InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Hrozí vám ztráta zaměstnání? Zkuste rekvalifikační kurzy

16.10.2020
Ztráta zaměstnání se v blízké době bude týkat čím dál většího počtu lidí. Někteří odborníci i politici již teď mluví o krizi nezaměstnanosti, která pozvolna přichází. Podle nich se v následujících měsících teprve výrazněji projeví. O práci mohou přijít i ti, kteří jaro sice přežili, ale nyní jim již nezbývá opravdu nic navíc. Ocitli jste se ve stejné situaci? Východiskem mohou být rekvalifikační kurzy.
Ilustrační snímek | Foto: unsplash.com

Ztráta práce: Zaměstnání, která již nemají uplatnění


Práci mohou lehko ztratit podnikatelé a zaměstnanci v oborech, které jsou momentálně ohroženy epidemilogickou situací a optřeními spojenými s ní. Jedná se především o obory v oblasti gastronomie, kultury nebo sportu.

Důvodů, proč jste přišli o práci, může být ale mnohem více. Z dlouhodobého hlediska se jedná především o pracovní pozice, které vlivem vývoje technologií či automatizace ztrácí na hodnotě.

Jeden příklad za všechny. Před pár desítkami let vycházelo nejvíce absolventů středních škol především z učilišť zaměřených na řemesla. Takové zaměstnání švadleny, prodavačky, řezníka apod. bylo naprosto běžné, v té době také žádané. Stačilo několik let a švadlena v dnešní době hledá uplatnění velmi těžko.

Zajímavost: Některá zaměstnání se však pozvolna vrací a jsou mnohem více ceněna. Takový kvalitní truhlář nebo elektrikář nemá o práci nouzi a vydělá si často více, než jiná modernější zaměstnání.

Rekvalifikační kurz jako cesta k novému zaměstnání


Z průzkumů vychází, že celkem 60 % absolventů rekvalifikačních kurzů sežene bezproblémově zaměstnání maximálně do jednoho roku. Samozřejmě ve většině případů se jedná o podstatně kratší dobu. Rekvalifikační kurz může tedy znamenat jasnou cestu k nové pracovní příležitosti.

Proč absolvovat rekvalifikační kurz?


Obzvláště v případě, že vaše kvalifikace vyšla takzvaně z módy a nemůžete ve svém oboru již dlouho najít uplatnění, je rekvalifikace to pravé pro vás. Jedná se o rozšíření nebo získání nové kvalifikace a tím i rozšíření vzdělání.

Absolvování rekvalifikačního kurzu pro vás může znamenat naprosto skvělou příležitost, jak získat kvalitní uplatnění na trhu. Nemusíte se tedy ucházet o pozice mimo vaši kvalifikaci, které vám nevyhovují.

Dalším důvodem, proč absolvovat rekvalifikační kurz, je zvýšení své suverenity na trhu práce, kdy si budete moct například vyjednat lepší podmínky a plat. Spojením vhodných oborů, které se sebou úzce souvisí (příkladem může být marketing a personalistika) navíc můžete zaštiťovat dvě funkce ve firmě, na které by si zaměstnavatel musel najít dva zaměstnance. Nezapomeňte, že by se podle toho měla odvíjet i výše vašeho platu.

Jaký rekvalifikační kurz si vybrat?


Na trhu se objevuje velké množství rekvalifikačních kurzů, které lze absolvovat. Vedle těch tradičních jako jsou kurzy kuchař, kosmetička nebo kadeřnice, se v nabídce kurzů také nachází modernější odvětví. Ty nabízejí větší uplatnění na trhu, možnost podnikání a neohroženost ekonomickou krizí v takových dobách, ve kterých se nacházíme právě teď.

Mezi ty nejoblíbenější z nich patří:
- rekvalifikační kurzy účetnictví
- rekvalifikační kurzy v oblasti administrativy - asistentka/sekretářka
- rekvalifikační kurzy personalistiky
- rekvalifikační kurzy online marketingu

Jako snad u všeho, tak i u rekvalifikačních kurzů velmi záleží na jejich kvalitě. Přece jen se jedná o investici do vašeho vzdělání a budoucnosti a na tom velmi záleží. Proto si vždy zjistěte všechny dostupné informace o samotním kurzu, odvětví, do kterého se chcete pustit, ale i o jednotlivých lektorech kurzů.

Orange Academy jako záruka kvality


Pokud se rozhodnete absolvovat rekvalifikační kurz, doporučujeme kurzy od vzdělávací společnosti Orange Academy. Nabízí pouze ověřené a kvalitní kurzy v moderních oborech, které mají slibnou budoucnost. Na trhu se nachází Orange Academy již 30 let a za sebou má stovky úspěšných absolventů, kteří potvrzují kvalitu této společnosti. Podívejte se na stránky Orange Academy a vyberte si ten pravý kurz pro vás, který vám zajistí lepší a jistější zaměstnání do budoucna.

Autor: Daniela Adamová

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »