InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Pandemie stopla dovolené v zámoří, cestám na Slovensko zůstali Češi věrní i letos

15.09.2020
Slovensko je jedinou zahraniční zemí, kde Češi o letošních prázdninách podle zjištění projektu Česko v datech utratili více peněz než loni. K východním sousedům vyrazilo jen o 5 % méně našinců než v roce 2019, jak ukazují data České spořitelny. Řada Čechů také zamířila do oblíbeného Chorvatska nebo okolních zemí. Daleko častěji ovšem volili tuzemskou dovolenou. Doma ale zůstali i zahraniční turisté, a tak byly například letošní tržby hotelů v Česku o čtvrtinu nižší než loni. Vyplývá to z údajů poskytovatele platebních technologií Global Payments.
Foto: pixabay.com
Do Česka o letošních prázdninách podle očekávání přijelo výrazně méně zahraničních turistů než loni. Ukazují to například údaje o útratách na platebních terminálech. Návštěvníci ze zámořských zemí typu Spojených států, Ruska, Číny nebo Japonska u nás během července a srpna provedli o 76 % plateb kartou méně než loni. Citelně ubylo také turistů z evropských zemí. Pokles plateb kartami vydanými v Evropě činil 19 %, jak vyplývá z údajů společnosti Global Payments, která zpracovává transakce pro třetinu celého turistického odvětví v Česku.

Turisté utratili o polovinu méně peněz
Úbytek turistů se přirozeně odrazil na výdajích. "Například v hotelech utratili domácí a zahraniční turisté loni v červenci a srpnu přes terminály Global Payments dohromady 1,47 miliardy korun. V letošním létě to bylo jen 1,08 miliardy, meziročně tedy o čtvrtinu méně," uvádí Tomáš Odstrčil z analytického projektu Česko v datech, který datovou analýzu zpracoval.

Meziročně nižší byly i letošní průměrné útraty. "Chybí movitější zahraniční klientela a je to vidět i na průměrné výši transakce. V hotelech se snížila z loňských 3 080 na 2 082 korun," uvedl analytik Global Payments Ondřej Stříbrský. Vůbec největší pokles utracených obnosů je patrný v dopravě. Prázdninový obrat aerolinek se totiž oproti loňskému roku snížil o 67 % a podobný propad zažily i ostatní způsoby dopravy. O 46 % se snížily také útraty v půjčovnách aut.

Když do zahraničí, tak k sousedům
Data společnosti Global Payments také ukazují, kde se menší počet zahraničních návštěvníků Česka promítne nejvíce. "Český turistický ruch je na zahraničních turistech velmi závislý a cestovní kanceláře nebo půjčovny aut budou mít letos tragickou sezónu. Hotelům v regionech pomáhají domácí turisté. Z dat vidíme, že se to týká zejména malých hotelů. Velké hotelové řetězce, jako například v Praze, zažívají výraznější dopad poklesu turismu," říká Ondřej Stříbrský.

Alespoň některým podnikatelům tak pomáhá fakt, že i Češi letos cestování za hranice ve velké míře omezili. Dobře je to vidět například na obnosech utracených platební kartou ve Spojených státech amerických. V červenci tam Češi utráceli o 89 % méně než ve stejném měsíci loňského roku, jak vyplývá z dat o platebních transakcích klientů České spořitelny. "Jedinou cizí zemí, ve které útraty Čechů v červenci narostly, bylo Slovensko. V srpnu se k němu přidalo ještě Chorvatsko. V obou případech však nárůsty nedosahují ani deseti procent," říká analytička České spořitelny Tereza Hrtúsová. "Poměrně malý pokles (-5 %) oproti loňskému roku zaznamenaly útraty v sousedním Rakousku. O něco větší (-20 %) už byl pokles v útratách v Německu," dodává.

I na oblíbené Slovensko a do Chorvatska však vyrazily menší počty lidí než loni. U našich východních sousedů bylo letos podle dat České spořitelny o 5 % Čechů méně než loni. Na Jadran jelo v červenci o 25 % lidí méně, v srpnu to zase bylo o 16 % méně než v roce 2019.

Zůstali jsme doma
Trávení léta ve větší míře na domácí půdě se promítlo i do našich útrat. Celkový počet plateb českými kartami ve všech sektorech včetně turismu v Česku oproti loňsku výrazně stoupl. Z necelých 46 milionů transakcí vzrostl podle dat Global Payments na necelých 55 milionů, tedy o 20 %. Podobný trend sleduje i Česká spořitelna. Objemy karetních transakcí vzrostly podle statistiky banky v Česku během letních měsíců v průměru o 7 %. V případě ubytování v tuzemsku ale meziročně o 54 %, zatímco za ubytování v zahraničí Češi kartou zaplatili o 30 % méně.

"Mezi jednotlivými součástmi tuzemského cestovního ruchu si nejlépe vede ubytování, kde útraty našich klientů vzrostly proti loňskému roku o více než polovinu. Znovu se tak potvrzuje, že Češi trávili prázdniny 2020 převážně v Česku," říká Tereza Hrtúsová z České spořitelny. I na ubytovacích službách se u nás sice v první polovině roku projevily dopady pandemie a od začátku března do června se jejich tržby pohybovaly pod loňskými hodnotami. Od poloviny šestého měsíce už ale byly útraty vyšší než ty loňské.

V daleko horší situaci jsou cestovní kanceláře, které dosud trpí 70% poklesem tržeb. Také útraty za dopravu jsou v Česku stále nižší než loni, a to už od začátku března, potvrzují data České spořitelny.


Autor: Roman Macháček

Další články z rubriky Domácí

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a 8. června v celkem 14 714 volebních ...

Nový (TOP 09): Vysokorychlostní trať Praha - Plzeň - západní Evropa je nezbytná

Plány vysokorychlostních tratí (VRT) v České republice v současné době nepočítají se spojením ve směru Praha - Plzeň - západní Evropa. Za chybu, ktero ...

Konec opožděných plateb. Evropským parlamentem schválená směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou včera schválili na plénu Evropského parlamentu. Změna má po ...

Ministerstvo zdravotnictví spustilo 2. ročník kampaně na podporu očkování v Česku

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.-27. dubna, je tradiční součástí Světového týdne očkování, ...

Vojenský opravárenský podnik dokončuje dodávku cisteren pro armádu, každá pojme přes 16 tisíc litrů paliva

VOP CZ dokončuje poslední kusy cisteren typu CAPL a CNS pro Vzdušné síly Armády ČR. Celkem jich vojáci dostali necelé tři desítky. Vozidla na podvozku ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »