InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Vyžeňte z ložnic zimu. Pořiďte si mikroplyšové povlečení

27.10.2020
Spánek v přetopených ložnicích není zdravým. Tradičně vysokou teplotu nedoporučují lékaři ani odborníci na zdravý spánek. Zkusili jste otevřít okno či vypnout radiátory, avšak s drkotajícími zuby se vám skutečně usnout nedaří? Máte nevhodné přikrývky a ložní prádlo.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Odborníci na zdravý spánek i lékaři se shodují na tom, že nám spánek v přetopených ložnicích nedělá vůbec dobře. Jsme náchylnější k respiračním onemocněním, nejsme otužilí, mnohdy nastydneme ne proto, že by nám byla v noci zima, ale protože se příliš zapotíme. Teplota v ložnici by neměla překročit 18 °C, přitom pořád ještě spíme velice komfortně. Co byste řekli na 8 až 13 °C? Nebojte se! Při správně vybavené ložnici nenastydnete a konečně objevíte způsob, jak se skvěle vyspat.

Celoročně pouze jedny lůžkoviny rozhodně nestačí


Určitě se však na tento nový životní styl budete muset připravit. Potřebujete především letní a zimní přikrývky. Někdy se hodí i tři druhy: letní, přechodné a extra hřejivé zimní. Podobně je to s prostěradlem a povlečením. Avšak tady si vystačíte s letním bavlněným a se zimním. Ideálním zimním materiálem je dnes mikroplyš, přesněji jeho kvalitnější verze - mikroflanel.

Proč si nevystačíme pouze s teplými přikrývkami?


Teplé přikrývky jsou důležité, avšak potřebujete i již zmíněné mikroplyšové povlečení. Právě ono se jako první potká s našim tělem a dá mu hřejivý impulz. Díky své struktuře mikroplyš či mikroflanel nikdy nestudí. Naopak, okamžitě převezeme teplotu našeho těla a rychle začíná hřát. Jde o syntetický materiál, ale rozhodně se v něm při správné teplotě v ložnici nebudete potit a ani nebude mít na naše tělo žádný jiný negativní vliv. Naopak. Když se rozhodnete spát bez pyžama, zažijete ještě intenzivnější pocit tepla.

Mikroplyšové povlečení by mělo doplnit i mikroplyšové prostěradlo


Pro zimní měsíce je rozhodně vhodné vyměnit i prostěradla. Klasická nezahřejí. Mikroplyšová prostěradla ano. Pokud jako test vyzkoušíte kombinaci klasického bavlněného prostěradla s mikroplyšovým povlečením, nejjednodušeji poznáte rozdíl. Zatímco od prostěradla budete cítit chladivý efekt, z povlečení silně hřejivý. Tepelné pohodě umí pomoci i vyhřátí postele termolahví. Tepelný komfort je pak dokonalý. Naše plíce přitom vdechují svěží, chladivý, vlhčí a zdravější vzduch.

Na chalupu jako když najdeš


Určitě mikroplyšová prostěradla a povlečení oceníme v našich bytech. Kam ale rozhodně patří, jsou chalupy. V nich se nám málokdy zadaří dosáhnout stejný tepelný komfort v prostorách mimo hlavní lokální topení. Pokud topíme dřevem, mnohdy nám v kamnech ani v kotli nevydrží hořet celou noc a budíme se do mrazivé chalupy. S teplými přikrývkami, povlečením a prostěradlem z mikroflanelu vám zima nebude. Ráno stačí vklouznout do županu ze stejného materiálu a hravě zvládnete i procházku po zasněžené zahradě jen tak v pantoflích. Úžasná idylka a riziko nastydnutí nulové.

Místo topení na vyšší teplotu si pořiďte mikroplyšové deky


Obecně v našich domácnostech přetápíme. Je až absurdním, když máme i v zimě v bytech teplotu kolem 25°C. Proč neubrat? Je to přece zdravější a též úspornější. Příliš se nehýbete, posedáváte u knížky, u televize, a při nižší teplotě by vám byla zima? Řešení je snadné. Zababušte každého člena rodiny do hřejivé mikroplyšové deky. Sedět v dece je příjemné, hřejivé a snadněji si regulujete tělesnou teplotu. Krásné mikroplyšové deky navíc dávají design a styl našemu interiéru. Jednoduše se perou a nežmolkovatí ani při opakovaném praní. Jsou v podstatě věčné.

TIP: Mikroplyšové deky, povlečení i prostěradla z mikroplyše nabízí e-shop České lůžkoviny. K dispozici jsou v mnoha vzorech i barvách.

Autor: Pl

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »