InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Dvě třetiny Čechů kvůli koronavirové krizi obtížněji dosáhnou na vlastní bydlení

19.10.2020
Téměř dvě třetiny Čechů, kteří by chtěli bydlet ve vlastním, si myslí, že kvůli koronavirové epidemii a jejím dopadům na ekonomiku bude složitější na něj dosáhnout. Ukázal to průzkum pro Generali Investments. Současná situace již nyní dělá v souvislosti s bydlením Čechům vrásky. Třetina z nich má strach, že nebudou schopni platit nájem či hypotéku. Stejný počet je zároveň ochotný slevit ze svých nároků a spokojit se například s menší obytnou plochou nebo s horším stavem nemovitosti.
Foto: pixabay.com
Koronavirová krize a související pokles ekonomiky zkomplikovaly téměř třetině Čechů situaci s bydlením. Jak ukázal průzkum Generali Investments mezi ekonomicky aktivními lidmi, 6 % respondentů má už nyní problém platit nájem nebo hypotéku. Více než pětina lidí se pak bojí, že jim stejný problém hrozí v blízké budoucnosti. O snížení nájmu přesto své pronajímatele zatím požádalo pouhých 6 % respondentů. Hned třem čtvrtinám z nich však následně vyšel pronajímatel aspoň částečně vstříc.

Průzkum zároveň potvrdil, že drtivá většina Čechů chce bydlet ve vlastním. Před pronájmem ho upřednostňuje 92 % respondentů. O změně bydlení v následujících pěti letech přemýšlí 4 z 10 respondentů. Téměř dvě třetiny z těch, kteří si vlastní byt nebo dům teprve chtějí pořizovat, ale mají strach, že v důsledku koronaviru to pro ně bude ještě složitější než dříve. Každý dvacátý respondent musel koupi odložit, dalších 8 % pak odpovědělo, že nebudou schopni na vlastní bydlení šetřit.

"V Česku dlouhodobě pozorujeme trend, kdy se lidé kvůli rostoucí ceně rezidenčních nemovitostí čím dál častěji rozhodují bydlet v pronájmu, ačkoli by preferovali život ve vlastním. Na situaci už reaguje i trh - řada developerů začíná stavět projekty určené čistě pro nájemní bydlení. Koronavirová krize tento vývoj pravděpodobně ještě posílí, protože zatímco příjmy domácností klesají, ceny bytů stále rostou," řekl Marek Bečička, ředitel Real Estate Generali Investments CEE.

Klesající nároky na bydlení kvůli dopadům koronavirové pandemie
Téměř třetina respondentů zároveň přiznala, že v důsledku zhoršení ekonomické situace, které zapříčinila koronavirová pandemie, slevili ze svých nároků na bydlení. Přes 12 % je například ochotných bydlet v menším, téměř desetina snížila své standardy na stav nemovitosti a každý dvacátý slevil z nároků na energetický štítek bydlení.

Na poptávku Čechů po bytech a domech pak budou mít vliv i změny v jejich pracovním životě. Téměř čtvrtina respondentů v současnosti pracuje alespoň částečně z domova. V Praze je to dokonce přes 40 % ekonomicky aktivních lidí.

"Dá se očekávat, že výrazné rozšíření práce na takzvaný home office se podepíše nejen na trhu s kancelářskými prostory, ale právě i na poptávce po rezidenčním bydlení, protože lidé už nebudou tak vázání každodenním dojížděním do práce. Tento trend nám potvrdil i provedený průzkum," řekl Marek Bečička.

Přes čtvrtinu respondentů, kteří se chtějí výhledově stěhovat a kvůli koronaviru změnili způsob práce, v důsledku toho vybírá nové bydlení v lokalitě vzdálenější od centra, nebo dokonce v jiné obci. Přes 7 % z nich pak vybírá byt nebo dům, kde budou moct mít vyhrazený prostor pro práci.

Nižší rozpočet na bydlení
Koronavirová krize a související pokles ekonomiky se podepsaly i na finančních možnostech lidí. Čtvrtina respondentů je nyní za nájem či hypotéku ochotna platit nižší částku. U většiny z nich je ale rozdíl nižší než 2 000 korun měsíčně. O více než 5 000 korun se měsíční rozpočet na nájem či hypotéku snížil u jednotek procent respondentů.

Generali Investments trh s nemovitostmi sleduje dlouhodobě, a to jak v rámci Česka, tak celého regionu střední Evropy. Před rokem společnost otevřela pro investory z veřejnosti Generali Fond realit, který klade důraz nemovitosti související s fundamentálními potřebami lidí - bydlením a základními službami. Kromě prémiových rezidenčních nemovitostí v žádaných lokalitách fond plánuje investovat i do retailových prostor.

Autor: Alfréd Schubert

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »