InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Bezpečnost a hezký design: Dva pilíře moderních dveří

13.10.2020
Vybavení domu či bytu vybíráme především očima, poté zkoumáme kvalitu. U dveří je však záhodno přistupovat k výběru obráceně. Nejdříve se vydejte do správné kategorie s ohledem na bezpečnost či typ dveří, poté vybírejte design. Ostatně s tím je možné postupem času i něco udělat. Pokud vám tedy připadá, že vaše dveře vzhledem odpovídají spíš minulému století, není nutné kupovat nové.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Pojďme se společně podívat na pár moderních trendů z oblastí interiérových i exteriérových dveří. Přehled se bude hodit těm, kdo si teprve budují své bydlení, i těm, kdo uvažují o rekonstrukci nebo jen drobné modernizaci za co nejméně peněz. I pro takové případy zde máme pár tipů.

Hitem posledních let jsou posuvné dveře


Bojujete doma s prostorem? Pak by vám mohly ušetřit starosti posuvné dveře. V moderních interiérech se využívají čím dál více, a jelikož jsou technologie čím dál dokonalejší, nemusíte mít strach ze špatného těsnění či nedokonalého uzavírání. Jestliže si ještě pamatujete na někdejší harmonikové posuvné dveře, tak na ně rychle zapomeňte, protože moderní varianty vypadají úplně jinak.

Existuje několik možností, jak je do interiéru dostat. Nejelegantněji vypadají dveře do pouzdra, které se zasouvají přímo do zdi. K těm ovšem potřebujete do zdi umístit dveřní pouzdro pro posuvné dveře, což se neobejde bez stavebních prací. Alternativou jsou posuvné dveře zasouvající se podél zdi. Jejich instalace není tolik náročná, ale zase zaberou prostor u zdi. I tak vám však ušetří dost místa, které by bylo zapotřebí na otevírání klasických křídlových dveří.

Vzhled dveří ovlivňují i kliky


Pěkný outfit se stane ještě hezčím, pokud ho doplníte vhodnou kabelku, botami či šperky. Podobně to funguje i s dveřmi. Hezké dveře jsou základ, ale ten pravý šmrnc jim dodají až kliky.

Do moderních interiérů jsou často instalovány nerezové kliky z ušlechtilé oceli s dlouhou životností. Vyrábí se jak štítové, tak rozetové varianty, rozetové jsou populárnější. Pokud však měníte kliku u starších dveří, které měly štítovou kliku, zůstaňte raději u této volby.

Na druhou stranu se nebojte vystoupit mimo řadu a chtít něco jiného, než má drtivá většina. Ačkoliv jsou nerezové kliky poměrně univerzální, do některých stylů se opravdu nehodí. Třeba do rustikálně laděného domova padnou daleko lépe přímo dobové rustikální kliky. Jsou romantické, mívají patinovanou povrchovou úpravu, bývají zlaté, jsou ozvláštněny o porcelánové madélko. Perfektně vypadají třeba ve stylových hotelích a restauracích, chatách, na chalupách, a právě ve vintage domácnostech. Možná by se hodily i k vašim starším dveřím, které by stačilo přelakovat a hned by působily tolik populárním vintage stylem.

U exteriérových dveří hraje hlavní roli bezpečnost


Doposud jsme se bavili o dveřích v interiéru. Co s těmi exteriérovými? U těch se hraje zejména na bezpečnost. Kupujete-li nové vchodové dveře, určitě je třeba vybírat je z dané bezpečnostní třídy.

Pro domovní či bytové vchodové dveře je dostačující třetí či čtvrtá bezpečnostní třída. Vybíráte-li dveře do domu, musí mít i tepelnou ochranu, vybírejte tedy dveře se silnější konstrukcí. U bytu to není nutné, protože tam tuto úlohu plní vchodové dveře. Dejte si však pozor i na požární odolnost, zákon přikazuje, že musíte mít dveře s certifikovanou požární odolností.

Bezpečnostní dveře ovšem nestačí, roli hraje i kování, které by také mělo být bezpečnostní. To stejné platí pro bezpečnostní zámkovou vložku. Vložka a kování by měly být minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako samotné dveře.

Tip: Široce rozšířený je názor, že cylindrické vložky s knoflíkem nejsou k bezpečnostním dveřím vhodné. Jedná se však o omyl. I ty se vyrábí v třetí a čtvrté bezpečnostní třídě, takže chrání proti odvrtání, vyplanžetování, bumpingu a jiným technikám zlodějů.

Zloděj se k vám může dostat i jinými dveřmi než vchodovými


Češi už velmi dobře vědí, proč si mají vybírat vchodové dveře dostatečné bezpečnostní třídy. Spousta z nich však stále zapomíná, že zloděj se může do domu dostat i jinými dveřmi. Příkladem jsou třeba dveře do sklepa. Mnozí lidé ve sklepě schovávají drahá horská kola, lyžařské vybavení, sekačku atd., což je dostatečný důvod, aby si pořídili také bezpečnostní dveře do sklepa. To stejné platí i o garáži.

Zvažte, jak máte řešený rodinný dům, jestli se do domu dá dostat ještě jinými dveřmi než jen těmi vchodovými, a ty taktéž zabezpečte.

Drahý elektronický zvonek s kamerou nepotřebujete


21. století s sebou nese spoustu technologických vychytávek, které se samozřejmě nevyhýbají ani dveřím. Bohužel jsou často poměrně drahé, a i když dokážou usnadnit práci, investice do nich může být zbytečnou. Dokonalým příkladem je třeba zvonek s kamerou.

Vidět, kdo stojí před dveřmi, je praktické. Hned zjistíte, jestli venku stojí někdo důležitý, nebo jde o podomního prodejce, a tak se můžete tvářit, že nejste doma.

V tomto případě však není vůbec na škodu spolehnout se na staré dobré pomocníky a namísto drahého zvonku s kamerou si pořídit klasické kukátko do dveří.

V detailech je největší síla


Dobře vybrané dveřní kukátko či klika nejsou zase až tak drahou investicí, přesto dokážou podobu dveří výrazně změnit. Podobně tomu je i s dalšími detaily. Zkuste sladit barvu dveří s barvami v interiéru (stačí je třeba přelakovat), dodržujte oblé, nebo naopak ostré hrany. Spoustu inspirace najdete na internetu, nebojte se experimentovat. A pokud budete kupovat nové kliky nebo jiné doplňky, určitě neváhejte a požádejte o radu odborníky, jsou tady pro vás.

Autor: Pl

Další články z rubriky Bydlení

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na své spadnutí. V dnešní době už nemusíte shánět řemeslníky, materiál ani trávit desítky hodin času ...

Žádný domov se neobejde bez pořádného plotu. Jaký zvolit?

Dokončujete právě výstavbu zbrusu nového domova? Pak nesmíte zapomenout ani na jeho ochranu před zvířaty, zloději i zvědavými pohledy kolemjdoucích os ...

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, ...

Uhlíkový beton: Revoluční materiál budoucnosti

Uhlíkový beton, nový kompozitní materiál, představuje revoluční průlom v oblasti stavebnictví. Tento materiál, který kombinuje beton a uhlíková vlákna ...

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vzt ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »