InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Jak na facelift interiéru? 6 stereotypů, které dnes už neplatí

27.10.2020
Omšelé barvy, stísněnost prostor, materiály, které hodně pamatují nebo už vyšly z módy. Chcete pustit do svého domova svěží vítr? Za omlazení interiéru nemusíte utrácet statisíce. Stačí přehodnotit barevné a materiálové stereotypy, vyměnit nebo oživit část nábytku a nebát se nových materiálů. Interiéroví odborníci odhalují několik stereotypů, kterých se lidé často dopouští, a jak na ně nahlížet jinak.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com
Barevná výmalba oživí každou místnost
Neuvážené kombinace barevných stěn a zbytku interiéru jsou ukázkou nejčastěji zaběhnutého kolotoče, kterým se lidé snaží svůj domov oživit. Výsledek je často přesným opakem. Prostor, kde je kombinován výrazný nábytek a tmavá či křiklavě barevná výmalba, se stává stísněným a chaotickým. "Naopak bílá barva, která je dnes často považována za nudnou, bývá vítaným povznesením prostor a vyniknutím nábytku. Samozřejmě mobiliář by neměl být v tomto případě bílý, aby prostor nepůsobil nemocničním dojmem, ale pokud je doplněn nábytkem v přírodních barvách dřeva, dá mu vyniknout. Barevnost lze do prostoru pak vnést vybranými doplňky, jako jsou polštáře, závěsy, dekorace nebo třeba gauč a podobně," radí Barbora Burešová z designového studia Mooden.

Beton patří do sklepa, sklo jen do oken
Volba interiérových materiálů je dnes natolik rozmanitá, že k oživení prostor často poslouží jen jejich obměna. Do vzdušných místností obývacích pokojů nebo ložnic můžete zvolit šedé barevné odstíny stěn. Ať už vyberete pohledový beton nebo třeba šedý odstín stěrky se strukturou, interiér bude působit více moderně. Samozřejmě je potřeba k tomu zvolit adekvátní nábytek.

"Sklo funguje skvěle v prostoru kuchyně jako obklad, nebo v koupelně, kde může nahradit stěny sprchového koutu. Ale stejně tak může být využito v podobě různě opracovaného či zbarveného skla jako stěna oddělující například ložnici od šatny. Jeho výhodou je kromě moderního vzhledu také propustnost denního světla," říká Lucie Hronová ze společnosti Amirro.

Jídelní kout ve stejné barvě
Barevně sladit jídelní stůl a židle určitě není špatně. Pokud ale hledáte, jak tuto část prostoru oživit, pak to může být právě výměnou například jídelních židlí. Ty mohou být dokonce každá jiné barvy, ale ve stejném stylu. Pokud je to na vás příliš odvážné, vyberte jen jednu barvu, která je se stolem v kontrastu.

Co největší pohovka je základ
"Dnešní trendy fandí nápadům. Velkou pohovku, která zabírá většinu obývacího pokoje, nahraďte několika menšími kusy křesel. Stěna sedačky často předěluje místnost, zejména v případě spojení kuchyňského koutu a obývací části. Pokud ale využijete několik křesel, propojíte i menší prostor pokoje do jednoho celku, který bude působit komplexněji a větší," doporučuje Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

Nábytkové sety v ložnici
Nábytkové sestavy, které zakoupíte jako jeden celek, mohou působit čistě a jednoduše, ale zároveň i velmi nudně. Pokud chcete oživit prostor ložnice, vyměňte nábytkový komplet postele s nočními stoky. Například právě noční stolky mohou být zajímavým doplňkem ložnice, které ji oživí. Podobně zafunguje také výrazné čelo postele, které může být nejen dřevěné, ale například třeba čalouněné v kůži nebo plyšové a podobně.

Závěsy a záclony
Zatemňování je pro většinu z nás, především večer a v noci, velmi důležité, a to zejména kvůli pocitu soukromí. Dalším faktorem je pak denní světlo, které se ráno stává nevítaným hostem v ložnici. Pokud tyto překážky dokážete překonat, máte velká okna nebo bydlíte dál od zvědavých očí kolemjdoucích či sousedů, odměnou vám bude vzdušný interiér, který se opticky zvětší.

Autor: Šárka Lachoutová
Komerční sdělení: Malíři pokojů Praha

Další články z rubriky Bydlení

Chcete si nechat postavit odolnou halu? Mrkněte se na monolitické konstrukce

Chystáte se právě rozšířit své podnikání o zbrusu novou výrobní halu, skladiště nebo třeba administrativní budovu? Pak zajisté chcete mít celý projekt hotový co nejrychleji, nejkvalitněji a nejlevněji. Právě v takovém případě si nesmíte nechat ujít ...

Jak si vybrat box na hračky?

Dětský pokoj je opravdovým pokladem různých hraček. Plyšáci, panenky, autíčka, skládačky, kostky, hry nebo míče - možností je skutečně mnoho a to jsou ...

Rychlovarná konvice a topinkovač jsou praktické spotřebiče do kuchyně, musí ale okouzlit i designem

Při nákupu rychlovarné konvice a topinkovače, většinou sáhneme po praktických modelech, které jsou cenově přijatelnější. Měli bychom ale také zohledni ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Zahalte vaše domovy do přírodní elegance s ručně vyráběnou keramikou

V dnešní době, kdy se moderní technologie zdá, že ovládají každý aspekt našich životů, je něco magického na přírodních, ručně vyráběných předmětech. A ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »