InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Vláda schválila rozpočet na rok 2021, počítá se schodkem 320 miliard korun

19.10.2020
Česká republika bude v příštím roce hospodařit se schodkem 320 miliard korun. Příslušný návrh zákona o státním rozpočtu ČR přijala vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 19. října 2020. Zároveň kabinet podpořil i další opatření, jimiž chce pomoci překonat těžké období pandemie koronaviru například umělcům v audiovizuální tvorbě, cestovním kancelářím a průvodcům či investorům. Lidé také nebudou muset tak často na úřady při vyřizování dávek.
Ministryně financí Alena Schillerová | Foto: Úřad vlády ČR
Státní rozpočet České republiky počítá v roce 2021 s příjmy ve výši 1,487 bilionu korun a výdaji ve výši 1,807 bilionu korun. Zohledňuje priority vlády v příštím roce, aktuální makroekonomické predikce i aktualizaci očekávaných příjmů z Evropské unie včetně nových finančních nástrojů, kterými chce Evropská unie pomoci členským státům krizi překonat. Návrhem vláda plní parametry dané novelou zákona o rozpočtové odpovědnosti, která pro rok 2021 dočasně vytvořila fiskální prostor na úrovni strukturálního deficitu ve výši až čtyř procent HDP.

Vláda souhlasila také s návrhem rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2021 a střednědobým výhledem na roky 2022 a 2023, který pro příští rok počítá s vynaložením 128,7 miliardy korun, z čehož 83 miliard je naplánováno na investiční výdaje . Odsouhlasila i návrhy rozpočtů Státního fondu podpory investic a Státního fondu životního prostředí.

Značnou část jednání vláda věnovala dalším opatřením na podporu těch segmentů ekonomiky, které se ocitly v tíživé situaci v důsledku pandemie koronaviru. Schválila návrh novely zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS CoV-2 na osoby účastnící se soudního řízení, poškozené, oběti trestných činů a právnické osoby a novely insolvenčního zákona a občanského soudního řádu, a zákona o úpadku a způsobech jeho řešení, kterou chce prodloužit nezbytná opatření v insolvenčním právu, jež byla přijata už v souvislosti s jarní vlnou. Mají pomoci podnikatelům, kteří se kvůli dopadům pandemie ocitli v ekonomických problémech a hrozil by jim krach.

Návrh novely zákona o investičních pobídkách má zase pomoci investorům snáze splnit v této obtížné době podmínky pro udělení investiční pobídky. Hlavním cílem návrhu je opětovné zavedení možnosti prodloužení lhůty pro splnění všeobecných podmínek v odůvodněných případech. Oba zákony chce vláda projednat v Parlamentu ve stavu legislativní nouze, aby mohly vstoupit v platnost co nejrychleji.

Ve stejném režimu chce vláda prosadit i návrh zákona o některých úpravách v oblasti dávek státní sociální podpory a příspěvku na péči v souvislosti s nouzovým stavem při epidemii, jímž chce na nezbytně nutnou míru omezit kontakt veřejnosti s pracovišti Úřadu práce ČR. Žadatelé o dávky státní sociální podpory a příspěvek na péči ve čtvrtém čtvrtletí nebudou muset na úřadech dokládat požadované dokumenty, úřady automaticky převezmou podklady z předchozího čtvrtletí. Toto pravidlo se nebude týkat pouze podávání nových žádostí.

Vláda souhlasila také s finanční podporou drobných firem, které působí v audiovizuálním průmyslu. Změnila usnesení vlády č. 408 z 9. dubna 2020 o některých opatřeních k minimalizaci dopadů pandemie koronaviru COVID 19 na sektor kultury a snížila schválený objem financí na zajištění regionální kulturní infrastruktury v oblasti kulturního dědictví ze 110 milionů na 12 milionů korun a ušetřenými 98 miliony podpoří provozovatele kin, produkční a distribuční společnosti prostřednictvím Státního fondu kinematografie. O schválení přesunu v souladu se zákonem požádá schválit Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Nový dotační program vypíše i Ministerstvo pro místní rozvoj a ten bude určen na podporu cestovního ruchu. Na program Covid - Podpora cestovního ruchu vláda vyčlenila půl miliardy korun. O dotace budou moci požádat cestovní kanceláře, které mohou dostat až 2,75 procenta z plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a z prodeje služeb cestovního ruchu, jež jsou součástí spojených cestovních služeb na rok 2020, cestovní agentury, které mohou dostat 500 korun za zrušený zájezd z důvodů pandemie, který byl zakoupen v období od 1. prosince 2019 do 1. října 2020, a za zrušený pobyt v lázních v době, kdy byla zařízení uzavřena, a incomingové cestovní agentury, pro něž je určena podpora ve výši 50 000 korun. O stejnou částku budou moci požádat i turističtí průvodci.

Vláda také odsouhlasila vyhlášení výběrového řízení na pozici předsedy Úřadu pro hospodářskou soutěž po Petru Rafajovi, který rezignoval k 1. prosinci 2020, a ustavila tříčlennou výběrovou komisi ve složení Ing. Yvona Charouzdová, JUDr. Mgr. Vlastimil Fidler, RNDr. Josef Postránecký.


Zdroj: Úřad vlády ČR

Další články z rubriky Ekonomika

Příprava na sdílení elektřiny pokračuje. Vyhláška o měření elektřiny jde na Legislativní radu vlády

V druhé polovině letošního roku se spustí sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky. Detaily celkového řešení stanovuje vyhláška o měření elektřiny, která prošla mezirezortním připomínkovým řízením. Ministerstvo průmyslu a obchodu vypořádalo ...

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 %, říká analýza

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun ...

Česká vláda schválila regulaci trhu s kryptoaktivy včetně dohledu ČNB

Vláda včera schválila návrh zákona o digitálních financích, který předložilo Ministerstvo financí. Cílem zákona je implementace předpisů Evropské unie ...

Díky jednotným podmínkám budou stavební výrobky na českém trhu bezpečnější a kvalitnější

Na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu schválila vláda návrh novely o stavebních výrobcích. Jejím cílem je zajistit, aby všechny stavební výrobky pr ...

CzechTourism: Památky v Česku patří mezi hlavní tahouny v rámci cestovního ruchu

V uplynulém roce navštívilo některou z kulturních památek v Česku 43 % cizinců a 36 % domácích cestovatelů. Nejčastěji navštěvovanými jsou hrady a zám ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »