InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Jak na vlastní sebereflexi?

01.10.2020
Sebereflexe slouží k hlubšímu poznání sama sebe a umožní růst osobnosti. Je skvělým nástrojem pro seberozvoj, ale také umožňuje nastavit naše hranice pro ostatní. Díky sebereflexi můžeme lépe poznat svůj charakter, zjistit, jaké máme silné a slabé stránky a zvýšit tak i své sebevědomí. Jak na vlastní sebereflexi? Dočtete se v následujícím článku.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Co je to sebereflexe a jak na ni?


Sebereflexe se občas definuje také jako sebehodnocení. Jedná se o uvědomění sám sebe, svých chyb i kladů, toho jací jsme a kým se chceme stát. Pokud se dostatečně známe, můžeme lépe ovládat naše emoce, reakce a zmírnit tak následky našeho chování.

Naopak nedostatek sebereflexe činí chování jedince nepříčetným a nepříjemným pro jeho okolí. Může nás v životě brzdit a stahovat dolů. Jak se tedy naučit reflektovat vlastní chování?

3 tipy, jak na vlastní sebereflexi


Naučit se správné sebereflexi, která nám nesnižuje sebevědomí, ale je pro nás přínosná, není otázka dne ani týdne. Každodenním tréninkem se však můžete naučit využívat sebehodnocení tak, aby vás posouvalo a vy se stali úspěšnějšími. Přinášíme vám tři jednoduché tipy, které mohou pomoci s trénováním této dovednosti.

Napište si seznam svých kladů a záporů


Abyste mohli začít se sebepoznáním a sebeposuzováním, musíte se nejprve dobře znát. A přenést názory o sobě na papír vám s tím může výrazně pomoct. Napište si seznam svých dobrých i špatných vlastností, dovedností, talentů a tak dále. Můžete využít i posouzení někoho blízkého, jež vás dobře zná.

Vědomě zkoumejte své chování


Vždy, když někomu odpovídáte na dotazy, debatujete nebo se dostáváte do jiné interakce s druhým člověkem, vědomě zkoumejte své reakce. Jakým tónem odpovídáte? Dostává se vám do hlasu ironie nebo sarkasmus? Nebo jste naopak přehnaně milí, až vlezlí? Vaše spontánní reakce vám velmi napoví, jak se chováte k ostatním lidem a zda není potřeba přehodnotit některé postoje.

Trénujte asertivitu


Pro prosazení vlastních názorů a potřeb je skvělé využívat asertivní chování, kterým nikoho neurazíte, jednáte slušně, ale zaroveň sebejistě. Během asertivní komunikace nedochází k agresivitě, aroganci nebo manipulaci. Přesto dokážete prosadit své zájmy jednoduše a účinně.

V čem vám může pomoci sebereflexe?


Jak už jsme zmínili, sebereflexe vás může velmi posunout a konstantně zlepšovat váš výkon. Začnete se cítit sebevědomější, ale zarověň chováte pokoru a úctu k ostatním. Ale je toho víc, s čím vám může sebehodnocení pomoci.

Kromě zlepšení charakterových vlastností, můžete získat i dostatek podnětů a sebedůvěry v budování vlastního podnikání a finanční jistoty, například pomocí zajištění pasivního příjmu. Člověk, který si dostatečně věří a reflektuje své silné stránky, mnohem snadněji pronikne do světa, kde je sám sobě dobrým šéfem.

Využijte tento skvělý nástroj seberozvoje pro svůj prospěch. Naučte se správně a objektivně hodnotit sebe, dříve než začnete hodnotit ostatní a zjistíte, jak silná dovednost se vám skrývala před očima.

Autor: Patrik Pilous

Další články z rubriky Rady a tipy

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. Z ničeho nic jim však přišla výzva od advokátů vymahačské společnosti, ať dluh neprodleně uhradí, ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »