InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Přes milion Čechů musí pečovat o své blízké. Jak je ovlivní druhá vlna koronaviru?

03.09.2020
Neformální pečující tvoří "neviditelný" pilíř celého sociálního systému, jelikož poskytují 70-90 procent dlouhodobé péče a mnohdy se zároveň starají o nezletilé děti. Pandemie ukázala, jak významní jsou neformální pečující v případě krizových situací.
Foto: pixabay.com
"Pečující v době mimořádných opatření umožnili setrvání seniorů v izolaci, podpořili zajištění služeb potřebným a osamělým a také zajistili dlouhodobou udržitelnost takového stavu. Zároveň se obávali, že pokud oni sami onemocní, budou muset do karantény a o jejich blízké se nebude mít kdo postarat," vysvětluje Ivo Mareš, projektový manažer Diakonie ČCE.

Půl milionu seniorů žije samo, čtyři pětiny z nich jsou ženy
Nouzový plán péče bude obsahovat důležité informace pro udržení individuální podpory opečovávaného a zároveň v něm pečující stanoví instituce či další blízké osoby, které ho mohou zastoupit. Tým poradců Pečuj doma je připraven pomoci pečujícím s vyplněním takového materiálu, poradit instituce či doporučit možná řešení.

"Podle našich zkušeností nejvíce pomáhá věnovat svůj čas a pozornost. Kolem půl milionu starších lidí žije samo a téměř čtyři pětiny těchto single senior domácností tvoří ženy. Statistici uvádějí, že nejvíce ohroženy jsou právě osaměle žijící starší ženy. Běžný lidský kontakt, zájem a pozornost je v době izolace to nejcennější, co můžete seniorům nabídnout," shrnuje Mareš.

Pokud z jakýchkoliv důvodů není možný osobní kontakt, může pomoci technika. "Během pandemie se ukázalo, že řada seniorů je velice zdatná při užívání nových komunikačních technologií a například tablety jsou skvělou náhradní platformou pro zachování komunikace v karanténě," dodává Mareš.

Síť poraden Pečuj doma nově i 7 v krajích: jihočeském, jihomoravském, královéhradeckém, olomouckém, plzeňském, středočeském a ústeckém.

"Samotná každodenní péče o nemohoucího blízkého je náročná, stresující a nejistota v období pandemie tyto pocity prohlubuje. Neformální pečující mohou zdarma využít poradny pro pečující v Praze a dalším 7 krajích ČR, ať už osobně, telefonicky či online formou," vysvětluje Lucie Michalová, vedoucí projektu Pečuj doma Diakonie ČCE.

Poradny pro pečující nabízí na jednom místě komplexní podporu - jednotliví poradci mají veškeré informace o všech službách a aktivitách v dané lokalitě, nabízí aktivní podporu a spolupracují s místní samosprávou při podpoře pečujících.

Ucelený systém podpory v mnoha regionech dosud chyběl.

"Pečujícím se často člověk stává doslova ze dne na den a v této situaci potřebuje co nejdříve získat maximum informací o praktických záležitostech, možnostech podpory a služeb v místě svého bydliště. V praxi to znamená komunikaci s několika různými institucemi, dlouhé hledání relevantních informací a možností řešení. Jsme rádi, že se nám podařilo tento proces pro pečující zjednodušit a nabídnout jim efektivní pomoc," doplňuje Michalová.

Neformálním pečujícím pomáhá také unikátní vyhledávač služeb na stránkách www.pecujdoma.cz, který pečujícím najde vhodnou pomoc v okolí jejich bydliště kdekoliv v České republice. Jedná se například o pečovatelské a odlehčovací služby, půjčovny kompenzačních pomůcek či pobytová zařízení. Databáze služeb aktuálně zahrnuje téměř 4 500 tisíce položek, které jsou pravidelně doplňovány a aktualizovány.

Autor: Jiří Böhm

Další články z rubriky Zdraví

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných společností představili aktuální epidemiologickou situaci ohledně černého kašle, záškrtu a tuberkulózy. ...

Nezanedbávejte své ledviny, nabádá klienty VZP a poukazuje na důležitost preventivních prohlídek

Chronická onemocnění ledvin bývají zákeřná v tom, že o nich pacient dlouho nemá ani tušení. Zdravotní komplikace se neprojevují bolestí a problém je o ...

VZP: Náklady na centrovou péči loni poprvé překročily 20 miliard korun

Všeobecná zdravotní pojišťovna v roce 2023 uhradila za centrovou léčbu vysoce účinnými nákladnými léčivy víc než 20 miliard korun. Tato léčba je posky ...

Epidemiolog Kynčl: V ČR se aktuálně nacházíme v sestupné fázi chřipkové epidemie

Nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky (ARI) v ČR v 8. kalendářním týdnu roku 2024 dosáhla hodnoty 1480 nemocných na 100 000 osob, c ...

Prověřený recept proti jarní únavě - půlhodinka chůze denně a postupné dávkování zátěže

Nedostatek energie, bolesti kloubů, časté bolesti hlavy a celkové vyčerpání. Jarní únava dokáže člověka potrápit. Každoročně na přelomu zimy a jara po ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »