy. To je správná cesta, jak za použití moderní techniky alespoň částečně udržet provoz," pochválil firmy prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Příkladem takové technologie jsou chytré náramky C-19 PROTECTOR. "Náramky zaznamenávají vzájemnou přítomnost a sílu signálu mezi jednotlivými zařízeními. Při nedodržování sociálního odstupu okamžitě upozorní uživatele vibracemi. V případě zjištění nákazy lze anonymizovaná data převést na jména a předat je hygienikům," vysvětluje jednatelka společnosti Care Plus Service (člen skupiny Moore Czech Republic) Marcela Hrdá, jak technologie využívající bluetooth v praxi funguje.

Náramky se testovaly i v provozu Hospodářské komory. Díky tomu dokázala obratem vytrasovat jednoho ze zaměstnanců, který byl pozitivně testován. Technologie se představila na minipřehlídce desítky výrobků proti covid-19, kterou Hospodářská komora dnes pro novináře uspořádala v pražském Florentinu.

Mezi nimi byl i automatický měřič teploty návštěvníků firem a zaměstnanců Smart Gate od společnosti Alumil. Technologie, kterou firmy umisťují u vstupu do kanceláří nebo obchodních prostor, za pomoci 18 senzorů během jedné vteřiny provede až 300 měření a vyhodnotí konečnou tělesnou teplotu s kapacitou až 60 lidí za minutu. Podobná zařízení využívají např. krajské úřady. V Evropě tuto technologii používají mj. letiště nebo vlaková nádraží.

Zatímco firmy zavádějí nové technologie, aby udržely provoz, stát místo podobného scénáře omezuje otevírací dobu úřadů, upozorňují podnikatelé. "Krizové stavy, jako je ta současná, nám ukazují, že bez digitálních technologií bychom nebyli schopni efektivně zajistit fungování některých funkcí státu. V zavádění některých opatření pro další digitalizaci bychom proto měli být rychlejší a odvážnější," poznamenal prezident ICT Unie a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček, který v ČR mimo jiné stál za vznikem CzechPointu nebo datových schránek.

"Když se například podíváte na to, jaké fronty vznikaly na výměnu řidičských průkazů s rizikem přenosu viru mezi lidmi, a přitom bychom už dávno řidičské průkazy nemuseli na území ČR mít u sebe, protože údaje o tom, že jsem oprávněný řidič, má policie k dispozici v evidenci řidičů, je podle mého názoru neobhajitelné, že dosud nedošlo ke změně myšlení a přístupu některých úřadů k řešení běžných životních situací," dodal.

Některé podniky pomáhají v boji proti covid-19 přímo státu. Do nově postavené polní nemocnice v Brně dodala více než 300 nemocničních lůžek například českoskalická rodinná firma Proma Reha. "Požadavkem státu bylo, aby zdravotníci dokázali obsloužit co nejvíce pacientů. Dodali jsme pět typů moderních lůžek, která péči o pacienta usnadňují," poznamenal jednatel společnosti a viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský. "Z obchodního hlediska byla jednání se státem tvrdá, ale korektní. Musím ocenit rychlost a přístup státu, jednání probíhala i o víkendu, smlouvu jsme podepisovali v jedenáct večer," shrnul. Firma výrobky vyváží do 70 zemí světa, a to i na velmi náročné trhy Blízkého východu.

Zdroj: Hospodářská komora ČR

Další články z rubriky Ekonomika

Studie ÚZEI dala za pravdu Agrární komoře. Podpora zemědělců není efektivní a dochází k účelovému dělení podniků, aby dosáhly na vyšší dotace

Zavedení redistributivní platby, která měla podpořit malé zemědělské podniky na úkor velkých, se zvrtlo. Po loňském spuštění této speciální dotace se zvýšil o 24 procent počet žadatelů obhospodařujících výměru 100 až 150 hektarů, což je právě ...

Trendy v převodních cenách: kontroly přeprodávání reklamy a nehmotných aktiv

Finanční správa v roce 2023 provedla 570 kontrolních úkonů v oblasti cen sjednaných mezi spojenými osobami (tzv. transfer pricing). Výsledkem bylo zvý ...

Prezident Hospodářské komory Zajíček: Inflační období máme za sebou a českou ekonomiku letos čeká mírný růst

Po loňském roce, v kterém česká ekonomika procházela recesí, letos nastane obrat. Tuzemské hospodářství se navrátí k růstu, kdy HDP v reálném vyjádřen ...

Agrární komora: Chovy nosnic v klecích jsou na ústupu. Přibude bílých vajec

Opatřit si bílá vejce, která jdou snadno obarvit do pestrých jarních odstínů, na velikonoční nadílku pro koledníky bude do budoucna snazší. Čeští chov ...

ČNB vydává pamětní stříbrnou stokorunu s motivem Nejvyššího státního zastupitelství

Dne 27. března vychází první pamětní mince z nového cyklu České národní banky (ČNB) Instituce České republiky. Jde o stříbrnou stokorunu s motivem Nej ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »