InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

12 praktických tipů, jak snadno ušetřit v domácnosti

07.09.2020
Peníze nerostou na stromech a když se nabízí možnost, jak citelně snížit pravidelné výdaje, je nerozum tak neučinit. Pokud máte pocit, že vás provoz domácnosti stojí podstatně více, než je bezpodmínečně nutné, pusťte se společně s námi do optimalizace rozpočtu. Prozradíme vám několik jednoduchých tipů, jak ulevit peněžence a nemuset se přitom nijak zvlášť omezovat.
Ilustrační snímek | Foto: Breadmaker / Shutterstock.com

Začněte hospodařit s energiemi


Bez energií to v běžné domácnosti nejde, ale není důvod s nimi zbytečně plýtvat. Možností, jak snížit celkový objem spotřebované elektřiny, se nabízí víc než dost - volba je pak otázkou akceptovatelných vstupních nákladů:

- Pokud jste to ještě neudělali, pořiďte si LED osvětlení. Odběr světelných zdrojů je minimální a životnost (oproti klasickým žárovkám) mnohonásobně delší.
- Zvažte výměnu největších energožroutů (tzn. chladničky, mrazáku...) za modernější varianty z úsporné kategorie. Při výběru se řiďte podle energetického štítku - nejúspornější jsou spotřebiče s označením A+++.
- Nenechávejte běžet spotřebiče na stand-by režim.
- Zamyslete se nad změnou způsobu vytápění. V panelovém bytě s ním nic moc nenaděláte, v rodinném domě ano. Nový plynový kotel pracuje mnohem efektivněji než rezivějící starý model. A vůbec nejlevnější je tepelné čerpadlo. Jeho pořizovací cena není zanedbatelná, ale můžete na něj získat dotace.

Přestaňte plýtvat s vodou


Nezapomeňte, že vám vyúčtování za energie chodí také účte za vodu. A protože se každoročně zdražuje, a navíc jí je nedostatek, aplikujte alespoň základní opatření, díky kterým výrazně snížíte celkovou spotřebu:
- Instalujte na kohoutky perlátory. Ceny se pohybují řádově v desetikorunách, efekt vás příjemně překvapí.
- Sprchujte se. Oproti koupeli ušetříte až dvojnásobné množství vody.
- Sbírejte dešťovou vodu a využívejte ji na zálivku zahrady, jakožto i pro jiné hospodářské účely (např. na splachování).
- Nenechávejte zbytečné otevřený kohoutek, když vodu právě nepoužíváte. Nejčastěji se tak děje při mytí zubů nebo při vaření.

Nakupujte s rozmyslem


Kdybyste na konci každého měsíce sepsali všechny zakoupené položky, pravděpodobně byste došli k závěru, že jste skutečně potřebovali jen některé. Jak svůj shopaholismus zkrotit?
- Před nákupem si vždy napište, pro co do daného obchodu jdete. Seznamu se držte zuby nehty.
- Pokud můžete s nákupem počkat, až bude levnější v rámci akční slevy, udělejte to.
- Spoustu peněz ušetříte také na jídle. Nakupujte čerstvé potraviny určené k okamžité spotřebě v menším množství - vyhnete se tak zbytečnému vyhazování a ve finále ulevíte peněžence i planetě. Trvanlivé potraviny naopak nakupujte ve větších baleních a zvýhodněné ceny.
- Nezanedbatelnou částku ušetříte za chemii. Naprostou většinu nečistot zvládnete vypulírovat s pomocí jedlé či prací sody, citronu, vinného octa, pomeranče, olivového oleje a několika dalších základních ingrediencí. Na internetu najdete nespočet tipů, jak s nimi naložit.

Autor: ML

Další články z rubriky Rady a tipy

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »