InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Českolipská muzejní noc přinese swing, myslivce, vojáky i pražené mandle

24.08.2020
Již sedmnáctá muzejní noc ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě se uskuteční v sobotu 5. září od 20 hodin do půlnoci v areálu bývalého augustiniánského kláštera v České Lípě - v tamním ambitu, loretě a klášterní zahradě. Muzeum se touto akcí tradičně zapojuje do celorepublikového Festivalu muzejních nocí pořádaného Asociací muzeí a galerií ČR, ačkoli letos kvůli covidové situaci v netradičním posunutém termínu.
Infografika | Foto: kraj-lbc.cz
Další změnou oproti předchozím ročníkům je omezení návštěvnosti expozičních prostor. Kvůli rekonstrukci oken a dveří na hlavní budově bude letošní akce probíhat v prostorách ambitu, loretánského dvora a klášterní zahrady.

Ambitový prostor byl pro letošní rok zaplněn desítkami palných zbraní ze sbírky muzea. Rozsáhlá výstava představí návštěvníkům zbraně s jejich kompletní výpovědní hodnotou o době jejich užívání, opravách, předělávkách, tedy v podobě, jak se nám zachovaly. Tímto je tato výstava unikátní. Mezi zhruba 160 kusy můžete vidět zbraň ze 17. století, ale i ty z dob nedávných, ale také historické terče a myslivecké trofeje.

S výstavou bude korespondovat i doprovodný program v loretánském dvoře. Uvidíte zde vojáky v různých uniformách, kteří nechají nahlédnout do světa zbraní, ale i běžného života vojáka. Ve stejném prostoru se potkáte i s mysliveckým zastavením a videoukázkami lovné zvěře.

Muzejním večerem nás budou provázet různá vystoupení žáků ZUŠ Česká Lípa, která je již tradičním partnerem muzejní noci. Ve 21.00 se uskuteční v Biberově hudební síni houslový koncert Davida Singera k poctě Bohumila Malotína, který odkázal muzeu sbírky starých českých tisků a lužickosrbské knihy.

V ambitu budete mít možnost nahlédnout do knihařské dílny, ve které Vám představíme, jak se pracuje na mechanických strojích, ukážeme knižní vazby a razidla na zlatotisk a slepotisk a předvedeme, jak se ručně šije kniha.

Během večera se představí několik profesionálních i neprofesionálních souborů a umělců. V klášterní zahradě se můžete těšit na orientální taneční představení s šavlemi pražské skupiny Siderea. V úvodu večera zazní swingová hudba skupiny AHA Band a následně vystoupení Jazzové Farmy ze ZUŠ Česká Lípa. Na pódiu potěší především menší návštěvníky pohádka Červená Karkulka v podání divadelního spolku HRAjeto a do tmy zahalenou klášterní zahradu pak v závěru večera rozzáří světelná a tentokrát hodně barevná UV show v amfiteátru muzea.

Ani letos nebudou chybět tvůrčí dílny pro děti, ale také pestré občerstvení. Můžete se těšit na pražené mandle, frgále, sýrové pochoutky, sladké i slané palačinky a samozřejmě nebudou chybět klobásky a jiné dobroty. K ochutnání bude i několik druhů chmelového moku.

S platnou vstupenkou z muzejní noci můžete v těchto večerních hodinách navštívit i Šatlavu - archeologické muzeum Českolipska, kde bude připravena výstava Předchůdci palní zbraní, dílnička pro děti a dospělé, ale také promítání.
Zdroj: Liberecký kraj

Další články z rubriky Kultura

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se přidá pět slavných mužů. Pozvání do soutěže přijal herec Filip Blažek, spisovatel Patrik Hartl, herec ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »