InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Podle aktuální analýzy má Česko už půl roku nejnižší limit pro bezkontaktní platby v Evropě

30.10.2020
Zatímco dvě třetiny evropských zemí zvedly limit pro bezkontaktní platby a výběry z bankomatu na maximální možnou částku 50 eur (nebo její ekvivalent) už v průběhu první vlny koronavirové pandemie v březnu a dubnu, české banky tento trend ochrany zákazníků i prodejců očividně zaspaly. Vyplývá to z aktuální analýzy portálu FAEI.cz, zpracované z informací společností Visa a Mastercard a dalších zdrojů.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Podle portálu v koronavirem soužené Evropě tak dnes není stát, který by měl v lokální měně nižší limit pro bezkontaktní platbu nebo výběr z bankomatu, než jaký má Česká republika s limitem 500 Kč (cca 20 eur). Po přepočtu podle aktuálního kurzu eura nebo lokálních měn vůči české koruně je v pořadí druhé od konce Polsko s limitem 595 korun (100 zlotých) a na třetí příčce jsou Itálie a Moldavsko s 675 korunami (25 eur, resp. 500 moldavských leu).

"Pokud pomineme Dánsko a Finsko, které jsou už dva roky na limitu 50 eur (resp. jeho ekvivalentu 350 dánských korun), Česká republika, Itálie a Moldavsko jsou jediné evropské státy, které letos limit pro bezkontaktní platby nezvýšily. Na druhé straně 17 evropských zemí (37 %) zvýšilo limit o 100 procent, zvýšení převyšující dvojnásobek zvolilo dvanáct států (26 %) a necelá čtvrtina, jedenáct zemí (24 %) zvýšila původní limit o čtvrtinu až dvě třetiny," informoval portál FAEI.cz.

Jak napsal portál FAEI.cz, téměř dvě třetiny zemí v Evropě (65 %) mají od března nebo od dubna, tedy od první vlny pandemie nového koronaviru, limit pro bezkontaktní platby nebo výběry v maximální výši 50 eur, nebo jeho ekvivalentu, stanoveném evropskou směrnicí PSD2.

"To je případ Švýcarska a Lichtenštejnska, kde byl od poloviny dubna dočasně zdvojnásoben limit na 80 švýcarských franků, nebo Bulharska, kde je limit podle aktuálního přepočtu kurzu leva o jedno euro vyšší. Z analyzovaných 46 států a území v Evropě má jen deset z nich - v přepočtu na českou měnu - limit pod tisíc korun," napsal portál.

Všechny evropské země, které přistoupily ke změně, podle analýzy portálu odůvodňovaly zvýšení limitů pro bezkontaktní platby zejména "jako opatření proti šíření koronaviru, protože se lidé budou méně dotýkat platebních terminálů při zadávání PINu a omezí se tak možnost přenosu nákazy".

Podle Tomáše Hládka, poradce ČBA pro platební styk a kyberbezpečnost, je "v současnosti používaný limit 500 Kč, kdy na terminálu není zadáván PIN, dostatečně vysoký". Tento názor ale nesdílí Česká národní banka, která, jak portálu FAEI.cz sdělila její mluvčí Petra Vodstrčilová, již "na jaře bankám sdělila, že se ztotožňuje s výzvou Evropského orgánu pro bankovnictví, aby byl zcela využit limit daný evropskou legislativou".

Jak napsal portál FAEI.cz s odvoláním na T. Hládka, tuzemské banky naposledy jednaly o zvýšení limitu bezkontaktních plateb a výběrů na jaře. Hlavním argumentem proti pro české bankéře zůstává, že v případě ztráty či odcizení karty by vzrostlo riziko odcizení větší sumy peněz.

Podle evropské směrnice PSD2 o platebních službách a souvisejícího tuzemského zákona majitel karty tak či onak nese ztrátu z neautorizovaných transakcí do částky odpovídající 50 eurům. "Ať je limit 500 korun nebo 50 euro," napsal portál.

Podle Marcela Gajdoše, generálního ředitele společnosti Visa pro Česko, Slovensko a Maďarsko "mají bezkontaktní karty ze všech platebních metod nejnižší míru podvodů". V zemích, kde jsou bezkontaktní platby rozšířené nejvíce, držíme počet podvodných transakcí na historickém minimu, informoval.




Autor: Denis Drahoš

Další články z rubriky Ekonomika

Studie ÚZEI dala za pravdu Agrární komoře. Podpora zemědělců není efektivní a dochází k účelovému dělení podniků, aby dosáhly na vyšší dotace

Zavedení redistributivní platby, která měla podpořit malé zemědělské podniky na úkor velkých, se zvrtlo. Po loňském spuštění této speciální dotace se zvýšil o 24 procent počet žadatelů obhospodařujících výměru 100 až 150 hektarů, což je právě ...

Trendy v převodních cenách: kontroly přeprodávání reklamy a nehmotných aktiv

Finanční správa v roce 2023 provedla 570 kontrolních úkonů v oblasti cen sjednaných mezi spojenými osobami (tzv. transfer pricing). Výsledkem bylo zvý ...

Prezident Hospodářské komory Zajíček: Inflační období máme za sebou a českou ekonomiku letos čeká mírný růst

Po loňském roce, v kterém česká ekonomika procházela recesí, letos nastane obrat. Tuzemské hospodářství se navrátí k růstu, kdy HDP v reálném vyjádřen ...

Agrární komora: Chovy nosnic v klecích jsou na ústupu. Přibude bílých vajec

Opatřit si bílá vejce, která jdou snadno obarvit do pestrých jarních odstínů, na velikonoční nadílku pro koledníky bude do budoucna snazší. Čeští chov ...

ČNB vydává pamětní stříbrnou stokorunu s motivem Nejvyššího státního zastupitelství

Dne 27. března vychází první pamětní mince z nového cyklu České národní banky (ČNB) Instituce České republiky. Jde o stříbrnou stokorunu s motivem Nej ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »