InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Nejvíce tepla na vytápění spotřebují domácnosti, pandemie snížila spotřebu v průmyslu i veřejných budovách

13.11.2020
Pandemie koronaviru má kvůli uzavírání obchodů, škol nebo podniků vliv i na spotřebu tepla. Průmysl, služby a školství totiž využijí významnou část energie, která se v Česku vyrobí. Během pandemie se ale jejich spotřeba mohla snížit až o desetinu. Největším spotřebitelem jsou domácnosti, které využívají 42 % celkové energie na vytápění. Ve spotřebě dálkového tepla na domácnost se Česko v Evropě umisťuje na deváté příčce hned za zeměmi z oblasti Baltského moře a za Slovenskem. Vyplývá to z analýzy projektu Evropa v datech.
Foto: pixabay.com
Během poslední topné sezóny klesla v Česku spotřeba dálkového tepla zejména v podnicích a veřejných budovách. Odběr z tepláren, které prostřednictvím sítě centrálního vytápění zásobují především domácnosti, se snížil nanejvýš o jednotky procent. U těch, které dodávají významný objem tepla pro průmysl, obchodní centra či školy, se ale spotřeba snížila až o desetinu loňského odběru. Při prvním vyhodnocování sezóny 2019/2020 to uvedlo Teplárenské sdružení ČR. Na spotřebě se tak projevilo uzavírání firem nebo vzdělávacích zařízení kvůli pandemii koronaviru.

Češi na špičce Evropy
Průmysl, obchod, služby, školství a zdravotnictví dohromady spotřebují více než polovinu celkového tepla, které kromě tepláren může pocházet i z vlastních menších zdrojů vytápění. Podíl průmyslu na spotřebě stoupá v létě, kdy není nutné vytápět domy, a podniky pak spotřebovávají přes 45 % tepla. V zimě naopak dominují domácnosti, které za rok celkově "pohltí" tepla nejvíce. Například loni se na celkové spotřebě podílely ze 42 %. "Svou spotřebou dálkového tepla se české domácnosti řadí v evropském srovnání do první desítky, loni se umístily na deváté příčce. Více tepla v přepočtu na domácnost potřebují země okolo Baltského moře, o něco více než Češi vytápějí ještě Slováci. Těsně za Českem se na desátém místě nachází Rakousko," říká Adéla Denková z analytického projektu Evropa v datech.

Domácnosti vytápějí hlavně plynem a dálkovým teplem
Dálkové teplo z centralizovaných sítí využívá jako hlavní způsob vytápění více než třetina českých domácností (37 %). Podobný podíl patří zemnímu plynu, pevnými palivy potom topí zhruba 16 % domácností, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Mezi českými kraji domácnosti spotřebují největší díl celkového tepla na Vysočině, kde na vytápění domovů padne podle Energetického regulačního úřadu 65 % energie potřebné k vytápění.

Průmysl se na spotřebě největším dílem podílí ve Středočeském kraji (58 %), což vzhledem k vysokému počtu podniků není překvapivé. S 51 % ho poměrně těsně následuje Zlínský kraj. "Teplárna Zlín díky svému umístění v bývalém průmyslovém areálu firmy Baťa dodává teplo řadě místních průmyslových podniků. Nejvýznamnějším odběratelem je výrobce speciálních pneumatik, švédská společnost Trelleborg," vysvětluje Viktor Kalina, předseda společnosti Teplárna Zlín s.r.o.

Teplo s menším dopadem na životní prostředí
Palivový mix tepláren se napříč Evropskou unií liší. Pevnými fosilními palivy, jako je uhlí, nejvíce vytápějí v Polsku, Česku a Německu. Zemní plyn má podle Eurostatu největší zastoupení v palivovém mixu tepláren v Portugalsku, Belgii a Chorvatsku. Obnovitelné zdroje, tedy zejména biomasa, pak vedou ve Švédsku, Litvě a Dánsku. Zajímavý je mimounijní Island, kde se obnovitelné zdroje díky geotermální energii podílejí na výrobě tepla z 97 %.

Modernizace tepláren a přechod na čistější paliva může přispět ke snižování emisí. Jednou z cest je kombinovaná výroba elektřiny a tepla, při které přijde k užitku více energie. Česko patří v EU do první desítky zemí, kde se takzvanou kogenerací vyrobí největší objemy tepla. Na výrobě elektřiny se u nás tento způsob podílí více než 11 procenty, což lehce přesahuje unijní průměr. V období 2016-2018 navíc v Česku podle Eurostatu poklesl podíl pevných fosilních paliv v mixu těchto zařízení o více než 7 procentních bodů a stejnou měrou se zvýšilo zastoupení obnovitelných zdrojů.

Pomáhá i snižování spotřeby
V Česku se na výrobě tepla nejvíce podílejí fosilní paliva. "Výroba tepla je v České republice stále silně závislá na spalování uhlí. V roce 2019 se na celkové výrobě tepla hnědé a černé uhlí podílelo z 66 %, obnovitelné zdroje přispívaly 16 %. Klimatické cíle, zvyšující se náklady na emisní povolenky a stále přísnější limity na znečišťování ovzduší budou tlačit tuzemské teplárenské společnosti k přechodu od uhlí nejčastěji k plynu, biomase či později k odpadům. Pomoci by jim k tomu měly desítky miliard korun z evropského Modernizačního fondu," dodává analytik České spořitelny Radek Novák.

Životnímu prostředí ale prospívá také snižování spotřeby. Vytápění a chlazení budov totiž v Evropě každoročně spotřebuje největší díl energie. "Od roku 1990 v Česku klesla roční spotřeba tepla pouze pro vytápění bytu nejen následkem oteplování, ale i díky zateplování domů, lepší regulaci topení a změnou našeho chování ze 45 na 15 gigajoulů, tedy na třetinu," uvádí výkonný ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.





Autor: Roman Macháček

Další články z rubriky Domácí

Stát upravuje pravidla pro dárcovství krve tak, aby nebyli diskriminováni homosexuálové

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od poloviny roku dojde ke zjednodušení procesu darování krve pro dárce, kteří jsou přitahováni osobami stejného pohlaví. Dosud mohli gayové darovat krev pouze po půlroční sexuální abstinenci. Česká republika ...

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »