InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Krizový manažer: Krize je očistcem i příležitostí. Každou firmu ale zachránit nelze

13.11.2020
Vlivem koronavirové pandemie se řada firem dostává do hospodářských potíží a hrozí jim insolvence nebo již v insolvenci jsou. Tato doba dokonale prověří schopnosti vlastníků a manažerů firem, které se dostaly do problémů, ale chtějí se s nimi poprat a úspěšně je překonat. Právě v tomto úsilí může být firmám užitečný specialista na řešení krizových situací, krizový manažer. Firmě může pomoci projít nejtěžším obdobím, stabilizovat ji, případně ji provést neodvratným úpadkem a připravit ji na prodej novému majiteli.
Jiří Melničuk, krizový manažer tradiční značky hudebních nástrojů Amati Denak | Foto: Lucie Vurbsová
Každá krize v podnikání je do určité míry užitečná. Umožní nám zpomalit, podívat se zpět, odhalit příčiny problémů, přiznat si vlastní chyby, přehodnotit plány a připravit se lépe na budoucnost. "Krize je současně očistcem i příležitostí. Dobrý podnikatel by měl být schopen vyhodnotit si včas, kdy je schopen poprat se s problémy sám nebo kdy už na to nestačí a musí vyhledat pomoc odborníka," říká Jiří Melničuk, krizový manažer tradiční značky hudebních nástrojů Amati Denak, která je aktuálně v konkursu. Nejhorší podle něj je, když si podnikatel vlastní pochybení či jiné příčiny problémů nepřipouští, potíže ignoruje, ozdravný proces oddaluje či se do něj vůbec nepouští. To je zpravidla začátek jeho konce. To samé platí i ve firemním prostředí a u chování majitelů firem a jejich klíčových manažerů.

Klíčovým prvkem, který často rozhoduje o tom, jakým směrem se podnikání a firma v krizi posune, je přiznat si, že na to sám nestačím. Někdy stačí se jen poradit s tím, kdo vzniklému problému rozumí a nabízí pohled zvenčí. Jindy se musí jít hlouběji, zasáhnout do svých struktur a angažovat odborníka. Krizový manažer netrpí provozní slepotou, není svázán s prostředím a především, je schopen rychle zmapovat terén, okamžitě zareagovat a co nejdříve začít problém řešit.

V drtivé většině případů mají firmy finanční problémy, kritickou situaci v cash flow, nedostatek pracovního kapitálu, zadlužují se, hromadí závazky po splatnosti, neplatí mzdy a odvody nebo nejsou schopny splácet bankovní úvěry. Tím pochopitelně vzniká tlak věřitelů a na dlužníka se sype jedna výhrůžka za druhou. "Dlužník často postupuje nesystémově, jak se říká, vytlouká klín klínem. Někomu se dluh zaplatí, jinému ne, slibuje se nereálné, uzavírají se nesmyslné splátkové kalendáře. A nakonec, dlužník přestane s věřiteli komunikovat, když už nemá co nabídnout," vysvětluje Jiří Melničuk. Příčinou problémů může být i špatné manažerské řízení, nesprávné byznysové odhady nebo nezvládnuté investice.

Pravomoci krizového manažera
Po zapojení krizového manažera je nutné se podívat na dosavadní ekonomické výsledky dlužníka, provést rozbor jeho zakázek a prodejů, prognostikovat jejich vývoj. Podle toho umí krizový manažer odhadnout, jaké jsou šance na záchranu a navrhnout, jakou cestou se vydat. Jestli se pokusit o totální oddlužení, aniž by firma spadla do insolvence, nebo naopak jít cestou řízeného úpadku a reorganizace.

Pravomoci krizového manažera určuje nastavení jeho angažmá v dané firmě. U podnikatelů a menších firem je krizový manažer spíš externím poradcem a konzultantem, než tím, kdo by byl zapojen do každodenního života firmy. Mnohem více si krizového manažera užijí tam, kde působí aktivně uvnitř firmy a podílí se klíčovým způsobem na jejím řízení. Obvyklé je to u středně velkých a větších firem, kde převládá výroba či rozsáhlejší objem služeb. Krizový manažer zde zpravidla dočasně vykonává roli nejdůležitějšího manažera, ať již jako ředitel firmy nebo jako externista s ředitelskou působností. "Pracoval jsem i pro firmu, v jejímž čele zůstal dosavadní ředitel a já jsem mu s řízením aktivně pomáhal. Pravomoci jsme si vhodně rozdělili, on řídil firmu po odborné stránce, já ho doplňoval především v oblasti financí a jednání s věřiteli," doplňuje Jiří Melničuk.

Otevřený dialog se zaměstnanci
Předpokladem úspěchu je, aby angažmá krizového manažera vnímali zaměstnanci jako velkou pozitivní změnu a naději. Manažer se totiž neobejde bez domácích pracovníků. Odbornost a patriotismus zástupců klíčových profesí jsou důležitými faktory v celém procesu. V různých formách pak probíhá jednání s dalšími zaměstnanci. Musí vědět, co se děje, co má krizový manažer v úmyslu, že s nimi počítá a opírá se o ně. Ne vždy se řeší příjemné věci, ale tak to v krizovém řízení je. Rovněž odchody zaměstnanců jsou v krizovém řízení běžnou záležitostí. Důležitou součástí komunikace je otevřený dialog, diskuze a férovost.

Firmy v době pandemie
Současné pandemické období je zcela mimořádnou situací, která se vymyká dosud všemu zažitému. Je zřejmé, že firmy jsou nyní v mnohem větším nebezpečí, než tomu bylo doposud. Obzvláště ty, na které dopadá koronavirová pandemie nejtíživěji. "Někdo si vystačí jen s čerpáním kompenzací veřejné podpory, jiný musí hledat spásu v insolvenční oblasti, i s pomocí nových vládních opatření. Ta mají zamezit zbytečným krachům koronavirem postižených firem. Je však otázkou, zda se s tím nesvezou i nepoctivé firmy či firmy bez šance na záchranu a na úkor věřitelů. I v krizovém řízení totiž platí, že nemá cenu zachraňovat každého," uzavírá Melničuk.

U insolvencí považuje za zásadní, aby firmy postupovaly cestou řízeného úpadku, než divokým bankrotem. Firmám doporučuje využít možnosti mimořádného moratoria, které má ochránit provozuschopné firmy, které se dostaly do přechodných finančních potíží. U reorganizací je další možností přerušit plnění reorganizačního plánu bez hrozby přeměny reorganizace v konkurs.


Autor: Lucie Vurbsová

Další články z rubriky Domácí

Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv bude od května MUDr. Tomáš Boráň

Úkolem MUDr. Tomáše Boráně je zajistit bezproblémové fungování Státního ústavu pro kontrolu léčiv, aktivní přístup SÚKLu při řešení dostupnosti léčiv, hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími ...

Lipavský jednal s ministrem zahraničí Ázerbájdžánu Bajramovem o bezpečnostní situaci v regionu

Dnes 23. dubna se v Černínském paláci setkali ministr Jan Lipavský a ministr zahraničních věcí Ázerbájdžánu Džejhun Bajramov. Ministři se věnovali akt ...

Solární panely a tepelná čerpadla se začínají vyplácet. Úspory vidí téměř 90 procent majitelů

Domácnosti, kteří pořizují fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo, v drtivé většině případů opravdu uspoří a dočkají se výrazného snížení spotřeby. Vyplyn ...

Rodiče, kteří vozí děti do školy autem, zhoršují ovzduší pro ostatní

Děti, které chodí do základních škol v centru Brna, jsou vystaveny vyšším koncentracím polétavého prachu než jinde ve městě. Týká se to zejména těch, ...

P ENERGY TRADING porušil zákon, když uskutečnil spojení s Gazela Energy bez povolení Úřadu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil společnosti EP ENERGY TRADING, a.s., pokutu ve výši 18 840 000 korun za uskutečňování spojení soutěžitelů ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »