InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Konec Black Friday šílenství? Lidé se kvůli pandemii nehrnou do obchodů, online roste

27.10.2020
Letošní Black Friday bude skutečně jiný než dříve. Jedna z každoročně nejvíce propagovaných nákupních akcí dostává nový kabát... a to nejen v USA.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Black Friday byl tradičně považován za hlavní nákupní událost roku. Nejen v USA, ale na všech kontinentech. Největší světové značky směřovaly taktické marketingové iniciativy právě k tomuto období. Když došlo na lámání chleba, společnosti často braly Black Friday jako spásu k dosažení obchodních výsledků za daný rok. A když se nedařilo, nebo se dařilo méně, než bylo potřeba, značky začaly vytvářet nové, alternativní nákupní akce.

"Black Friday už není to, co býval. Vzhledem k dramatickému vývoji na globálních trzích i díky posunu mentality značek se dostává jemně do pozadí a bývá mnohdy předehnán alternativními nákupními akcemi, jako například Amazon Prime Day," konstatuje Adam Kurzok, ředitel společnosti EXPANDO, která se stará o české e-shopy prodávající do celého světa.

Tento rok je situace v USA zcela odlišná. Lidé postávající ve frontách, přeplněná nákupní centra a rvačky o krabice se zbožím díky celosvětové pandemii nepřipadají v úvahu, obchody si musí vymýšlet nové způsoby, jak přilákat zákazníky. Koronavirus tak může tento tradiční svátek nakupování definitivně odsoudit k zániku.

V posledních letech začal dříve populární trend nočního nakupování skomírat. Čím dál tím více prodejců začalo totiž nabízet podobné slevové akce i na internetu, což zákazníkům značně zjednodušilo nakupování. Tento rok tak mohou jindy zcela přeplněná parkoviště před americkými obchody značně osiřet. Uprostřed globální pandemie mají lidé přece jenom více důvodů, proč zůstat doma, než se prát o velké slevy na chytré hodinky, boty, nebo herní konzole.

Podle společnosti Accenture, která letos provedla výzkum mezi 1500 zákazníky se jich 64 % tento rok staví k Černému pátku negativně, což je oproti minulým letům poměrně velké číslo. "Co je možná ještě více překvapivé je to, že většina Američanů již nemá tak velký zájem ani o podobné velké akce typu Cyber Monday, které se dříve u zákazníků těšily velké oblibě," dodává Adam Kurzok.

Největší světová internetová tržiště na aktuální vývoj okolo koronaviru dobře reagují. Amazon tento rok neotálel a donutil obchodníky značně pozměnit jejich prodejní plány. Každoroční akce Prime Day, která se obvykle koná v červenci nyní proběhla až 13. a 14. října poté, co společnost právě kvůli pandemii datum odložila. "Naše statistiky ukazují, že tento krok oficiálně odstartoval Vánočních nákupy.

Celosvětově se nejvíce při Prime Day prodával hlasový asistent Amazon Echo, oblíbené byly rovněž bezdrátová sluchátka a chytré hodinky. Následující týdny rozhodnou o tom, zda se Amazonu opět podařilo sebrat kus tržního podílu kamenným obchodům," komentuje Kurzok. Pozadu není ani čínský gigant Alibaba, který tradičně 11. listopadu spouští akci Single?s Day.

Ať již lidé tento rok dárky nakoupí v dostatečném předstihu, nebo těsně před Vánoci, analytici očekávají, že se díky pandemii letos velká část prodejů přesune online. Celosvětově se dle prognózy Salesforce očekává, že internetové prodeje letos meziročně vzrostou o 30% v porovnání s 8% růstem v roce 2019.

Autor: Ing. Adam Steger

Další články z rubriky Byznys

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní místo zvyšuje produktivitu a nastoluje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Kancelář je ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Klíčové kroky k vybudování kariéry v oblasti hazardních her v České republice

Ne nadarmo se říká: "Děláte-li práci, kterou milujete, je to jako byste nepracovali jediný den." Všichni sníme o práci v oblasti, která nás bude naplň ...

Půjčka na podnikání může být realitou ještě dnes

Potřebujete krátkodobou finanční injekci? Jsou nyní ve hře složenky nebo další výdaje, které slouží k vašemu podnikání? Jednoduchý scénář je již připr ...

Integrace systému CMMS s dalšími systémy

QRmaint může být integrován s dalšími systémy pro monitorování stavu strojů. Díky této integraci mohou naši zákazníci získávat plné informace o stavu ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »