InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Hvězdy v Českém ráji aneb Zamilovaný Shakespeare slovem i hudbou

24.08.2020
JIČÍNSKO - Skutečná hudební a vůbec umělecká hostina, navíc na výjimečné téma čeká návštěvníky festivalu Hudba z ráje 2020 na konci prázdnin. Jako tradičně bude vyvrcholením přehlídky galakoncert v kostele svatého Jana Křtitele v Újezdu pod Troskami. Tentokrát tam v pátek 28. srpna 2020 od 19:00 společně se zpěvačkou Karolínou Cingrošovou Žmolíkovou vystoupí jednak populární herec Igor Bareš, jednak známá harfistka Kateřina Englichová. Ale nejen hosté pořadatelů festivalu, právě Karolíny Cingrošové Žmolíkové a moderátora Václava Žmolíka, budou výjimeční, i program bude slavnostní. Jak hudba, tak slovo bude inspirované díly slavného dramatika Williama Shakespeara.
Karolína Žmolíková | Foto: Václav Žmolík
"Když jsme vymýšleli nějaký speciální program na náš galakoncert, řekli jsme si s tátou, že by bylo prima tentokrát nabídnout divákům změnu, místo slavných muzikantů nějakého předního herce," říká Karolína Cingrošová, umělecká ředitelka festivalu Hudba z ráje. "A mě napadlo, že mám v repertoáru hned několik překrásných árií z oper, které vznikly podle děl slavného anglického dramatika, a že mám moc ráda jeho krásné a moudré sonety. A protože se táta roky zná s Igorem Barešem, který je nejen vynikající herec, ale i výborný recitátor, byl jen krůček k nápadu vymyslet shakespearovský program. Panu Barešovi se náš projekt také líbil, a tak jsme si už někdy v lednu "plácli". Stála jsem také o naši přední harfistku Kateřinu Englichovou, jenže ta měla naplánovaný koncert v zahraničí. Přišla ale pandemie covidu-19, jí se termín uvolnil, a rázem jsme měli i ji."

Program koncertu jste opět vytvářela vy? "Ano, sonety jsem vybrala podle témat hudba, láska, poučení, múza a proroctví," říká umělecká ředitelka, ale i dramaturgyně festivalu v jedné osobě. "Jsou opravdu nádherné. V jednom z nich třeba Shakespeare rýmuje:
Ať si nás dělí třeba celý svět,
myšlenka zem i moře přeletí,
vždyť stačí na Tebe jen pomyslet,
a už jsem tam, kde zdržuješ se ty.

Zazní ale i monology ze Shakespearových dramat Julius Caesar a Romeo a Julie. Pan Bareš se promění na Marca Antonia i na Romea, kterého ovšem nikdy na jevišti nehrál. Za to byl Hamletem, na což v programu také nezapomeneme. A věřím, že si jeho výkon diváci užijí."

Harfu zvolili pořadatelé jako hudební doprovod proto, že byla od středověku hudebním nástrojem velmi oblíbeným, což platilo i v době alžbětínské, kdy žil a tvořil slavný dramatik. Kateřina Englichová na ni jednak bude doprovázet recitaci sonetů, jednak zahraje i sólově, a to skladby Pramínek od Alphonse Hasselmannse a Preludium in C Sergeje Prokofjeva.

A jaké árie inspirované Shakespearem zazní? "Nejprve to budou v originále milostné písně od anglického renesančního skladatele a Shakespearova současníka Johna Dowlanda," upřesňuje Karolína Cingrošová. "Jedná se o písně Come again, sweet love, doth now invite, Flow, my tears, Rest, sweet Nimphs, When Laura smile a If my complaints. Pak jsem vybrala dvě nádherné árie Kleopatry z Händlovy opery Julius Caesar. První z nich zazní hned po monologu Kleopatřina milence Marca Antonia v podání pana Bareše. A vyvrcholením koncertu nejprve árie hlavní hrdinky z opery Romeo a Julie od Charlese Gounoda, poté slavný monolog Hamleta Být či nebýt z dramatu, jehož hlavním hrdinou je kralevic dánský."

Mimochodem, dovedete si představit, že byste pro lásku trpěla jako Kleopatra anebo Julie? "No, musím si to jako zpěvačka a herečka, což k sobě v tomto případě patří, umět představit, ale zažít bych to určitě nechtěla," říká Karolína Cingrošová.

"Věříme, že diváci ocení krásný program, který Karolína vymyslela, i hvězdné hosty, které jsme tentokrát získali pro účinkování v Českém ráji," dodává ředitel festivalu Hudba z ráje Václav Žmolík. "Jsou za tím měsíce práce, kterou jsme museli odvést. A ještě musím dodat, že by tento koncert nebyl možný bez finanční podpory ze strany našeho tradičního partnera, společnosti Sklopísek Střeleč, které bych velice rád tímto poděkoval. Vážíme si i podpory ze strany obce Újezd pod Troskami a vstřícnosti farnosti Rovensko pod Troskami."

Vstupenky na koncert Shakespeare slovem i hudbou, který se odehraje v pátek 28.8.2020 v kostele svatého Jana Křtitele v Újezdu pod Troskami, je možné zakoupit v předprodejích v MIC v Jičíně, Valdštejnovo náměstí 1, v MIC Sobotka, Náměstí Míru 3, na obecním úřadu v Újezdu pod Troskami, anebo před koncertem v kostele svatého Jana Křtitele.


Autor: Václav Žmolík

Další články z rubriky Kultura

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejména dvě ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »