InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

V pondělí začal festival Janáček Brno

28.09.2020
V pondělí 28. září začal festival Janáček Brno, který je unikátní mimo jiné tím, že představuje skladatelovo dílo v místě, kde jej tvořil. V Brně. TIC BRNO, který se propagaci Janáčka u nás a ve světě od roku 2017 intenzivně věnuje, představuje Janáčka a jeho dílo lidem celoročně a k příležitosti festivalu přichází s dvěma novinkami. V ulicích Brna narazíte na figuríny Leoše Janáčka, které vám umožní poslech Mistrovy hudby v netradičním prostředí veřejného prostoru a koupit si můžete zbrusu novou Mářinu kuchařku, ve které zjistíte, co měl Janáček rád. Některé dezerty připravené podle receptů z této kuchařky můžete během festivalu Janáček Brno dokonce ochutnat ve vybraných kavárnách a cukrárnách.
Foto: Michal Růžička, TIC Brno
"Leoš Janáček je ve světě jedničkou mezi českými operními tvůrci a řadí se mezi dvacet nejhranějších světových operních skladatelů. TIC BRNO se snaží o to, aby se o něm dozvědělo co nejvíc lidí u nás i ve světě. Janáček má díky TICu vlastní web a originální kolekci suvenýrů, naučnou stezku a k 165. narozeninám dostal šalinu s postavami z jeho oper," popisuje aktivity Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO. Díky Moravskému zemskému muzeu můžete v Brně navštívit Památník Leoše Janáčka a skladatelův archiv, díky Národnímu divadlu Brno co dva roky mezinárodní operní a hudební festival Janáček Brno. Že je Brno městem hudby a Leoše Janáčka, potvrdilo také UNESCO.

K nejnovějším počinům TIC BRNO v oblasti propagace tohoto významného brněnského skladatele patří projekt Poslouchám Janáčka, vydání Mářiny kuchařky a rubriku Fenomén Brno na www.GOtoBRNO.cz zdobí Novinka brněnské hudební gastronomie: Janáčkovy zákusky.

Poslouchám Janáčka
Mimořádná instalace TIC BRNO umožňuje v ulicích Brna v těchto dnech potkat samotného Leoše Janáčka s jeho pejskem Čiperou. Figuríny jsou v životní velikosti a každá má na sobě unikátní QR kód odkazující na audio ukázku Janáčkovy hudby na www.leosjanacek.eu. Instalace je určena všem, ale především těm, kteří se s Janáčkovou hudbou chtějí seznámit, a těm, kteří ji znají a uvítají její poslech v netradičním prostředí.

Mářina kuchařka
Kniha receptů díky dochovaným zápiskům Janáčkovy hospodyně Marie Stejskalové prozradí, na čem si tento hudební skladatel rád pochutnával a díky jejím poznámkám k životu a dílu domácího pána také zajímavosti z Mistrova života. Kuchařka vznikla ve spolupráci s Moravským zemským muzeem a nejoblíbenější Janáčkovy dezerty bude během festivalu Janáček Brno 2020 dokonce možné ochutnat ve vybraných brněnských kavárnách a cukrárnách. Kuchařku doplňují fotky pokrmů na Janáčkově nádobí a obrázky Venduly Chalánkové ilustrující výjevy z Janáčkovy rodiny. "Knížka je právě v tisku, v pátek 25. září bychom ji měli mít v ruce a co nejdříve zahájíme její prodej," těší se Šárka Zahrádková, manažerka projektu TIC BRNO zaměřeného na propagaci Leoše Janáčka a jeho spojení s Brnem.

Janáčkovo Brno
Projekt Janáčkovo Brno iniciovala po svém nástupu do funkce ředitelky TIC BRNO Jana Janulíková a od roku 2017 se mu organizace systematicky věnuje. Do funkce manažerky projektu přijala Šárku Zahrádkovou, která mimo jiné studovala hudební vědu na Masarykově univerzitě a podílela se na přípravách nultého ročníku festivalu Janáček Brno v roce 2004. Projekt TIC BRNO se zaměřuje na propagaci Leoše Janáčka u nás i ve světě.

Janáček má web, pexeso, stezku i památník
Na www.leosjanacek.eu zjistíte zajímavosti ze skladatelova života, prostudujete kompletní soupis díla, zahrajete si hudební pexeso nebo se podíváte na půvabná animovaná videa, která ve třech minutách ilustrují nejvýznamnější okamžiky v životě Mistra. Najdete zde také nabídku originálních dárků s janáčkovskými motivy, které si pak na vlastní oči můžete prohlédnout v infocentrech TIC BRNO a něco si pořídit.

Už jste se prošli po stopách Leoše Janáčka a poznali lokality spojené s jeho životem a tvorbou? V centru města jsou instalované informační panely a také na webu najdete k jednotlivým místům množství obrazových dokumentů i možnosti prohlídky s průvodcem. Nejvýznamnější lokalitou spojenou s Janáčkem je domek na Smetanově ulici, ve kterém Mistr prožil posledních téměř dvacet let života, dnes přístupný jako Památník Leoše Janáčka. Ve vedlejší budově bývalé Janáčkovy varhanické školy sídlí Archiv Leoše Janáčka, jenž byl oceněn zápisem do registru Paměť světa UNESCO.

Prezentace Janáčka v zahraničí
Propagace tohoto našeho skladatele se samozřejmě nesoustředí jen na Brno a Českou republiku, ale zasahuje i do zahraničí. Kampaň v zahraničních hudebních médiích hlásá, že Janáček je ve světě nejhranější český operní skladatel a v Českém centru New Yorku bude po ukončení koronavirových omezení možno navštívit jeho výstavu. Také pro další Česká centra v ostatních státech je připravena výstava, kterou stačí v případě zájmu jen přeložit do potřebných národních jazyků.

Zdroj: TIC Brno

Další články z rubriky Kultura

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se přidá pět slavných mužů. Pozvání do soutěže přijal herec Filip Blažek, spisovatel Patrik Hartl, herec ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »