InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Čtvrtina Čechů začala kvůli koronavirové krizi běhat více než před ní. Mají více času a potřebují si vyčistit hlavu

14.10.2020
Koronavirová krize potvrdila pozici Čechů jako národa běžců. Hned čtvrtina sportovců začala v důsledku současné situace běhat ještě více než dříve, ukázal průzkum Generali Investments. Vede je k tomu především více volného času a touha vyčistit si hlavu. Průzkum ale zároveň odhalil, že Češi zapomínají na vhodný terén. Hned třetina lidí běhá nejčastěji na tvrdém povrchu, jako je silnice, což se negativně podepisuje na jejich kloubech.
Foto: pixabay.com
Koronavirus už měsíce lidem na celém světě komplikuje život i možnosti sportovního vyžití. Minimálně v Česku má ale i jeden pozitivní účinek - hned čtvrtina tuzemských běžců začala v důsledku současné situace běhat ještě více než dříve. Ukázal to průzkum Generali Investments. Aspoň jednou za měsíc se podle něj jde proběhnout téměř 30 % Čechů. Upřednostňujeme ale kratší vzdálenosti, přes čtyři pětiny respondentů běhají většinou trasu o maximálně pěti kilometrech.

Kolem pětiny lidí běhá především kvůli lepší postavě, stejné množství si pak od aktivity slibuje hlavně psychický odpočinek. Právě častější potřeba vyčistit si hlavu byla nejčastějším důvodem, proč lidé začali v posledních měsících běhat více.

Češi nemyslí na své klouby
Vůbec nejčastější motivací, která k běhání vede více než polovinu respondentů, je ale celkové fyzické zdraví a kondice. Navzdory tomu Češi zapomínají věnovat pozornost vhodnému povrchu. Právě od terénu se přitom odvíjí, jestli je pohyb zdravý i pro naše klouby.

Průzkum ukázal, že více než třetina Čechů nejčastěji běhá na tvrdém povrchu, například po chodníku, silnici nebo po asfaltce v parku. Přes 8 % lidí si dokonce myslí, že běhat na tvrdém povrchu je nejzdravější a stejný poměr lidí je přesvědčený, že na zvoleném povrchu nezáleží.

Nalákat více běžců za zdravým pohybem do přírody se snaží například seriál závodů Běhej lesy. "Seriál Běhej lesy dlouhodobě podporujeme a máme radost, že se těsí stále větší popularitě. Zatímco v roce 2015 se závodů zúčastnilo jen 3 500 lidí, letos to bylo už více než 14 500. Věříme, že se nám akci podaří posouvat i během následujících pěti let, kdy budeme jejím hlavním partnerem," říká Marek Beneš, finanční ředitel společnosti Generali Investments CEE.

Průzkum zároveň potvrdil, že Čechy při běhání zajímají konkrétní data. Například vzdálenost si hlídá přes 70 % tuzemských běžců, 60 % z nich pak zajímá i čas a třetina respondentů sleduje průměrnou rychlost, srdeční tep a spálené kalorie. K měření výkonu respondenti běžně využívají speciální nástroje, na které si potrpí hlavně ženy. Dvě pětiny běžců svůj výkon sledují pomocí chytrého mobilu s aplikací, třetina z nich pak využívá i chytrých hodinek. Do vybavení na běhání, a to včetně bot a oblečení, přesto přes 70 % lidí neinvestuje více než 2 500 korun ročně.

Podpora udržitelnosti
Generali Investments se podílela i na letošní akci rozdychejto, která mobilizovala české běžce k pomoci nemocnicím a zdravotníkům během jarní koronavirové krize. Společnost v rámci ní poslala milion korun na nákup plicních ventilátorů nemocnicím v regionech. Kromě toho poskytla 328 zdravotníkům startovné zdarma.

"Spolupráce s Běhej lesy je pro nás velmi cenná, protože zdraví a udržitelnost jsou pro nás klíčová témata. Vnímáme je jako spojené nádoby a podporujeme projekty, které se věnují oběma oblastem najednou. Proto jsme letos na závodech zavedli znovupoužitelné speedcupy. Tím jsme nahradili 100 000 jednorázových kelímků a snížili množství odpadu o 10 procent. Na tříděný odpad jsme navíc pořídili kontejnery, " uzavírá Beneš.


Autor: Marie Horňáková

Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »