InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Jak jsou restaurace připraveny na druhou vlnu pandemie

24.09.2020
V Česku každým dnem sílí druhá vlna pandemie koronaviru. Opatření na ochranu zdraví se mění z hodiny na hodinu a pro majitele restaurací i dalších gastro podniků, tak přichází další období velké nejistoty. O datech, náladě mezi majiteli a provozními podniků a také o řešení inspirovaných zahraniční zkušeností, hovořili v úterý 22. září na tiskové konferenci zástupci společnosti Storyous. Ta pro restaurační zařízení vyvíjí pokladní systémy a zpracovává 10 % obratu českého gastra.
Foto: shrtcut.cz
Po obrovském propadu tržeb v březnu a dubnu, které pro tuzemskou gastronomii znamenaly až 90% výpadek příjmů, bylo léto poměrně optimistické. Díky vnitřnímu turismu restaurace v celorepublikovém průměru zaznamenaly dokonce 4% meziroční nárůst tržeb. A to i přesto, že v Praze byl kvůli chybějícím turistům ze zahraničí a rozšíření práce z domova propad až 20 %. Ztráty z jarních měsíců se ale nahradit nepodařilo a panují velké obavy o budoucí vývoj.

"Největším problémem by bylo, kdyby se restaurace znovu uzavřely. Provozní restaurací každý den riskují karanténu, kdyby se u někoho z personálu nebo z hostů prokázala nákaza. Měli by proto jít příkladem a upozorňovat na dezinfekce, odstupy, nošení roušek i bezkontaktní placení. Problém je to především při větší konzumaci alkoholu, nebo sportovních utkáních, kdy lidé ztrácí bariéry. Sami majitelé a provozní by proto měli apelovat na dodržování odstupů a omezovat kapacity vlastních podniků," komentuje Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous.

Ze společného průzkumu Asociace malých a středních podniků a Storyous vyplývá, že až 81 % majitelů restaurací má vážné obavy o svůj byznys a celá třetina jich pak dokonce zvažuje ukončit činnost. "Majitelům gastro podniků vadí nezájem státu. Sektor pohostinství přitom zaměstnává kolem 190 tisíc lidí. Často také opakují, že by jim pomohl zájem ze strany médií," dodává Třeslín.

V zemích jako Španělsko, Itálie či Německo, které koronavirová krize zasáhla na jaře nejvýrazněji, zavádějí restaurace do svých provozů v rámci hygienických opatření i digitální technologie. "Podle odhadů našich španělských partnerů má až 95 % restaurací ve městech digitální menu. Hosté si pouze naskenují QR kód do mobilu. Vyhýbají se tak riziku množení virů na papírovém menu nebo na platebním terminálu. Podobná situace je i v Německu a v Itálii," říká Igor Třeslín.

Podobné nástroje jsou dostupné i v Česku. "Na jaře tohoto roku jsme představili naší službu OneMenu, která umožňuje jak objednávání jídla s sebou a jeho konzumaci v pohodlí domova či kanceláře, tak digitální objednávání a placení přímo v podniku. Aktuálně ji využívá více než 200 restaurací po celé České republice. Služba v neposlední řadě přispívá k hygieně v podniku, která je nyní stěžejní," dodává Třeslín. Objednání skrze QR kódy je přitom možné využít i ve službách hotelů, vlaků nebo ve Skyboxech na sportovních utkáních. Storyous tyto služby pilotuje ve spolupráci s vybranými subjekty v tuzemsku.

Aby restaurace nemusely zavírat, doporučuje Storyous dodržovat patero hygienických opatření.

Největším problémem by pro gastro bylo, kdyby se restaurace znovu zavřely a to nechceme dopustit. V aktuální situaci denně riskujeme karanténu - jakmile se někdo z personálu nebo z hostů nakazí, čeká restauraci zavření. Buďte příkladem pro vaše zákazníky a dodržujte účinná hygienická opatření:

1. upozorňujte své hosty na dezinfekce
2. dodržujte dostatečné odstupy mezi stoly a vašimi hosty
3. dodržujte pravidla nošení roušek
4. preferujte bezkontaktní platby
5. zaveďte službu jídlo s sebou jako další zdroj tržeb

Zaveďte ve vaší restauraci službu OneMenu - jídlo s sebou a bezkontaktní menu a budete připraveni na jakýkoliv scénář, který pro nás situace a vládní nařízení připraví - př. omezení kapacity podniku (např. Španělsko má aktuálně povolenou pouze 50% obsazenost a brzké zavírací hodiny). My vás v tom ani nyní nenecháme a budeme dělat všechno pro to, abychom vás podpořili jak našimi službami, tak i u naší vlády.

Autor: Jana Bábiková

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »