InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Komerční centrum v Nových Chabrech reaguje na poptávku na trhu - anonymita panelových sídlišť už nikoho neláká

08.09.2020
PRAHA - Při výběru bydlení hraje větší a větší roli místní komunita. Ulice a okolí domu už pro nové obyvatele nejsou jen anonymní místo sloužící k rychlému příchodu domů, kde se zavřou a s nikým nekomunikují. Naopak se rádi účastní sousedského života, a vyhledávají tak čtvrti, které se o své obyvatele starají, pořádají pro ně nejrůznější akce a nežijí v anonymitě, v níž si spolu ani děti nehrají.
Foto: stargroup.cz
"Byli jsme si při plánování projektů vědomi, že nejde jen zvolit vhodnou lokalitu, kde je dostatečná občanská vybavenost, ale že je potřeba lokalitu také rozvíjet komunitně a připravit ji na příchod nových obyvatel. Cílem bylo vytvořit město ve městě," vysvětlil Tal Grozner, ředitel developerské společnosti Star Group. "Do bytů se často stěhují mladé páry, případně mladé rodiny s dětmi, a pro ně je například školka v pěší vzdálenosti vlastně nutností," dodal. Ve výčtu dodatečné výstavby je tak v Nových Chabrech i malé komerční nákupní centrum s restaurací a sportovně-relaxačním centrem.

"V restauraci se často konají narozeninové oslavy, pečou tu výborný ořechový chleba. Fitness pořádá speciální sportovní akce, místní trenéři lidem radí, jak se správně stravovat a zdravěji žít. Vinotéka nabízí domácí i zahraniční vína a potraviny mají stále čerstvé pečivo, ovoce a zeleninu. Lidé se tu pravidelně setkávají a díky tomu, že se znají, tu panuje příjemná atmosféra, ve které se dobře bydlí - anonymita a nulové sousedské prostředí už dávno nejsou trendy," zhodnotil projekt společnosti Star Group její ředitel Tal Grozner.

Právě trendy zdravému životnímu stylu a pravidelnému sportování napomáhá vybudovaná cyklostezka, řada cvičebních strojů pro malé i velké - takzvaný street fitness, dětská hřiště, beachvolejbalové hřiště a pěší promenáda. V bezprostřední blízkosti mají rezidenti přírodní parky Ďáblický a Čimický háj, které jsou vhodné nejen pro procházky s kočárky, ale právě pro jogging.

Star Group si počíná striktně podle doporučení Institutu rozvoje a plánování Prahy. Instituce považuje za důležité vytvářet a zkvalitňovat nabídku služeb, volnočasové infrastruktury a ekonomických příležitostí v okrajových městských částech. A trh s novými byty se vyvíjí tak, jak se před pár lety předpokládalo. Už tehdy začínaly vznikat bytové domy s obchody s potravinami a službami. Ty jsou dnes už běžným standardem, a to pro kohokoli, kdo zvažuje nákup nemovitosti.

"Důležitá je také blízkost přírody, cyklostezky i upravené pěší trasy. Lidé díky tomu mají spoustu příležitostí, jak si aktivně odpočinout. To oslovuje zejména věkovou skupinu 21 až 35 let," dodal Tal Grozner.

Samoobsluha, fitness, vinotéka a delikatesy nebo restaurace s pekárnou a domácím chlebem - praktická místa k návštěvě pro rodiče či prarodiče, když čekají na konec programu v mateřské škole svých dětí. Komerční centrum v Nových Chabrech skvěle doplnilo a rozšířilo poptávku trhu a nabídlo pohodlí místním obyvatelům pro nakupování a relaxaci v místě bydliště. V rámci aktuální výstavby developer připravuje i komunitní centrum, které nabídne volnočasové aktivity pro všechny věkové skupiny.

"Přání mít obchody a služby přímo v areálu platí napříč věkovými kategoriemi," potvrdil Tal Grozner. "My se při projektování řídíme tím, že každá minuta je důležitá a lidé ušetřený čas ocení," dodal.

"Vzniká zde úplně nové místo, jehož součástí jsou všichni, kteří zde bydlí. Všichni mají možnost se zapojit a podílet se na jedinečném místě pro svůj život. Mohou si vytvořit svá komunitní pravidla a rodinnou atmosféru," říká Gianfranco Coizza, majitel restaurace A posto trattoria v Dolních Chabrech, který během září představí svoji restauraci v zábavné gastronomické show PROSTŘENO! na TV Prima.

Místní komerční centrum i moderní školka jsou velkým lákadlem zejména pro mladé rodiny s dětmi. Lidé si chválí, že mají vše při ruce. Spokojení jsou nejen noví obyvatelé, ale i starousedlíci. Jezdí sem lidé i z okolních částí Prahy za dobrým jídlem, sportem i příjemným prostředím. Poptávka po bydlení je tu stále silná, dokonce od klientů slyšíme, že je projekt velmi zdařilý. Nové Chabry sklízí chválu i od jejich známých, kteří by si zde nejenom díky komerčnímu centru rádi koupili byt.



Autor: Mgr. Pavlína Procházková

Další články z rubriky Regiony

Speciální pasti pomohou při monitoringu sršně asijské

PLZEŇ - Invazní sršeň asijská, která představuje značné riziko pro chovy včel a volně žijící druhy hmyzu, se v České republice poprvé objevila v říjnu předchozího roku v Plzni. Nejnovější nález pochází z letošního února z Hrádku u Rokycan. Klíčovým ...

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá o ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »