InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Kampaň Chytrá volba pomůže Čechům hledat příležitosti k úsporám energie

20.10.2020
Ministerstvo průmyslu a obchodu informuje o možnostech energetických úspor. Prostřednictvím kampaně Chytrá volba chce vnést nové impulzy do vnímání úspor energie, podpořit aktivní řízení spotřeby v domácnostech, firmách i veřejné správě, a přispět tak k lepšímu využívání energie.
Foto: pixabay.com
Ačkoli jsou úspory energie tématem, které se čím dál častěji dostává do povědomí široké veřejnosti, a energetické úspory nabývají na významu, v lepším využívání energie mají domácnosti, firmy a instituce stále ještě rezervy. I když energetická náročnost českého hospodářství dlouhodobě klesá a možnosti, jak spořit energii, se rozšiřují, Češi se ještě nenaučili plně využívat tyto výhody.

"Je na čase zabývat se podporou úspor energie i jinou formou, než jsou investiční dotace. Je třeba se pokusit změnit přístup lidí ke spotřebě energie a motivovat je k úspornému chování. Bariéra nespočívá jen ve financích, týká se také povědomí o přínosech a možnostech, jak realizovat energeticky úsporná opatření," vysvětluje vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Nižší spotřeba energie znamená nejen snížení provozních nákladů, kdy lze ušetřené peníze použít jinde, přispívá také ke zlepšení životního prostředí a kvality života jako takového.

Moderní kampaň s příklady a tipy
Dosáhnout větší energetické efektivity má pomoci komunikační kampaň Chytrá volba, která začíná na podzim, první fáze potrvá do května 2021. Má naučit širokou veřejnost, podnikatele, státní správu i samosprávy vnímat příležitosti k úsporám energie všude kolem nás, aktivně vyhledávat příležitosti ke změně, nebát se hledat vhodná opatření či využít pomoc odborníků. V kampani se využijí expresivní výrazové prostředky a názornost. Chytrou volbu tak bude provázet sdělení "Věci žerou víc, než možná tušíte" a konkrétní příklady a inspirace, jak vysokou spotřebu omezit.

"Nejvíc energeticky náročný je v České republice průmysl a doprava. Mezi významné spotřebitele energie patří také domácnosti - každá ročně spotřebuje energii, která se rovná přibližně 5 tunám uhlí či 2 078 m3 zemního plynu nebo 19,7 tisícům kWh elektřiny," uvádí náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla.

Kampaň nebude postavena jen na environmentálních tématech, zaměří se také na dopady na zdraví, zvýšení produktivity nebo pohodlí a v neposlední řadě na finanční efekty. Odehrávat se bude zejména na internetu a sociálních sítích, veřejnost se s ní setká i v dalších médiích s tím, že centrálním místem bude web www.chytra-volba.cz. Půjde o informační hub a rozcestník užitečných informací včetně doporučení a tipů, kde se návštěvníci mimo jiné dozvědí i to, kam se mohou obrátit pro radu odborníka nejblíž bydlišti. To vše s cílem pomoci obyvatelům České republiky aktivně hledat příležitosti k úsporám energie, o které sice projevují zájem, ale vyhledávají je zatím spíš nahodile a realizují je nepříliš koncepčně, což znamená i menší efektivitu.

"V České republice je víc než 5 milionů domácností, téměř 500 000 firem a víc než 6 000 obcí. Pokud by každá z těchto skupin následovala ta nejzákladnější a jednoduchá doporučení, dopad na spotřebu energií v Česku by byl značný," dodává ředitel odboru energetické účinnosti a úspor Ministerstva průmyslu a obchodu Vladimír Sochor.

Podzim a zima jako příležitost k úsporám
Ministerstvo průmyslu a obchodu bude v kampani informovat o nízkonákladových řešeních, která mohou v nadcházející topné sezóně snížit provozní náklady i o investičně náročnějších projektech, pro jejichž kvalitní projektovou přípravu jsou právě podzim a zima velmi vhodným obdobím.

Zvláštní pozornost se také bude věnovat Energetickým konzultačním a informačním střediskům (EKIS), která mají za úkol poskytovat úvodní bezplatné poradenství v kontextu s energetickými úsporami a obnovitelnými zdroji energie. V současné době je jich v České republice víc než šedesát, nachází po celém území Čech i Moravy. Podpora energetických úspor, nové energetiky a inovací v oblasti energetiky je jednou z priorit Inovační strategie České republiky.

Zdroj: MPO

Další články z rubriky Ekonomika

Studie ÚZEI dala za pravdu Agrární komoře. Podpora zemědělců není efektivní a dochází k účelovému dělení podniků, aby dosáhly na vyšší dotace

Zavedení redistributivní platby, která měla podpořit malé zemědělské podniky na úkor velkých, se zvrtlo. Po loňském spuštění této speciální dotace se zvýšil o 24 procent počet žadatelů obhospodařujících výměru 100 až 150 hektarů, což je právě ...

Trendy v převodních cenách: kontroly přeprodávání reklamy a nehmotných aktiv

Finanční správa v roce 2023 provedla 570 kontrolních úkonů v oblasti cen sjednaných mezi spojenými osobami (tzv. transfer pricing). Výsledkem bylo zvý ...

Prezident Hospodářské komory Zajíček: Inflační období máme za sebou a českou ekonomiku letos čeká mírný růst

Po loňském roce, v kterém česká ekonomika procházela recesí, letos nastane obrat. Tuzemské hospodářství se navrátí k růstu, kdy HDP v reálném vyjádřen ...

Agrární komora: Chovy nosnic v klecích jsou na ústupu. Přibude bílých vajec

Opatřit si bílá vejce, která jdou snadno obarvit do pestrých jarních odstínů, na velikonoční nadílku pro koledníky bude do budoucna snazší. Čeští chov ...

ČNB vydává pamětní stříbrnou stokorunu s motivem Nejvyššího státního zastupitelství

Dne 27. března vychází první pamětní mince z nového cyklu České národní banky (ČNB) Instituce České republiky. Jde o stříbrnou stokorunu s motivem Nej ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »