InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Gastronomie přišla o 64 % tržeb za jediný den

21.10.2020
Druhá vlna koronavirové pandemie dorazila i do českých restaurací. Ty se stále nevypořádaly se ztrátami z jarních měsíců a nyní opět fungují pouze skrze výdejní okénka. Dle dat společnosti Storyous má aktuálně otevřeno pouze 57 % podniků a tržby rapidně klesají. Gastronomové se ale nevzdávají, i díky vládní podpoře nechávají své podniky otevřené a hostům umožňují objednávat si jídlo s sebou bezkontaktně a online.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Dnes má otevřeno pouze 57 % podniků z těch, které fungovaly přes léto. Největší výpadek tržeb nastal v den, kdy se zavřely restaurace a začala opět fungovat pouze výdejní okénka. Restaurace jsou nyní na čtvrtinových tržbách oproti létu. Přitom ještě 13. října, tedy poslední den, kdy měly restaurace otevřeno alespoň do 20 hodin, jsme evidovali třikrát vyšší tržby než dnes," komentuje Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která restauracím dodává pokladní systémy.

Za jediný den, tedy mezi 13. a 14. říjnem tak restaurace přišly o 64 % svých tržeb. Otevřeno má nyní pouze kolem poloviny podniků oproti létu, přitom ještě 13. 10. fungovalo téměř 80 % hospod, restaurací a kaváren. Kolik gastroprovozů zcela ukončilo v říjnu svou činnost bude zřejmé až na konci měsíce.

Mnoho restaurací se z jarního uzavření poučilo a aktivně komunikují se svými zákazníky. "Oproti jarní vlně vidíme větší angažovanost podniků a snahu vymyslet co nejlepší řešení pro prodej s sebou. Sami se nám ozývají se zájmem o naši službu OneMenu - online objednání jídla s sebou. Je to pro ně dobrá alternativa k rozvozovým službám, které restaurace zatěžují nepoměrně vysokými poplatky," říká Igor Třeslín. Rozvozové služby si běžně účtují 30 % z ceny objednávky, poplatek za využití OneMenu Jídlo s sebou se pohybuje kolem 3 - 4 %.

Rozdíl je také v chování hostů. Oproti první vlně epidemie sledují ve Storyous méně častý trend práce z domova. "Lidé jsou v kancelářích, nepracují z domova v takové míře jako na jaře a přes den potřebují jíst. I proto jim restaurace chtějí nabídnout možnost pohodlného a bezpečného online objednání jídla s sebou," komentuje Igor Třeslín. "Každý z nás si rád zajde na dobré jídlo a restaurace se teď snaží ze všech sil, aby pro nás všechny i nadále vařily. Zajděte si i vy pro dobrý oběd, který si odnesete s sebou domů nebo do kanceláře. Hospodští teď ocení i sebemenší podporu," vyzývá Třeslín.

Restaurace si potřebují udržet zaměstnance, aby přežily až znovu naskočí poptávka, mnoho z nich ale už muselo přepouštět a svým zaměstnancům hledají dočasnou práci v jiných odvětvích. "Vážíme si podpory vlády, která přišla rychle a v klíčových oblastech. Teď budeme bojovat o to, aby se snížila DPH u jídla s sebou, protože tam je sazba zbytečně vyšší. Vyzvali jsme i rozvážkové služby, aby pro období omezení zvážily výši svých provizí, které činí v současnosti okolo 30 % z ceny objednávky," říká Luboš Kastner, předseda iniciativy Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a spolumajitel sítě restaurací Hospodska.

"Nejhůře dopadla krize samozřejmě na bary, které vůbec nemohou otevřít své podniky a obnova barové scény bude trvat ještě dlouho," uzavírá Luboš Kastner.

Autor: Jana Bábiková

Další články z rubriky Ekonomika

MPO: Více elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Jejich rozvoj usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snazší a rychlejší. Vláda schválila usnesení, které Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo spolu s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem ...

Finanční správa začala poplatníkům zasílat údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion držitelů datových schránek obdrží údaje k zaplacení da ...

SP ČR: Nařízení o ekodesignu - obava či přínos pro firmy?

Udělat z udržitelnosti pomyslnou normu a napomoci k vytvoření evropského trhu s udržitelnými produkty. To je cílem Nařízení o ekodesignu (ESPR), jehož ...

Ministerstvo průmyslu a obchodu posílí inovační výkonnost firem, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Cíle ...

Obliba elektronických dražeb roste, za 5 let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemců. Celkem za tu dobu proběhlo 2 410 elektronických ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »