InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Biopotraviny ve veřejném stravování? Zatím bez škol a školek

24.09.2020
Ministerstvo zemědělství aktuálně připravuje legislativní úpravy, které mají zajistit a ukotvit podíl biopotravin ve veřejném stravování. Odborníci ale upozorňují, že se změna dotkne pouze institucí, ve kterých se zajištění stravy soutěží. Jídelny ve školách a školkách novela nezahrnuje. "Iniciativu ministerstva velmi vítáme. Přesto apelujeme, aby se nezapomínalo ani na školní stravování," vyzývají odborníci.
Foto: Lucie Nemešová
V loňském roce Evropská unie představila ambiciózní plán s názvem Zelená dohoda pro Evropu. Do deseti let má být podle tohoto plánu až čtvrtina celkové výměry obdělávané půdy obhospodařována v režimu ekologického zemědělství. Jednou z cest, jak toho dosáhnout je podle evropských představitelů větší podpora zastoupení biopotravin v sektoru veřejného stravování. Česká republika v současnosti připravuje vlastní legislativní změny s cílem ukotvit podíl biopotravin ve veřejném stravování.

Kritici Zelené dohody ovšem upozorňují, že státní podpora biopotravin na úkor konvenčních povede k celkovému zdražení. Podle odborníků nejsou přehnané obavy na místě a odkazují se na zahraniční praxi. "Důležitým krokem je zajištění odbytu bioproduktů, díky čemuž se razantně zvýší objem produkce a následně díky vyšší efektivitě a úsporám z rozsahu klesne podobně jako v okolních zemích i jejich cena," uvádí Jiří Lehejček, předseda České technologické platformy pro ekologické zemědělství s tím, že nastartovat poptávku pomohlo v zahraničí právě nařízení o minimálním podílu bio ve veřejném stravování.

V podobném duchu se vyjadřuje i Tomáš Uhnánek z APMI, odborník na potravinové systémy působící mimo jiné na České zemědělské univerzitě: "Vnímám nevyužitý potenciál propojení veřejného stravování a ekologického zemědělství. Na jedné straně zde existuje jasný trend zvýšené poptávky po ekologické produkci, na druhé straně ovšem vázne oblast distribuce, kdy na systémové úrovni neexistuje odbyt pro ekologické zemědělství." Podle Uhnánka je tak na státu, ale i samotných krajích, aby vytvořily návazný systém odbytu a zájemcům o hospodaření v ekologickém režimu tak vyslaly signál podpory.

Novela z dílny resortu zemědělství by mohla nastavit pravidla pro zařazování biopotravin ve veřejném stravování, kdy je nutné soutěžit dodavatele této služby. To se ovšem netýká školních jídelen. "Ministerstvo zemědělství nemá na školy v tomto ohledu vliv. Školním jídelnám by se tak mohla potřebná reforma stravování vyhnout, což je určitě škoda. Bylo by tedy žádoucí, kdyby iniciativu převzalo také ministerstvo školství ve spolupráci s resortem zdravotnictví," komentuje přípravy nové legislativy Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Právě u dětí by se nejen podle Urbánkové mělo dbát na kvalitní stravování. "Pozůstatky pesticidů, resp. jejich kombinace, v potravinách negativně ovlivňují imunitu a silně přispívají ke tvorbě alergií," vysvětluje Otakar Jiránek, ředitel společnosti Country Life, která se dlouhodobě tématu kvalitní školní stravy věnuje. To potvrzuje i profesor toxikologie Jiří Patočka z Jihočeské univerzity: "V České republice se sice užívají velmi nízké dávky pesticidů na hektar, přesto se v českých potravinách nachází jejich vysoký podíl. Tyto cizorodé látky tak k tvorbě alergií silně přispívají."

V otázce ceny za kvalitnější suroviny ve školách odborníci poukazují na příklad dánské Kodaně, kde jsou biopotraviny ve veřejném stravování zastoupeny 90 procenty. "V průběhu několika let došlo v kodaňských školních jídelnách k zavedení nových kuchařských postupů," říká Pavlína Samsonová, ředitelka Bioinstitutu, který mj. nabízí pro hotelové školy kurzy vaření z biopotravin. Došlo zejména ke snížení podílu masa, navýšení podílu čerstvých nezpracovaných surovin na úkor drahých polotovarů. Celou změnu podpořilo intenzivní vzdělávání kuchařek.A Samsonová dále dodává: "Zásadně se tím snížilo plýtvání jídlem a ve výsledku se ušetřilo bez nutnosti navýšit rozpočet."

I Česko má své první vlaštovky. Tyto iniciativy většinou vznikají na popud rodičů nebo samotných školních kuchařek a hospodářek. Jde o školy a školky, kde z biopotravin vaří dlouhodobě. Dle zástupců těchto škol se tento nový přístup osvědčil. "Cena je častým argumentem, proč to nejde. Je to především o logistice, organizaci a hlavně snaze to vyzkoušet," vysvětluje Barbora Hernychová z obchodní společnosti PROBIO, která rovněž pořádá kurzy pro školy. Zkušenosti z míst, kde bio stravování u nás na školách už funguje, tak potvrzují slova odborníků, že pravidelné zařazování biopotravin do jídelníčku školních jídelen nemusí znamenat zvýšení ceny.


Autor: Filip Stowasser

Další články z rubriky Domácí

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek s lehčími sportovními aktivitami a dále ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »