InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Střední Morava láká: S dětmi na výlet na hrad Bouzov, zámky Konice a Náměšť na Hané

24.08.2020
Baví vaše děti výlety na hrady? Pak si rozhodně nenechte ujít jeden z nejromantičtějších moravských hradů Bouzov. Není divu, že si ho jako kulisu pro své natáčení často vybírají také filmaři pohádek. A když už tam budete, zajeďte se podívat také do Loštic, s jejichž jménem je spojena výroba tradičních tvarůžek. Co dalšího vám tento kraj nabídne k vidění?
Hrad Bouzov | Foto: Martin Mecnarowski / Shutterstock.com

Romantický hrad Bouzov


Nejprve vás pozveme na prohlídku hradu Bouzov. Na první pohled vypadá jako dobře zachovalý středověký hrad, ve skutečnosti se však jedná o velmi dobře provedenou přestavbu z přelomu 19. a 20. století. Jeho historie ale sahá do 13. století. Do roku 1696 ho vlastnili příslušníci českých a moravských rodů.

Za třicetileté války fungoval jako císařská pevnost a vězení pro švédské zajatce. Jednu dobu patřil hrad také Řádu německých rytířů, v roce 1939 jim ho ale zabavili nacisté a vytvořili si zde základnu SS. Po válce byl hrad zkonfiskován československým státem, v jehož majetku je dosud.

Návštěvníci mají k dispozici několik prohlídkových okruhů:
- Hradním příkopem,
- Základní okruh "Hrad představuje",
- Velký prohlídkový okruh "Hrad Bouzov",
- Hrad z ptačí perspektivy - výstup na ochoz věže Hlásky,
- Jak se staví středověký hrad - zázemí hradu a ubytování služebnictva,
- Dětská trasa s Ohnivcem - pro předškolní děti,
- Hrad Bouzov křížem krážem - od sklepení až po půdu,
- Výstave ve sklepení na Bouzově,
- Večerní kostýmové prohlídky na Bouzově.

Výběr prohlídkových okruhu je hodně pestrý, přizpůsobený návštěvníkům. Oblíbené jsou zejména večerní kostýmované prohlídky, na které je ovšem lepší se objednat předem.

Olomoucké tvarůžky a Hanácké Benátky


Na hrad Bouzov se od Olomouce dostanete cestou přes Loštice. I v nich stojí za to se zastavit. Obec to sice není nijak velká rozlohou, ale svým významem nepochybně. Vždyť právě zde se zrodily pravé Olomoucké tvarůžky, které se zde dosud vyrábějí. Určitě si nenechejte ujít Muzeum olomouckých tvarůžků, které poskytují přehled o jejich výrobě. Pokud byste na tuto speciální lahůdku dostali chuť, pak vaše chuťové buňky mohou dojít uspokojení v Tvarůžkové cukrárně, kde se od roku 2009 vyrábí originální Poštulkovy tvarůžkové moučníky.

Nejlepší jsou s pivem. Tuto atrakci si asi více užijí dospělí návštěvníci než děti. Ale ty už své dostaly v podobě návštěvy hradu Bouzova. Pokud by jim však jeho prohlídka nestačila a rodiče by jim rádi ukázali ještě něco dalšího, lze zajet do města Litovel, které je od Loštic vzdálené jen necelých patnáct kilometrů. Protéká jím šest ramen Moravy, díky čemuž se mu říká Hanácké Benátky.

Milovníci starých historických staveb si zde přijdou na své. Za zmínku stojí určitě třetí nejstarší kamenný most v České republice - Svatojánský most z roku 1592. Pěkný pohled na město nabízí vyhlídková věž litovelské radnice a zajímavé jsou také městské hradby. Přírodu si užijete v litovelských parcích a také na třech naučných stezkách Kolem litovelských rybníků, Hvězda a Historická Litovel.

Zámek Náměšť na Hané a expozice kočárů


Na jeden den jsme vám nabídli už dostatek výletů. Na ten další si můžete nechat návštěvu Náměšti na Hané, kde se nachází stejnojmenný zámek ze 60. let 18. století. Od Litovle je vzdálená pouhých 14 kilometrů. Zámek je postavený ve stylu raně klasicistního baroka a zpřístupněno je veřejnosti 20 pokojů s vybavením. Na zámku je k vidění také unikátní expozice kočárů olomouckých biskupů.

Výstava seker na zámku Konice


A aby těch zámků nebylo málo, pak ještě jeden na vás čeká ve dvacet kilometrů vzdálených Konicích. Autem tam z Náměšti na Hané dojedete za necelou půlhodinu. Zámek byl nedávno zrekonstruovaný a v současné době nabízí expozici lidových řemesel. Je zde největší sbírka seker v počtu asi 500 kusů.

Ta největší se ovšem nalézá před zámkem a byla zapsána do České knihy rekordů.

Autor: ML

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »