InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

ODS: Aukce pro rozvoj 5G sítí skončila fiaskem, jen pan ministr Havlíček to označuje za úspěch

15.11.2020
Aukce kmitočtů pro rozvoj 5G sítí skončila blamáží a ostudou pro ministra Karla Havlíčka i premiéra Andreje Babiše. Oba se střídavě bili v prsa, jak zařídí příchod 4. operátora a jak se lidem zlevní mobilní data. Nic takového se nekoná. Výsledek aukce je žalostný.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Frekvence, které mohly přivést do Česka nového mobilního operátora, si o 1,4 miliardy levněji rozebrali za vyvolávací cenu ti stávající. Česká republika přišla o unikátní možnost vybudovat funkční konkurenční prostředí v mobilních datových službách," vysvětluje místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka.

Na podzim 2019 odevzdal bývalý předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák finální podmínky aukce a její plán na Ministerstvo průmyslu a obchodu. Vyvolávací cena se pohybovala v hodnotě přes 7 miliard.

"Aukce je velké vítězství stávajících hráčů. Nakoupili levněji, než čekali a o rok odložili miliardové investice do 5G sítí. Na trhu s mobilními daty se nic dramatického nezmění, ceny mobilních dat zůstanou vysoké. Úřad také v podmínkách aukce nijak nezlepšil pozici virtuálních operátorů a ignoroval připomínky stovek českých regionálních operátorů," říká Jakub Rejzek, telekomunikační expert ODS.

Včerejší aukce ukázala na nulový zájem zahraničních telekomunikačních společností vstupovat na trh, kde ministerstvo zasahuje do práce nezávislého regulátora, investor musí bojovat se složitou stavební legislativou a Evropská komise už několik let šetří, zda je sdílení sítí mezi dvěma největšími mobilními operátory v pořádku.

Další atraktivní pásmo pro 5G sítě pak získaly kromě mobilních operátorů i menší podniky, jejich využití i budoucnost jsou nejisté a mohou sloužit jako nástroj spekulace. Nepochybně budou pokračovat soudní spory, které vedou velcí mobilní operátoři kvůli možné státní podpoře pro některé hráče, i kvůli možnosti malých operátorů využívat velmi levně sítě těch velkých.

"Díky předchozímu vedení a složení Rady Českého telekomunikačního úřadu byly dobře nastaveny podmínky aukce 4G kmitočtů, a proto v ČR máme jedno z nejlepších pokrytí 4G v Evropě," doplňuje dále Martin Kupka. ČTÚ podle něj nyní upřednostnil vzdušné zámky a pletichaření před odborností a expertízou.

Navíc se tím zpozdilo spuštění 5G sítí nejméně o rok a ministerstvo tím oslabilo konkurenceschopnost české ekonomiky. To vše za dramatických okolností výměny předsedů úřadu a sebevědomých prohlášení o nutnosti změny přístupu k aukci. Rychlou výstavbu 5G sítí by přitom ekonomika, už skoro tři čtvrtě roku trpící následky pandemie, ocenila.

ODS se zaměří na novelu zákona o elektronických komunikacích, jejíž návrh vláda tento týden schválila a která nijak neřeší problémy českého telekomunikačního trhu. Nejenom mobilní sítě, ale celá digitální infrastruktura potřebuje urychlené zlepšení legislativního prostředí.

Zdroj: ODS

Další články z rubriky Domácí

Stát upravuje pravidla pro dárcovství krve tak, aby nebyli diskriminováni homosexuálové

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od poloviny roku dojde ke zjednodušení procesu darování krve pro dárce, kteří jsou přitahováni osobami stejného pohlaví. Dosud mohli gayové darovat krev pouze po půlroční sexuální abstinenci. Česká republika ...

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »