InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Zatěžkávací zkouška internetového připojení. Datová centra jsou na home office připravena

27.10.2020
Při druhé vlně covidu roste internetový provoz, uvádí společnost Algotech, která v České republice provozuje cloudová řešení a datová centra. Na limitu jsou ale domácí sítě, které kombinaci výuky a práce z domova spolu se streamováním médií nemusí často unést.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Data Algotechu potvrzují, že čas uživatelů strávený na internetu v důsledku protiepidemických opatření a většího podílu práce z domova roste. Celkový provoz do a i z internetu se zvýšil o desitky procent, u lokálních poskytovatelů se dokonce místy znásobil. Po jarním lockdownu se tento trend opět potvrdil, protože opět výrazně narost podíl videokonferencí, společně s on-line hraním her a sociálními sítěmi.

Ve srovnání s předchozími týdny vzrostl provoz aplikací jako Skype, Microsoft Teams, Zoom a to přibližně o 30 %. Dle dat softwarových firem, využívání cloudových datových uložišť a serverů v době, kdy velký počet lidí pracuje z domova a školní výuka probíhá rovněž přes internet vzroste přibližně o dalších 25 %.

Servery jsou připraveny
"Kapacity našich datových center pravidelně analyzujeme a s předstihem navyšujeme jejich výpočetní výkon. V moment, kdy se naše servery dostanou na polovinu jejich kapacity, okamžitě navyšujeme jejich výkon tak, aby byla zajištěna dostatečná rezerva pro všechny uživatele a nemohlo tak dojít k omezení dostupnosti našich služeb," vysvětluje Petr Loužecký, ředitel cloudových služeb společnosti Algotech.
Pro datová centra tedy nepředstavuje vyšší zatížení v době pandemie koronaviru problém. Slabé místo je často nedostatečná kvalita internetového připojení v domácnostech, kterou si musí každý z nás spravovat sám.

Čtyřčlenná rodina, kde rodiče pracují současně z domova spolu s dětmi, jejichž výuka nyní probíhá online, představuje pro jednoduchou domácí internetovou síť poměrně velkou zátěž, kterou nemusí ustát. Mohou nastat potíže s připojením k videokonferencím, někdy může internetové připojení celé domácnosti vypadnout úplně. Správa domácí sítě je přitom velice jednoduchá a uživatel k tomu nepotřebuje ani pokročilé IT znalosti.

Zde je pár tipů pro internetovou domácnost bez problémů:

1. Zapněte na svém routeru pásmo 5GHz
Mnoho zařízení je připojených na starším pásmu signálu 2,4GHz, které tak může být značně přetížené. Děje se tak zejména v hustě obydlených oblastech, nebo bytových domech, kde je opravdu velký počet aktivních bezdrátových zařízení. Kvůli rušení signálu pak internet může uživateli běžet pomaleji. Pokud máte nový bezdrátový směrovač, zkontrolujte si v nastavení zapnutí pásma 5GHz.Takový signál bude mnohem rychlejší a stabilnější, zkrátí se ale jeho dosah.

2. Zvažte pořízení WiFi extenderu
Některé místnosti ve vaší domácnosti mohou mít slabý signál WiFi. Pokud máte například bezdrátový směrovač u počítače v podkrovní kanceláři, zařízení v obývacím pokoji v přízemí přijímají zhoršený WiFi signál. WiFi extender, který pouze zapojíte do zásuvky, zvýší signál i v místnostech, kde doposud nebyla možnost se k internetu připojit. WiFi extender pořídíte již v řádu několika stokorun.

3. Počítače, které nepřenášíte, připojte k internetu kabelem
Přes to, že bezdrátová WiFi technologie udělala v posledních letech velký pokrok, v rychlosti stále zatím nic nenahradí klasický LAN kabel. "Pokud chcete mít jistotu stabilního připojení bez rušení jiným signálem, připojte počítač k vašemu směrovači kabelem. Stojí pár korun a v domácnosti se rozhodně neztratí," radí Loužecký.

4. Ověřte si, zda používáte dostatečně silné heslo k WiFi
Zabezpečení sítě je první a základní krok, který by měl učinit každý uživatel provozující domácí WiFi. Heslo by mělo mít šifrování, a to minimálně WPA2 s šifrovacím protokolem AES. "Kvalitnější směrovače v sobě mají zabudovanou ochranu proti síťovým útokům, což ocení hlavně uživatelé, kteří pracují s citlivými daty," doplňuje Karel Diviš, ředitel společnosti IDC-softwarehouse. Správným ověřením zabezpečení tak zaručíte, že se na vaší síť nepřipojí soused, či náhodný kolemjdoucí na ulici.

5. Zjistěte skutečnou rychlost připojení na Vaší adrese
Dosahuje skutečně vaše připojení rychlosti, kterou máte ve smlouvě s poskytovatelem internetového připojení? Prověřte si, zda je na vaší adrese levnější varianta připojení, nebo rychlejší technologie. Můžete tak měsíčně ušetřit stovky korun.

V neposlední řadě, jak všichni víme, práce všech členů rodiny v kombinaci s distanční školní výukou, může být náročná a intenzivní. "Tento rok jsou jednou z nejprodávanějších položek na Amazonu bezdrátová sluchátka a určitě ne náhodou. Děti i rodiče potřebují na svou práci klid a v době pandemie, když všichni fungují z domova, to sluchátka jistě usnadňují," dodává David Cikánek ze společnosti EXPANDO.


Autor: Adam Steger

Další články z rubriky Rady a tipy

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »