InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Ležérní i nadčasová: S čím a jak nosit dámská saka?

21.08.2020
Dámská saka jsou univerzálním a nestárnoucím doplňkem. Kombinovat se dají se sukní, džíny i kalhotami a pokaždé vytvoří jiný vzhled pro jinou příležitost. S jedním sakem tak můžeme nadělat spoustu parády a povýšit svůj outfit o úroveň výš. Jak na to?
Slim džíny a blejzr je zaručený úspěch

Sportovní a zároveň elegantní - to je kombinace denimových kalhot a saka. Toto spojení nikdy neselže a ani nezestárne, takže se nemusíme bát, že ji s novou módní sezónou budeme muset oplakat. Navíc se hodí pro jakoukoliv příležitost, tu více formální i jen tak do města na nákupy. Protože vršek těla je v saku širší, měly by ho vyladit nohy zeštíhlené ve slim nebo skinny džínách. Ale zvolit můžeme i flare jeans, neboli zvonáče. I ty zeštíhlují a prodlužují postavu, navíc umí zakrýt tlustší lýtka. Kdo si přeje vykouzlit spíše rošťácký look, zkusí roztrhané džíny.

Džíny obohacené o sako si můžeme vzít i na pracovní schůzku, kde by se jinak džínovina příliš nehodila. Ale tmavé denimové kalhoty spolu s decentním, například béžovým blejzrem nemůžou zklamat. A co teprve čistá a upravená kombinace bílé a světle růžové barvy!

Nadměrné velikosti letí

Zatímco pár let zpátky se nosila krátká saka projmutá v pase, teď se móda otáčí o tři sta šedesát stupňů. Hitem jsou oversize velikosti, ať už jde o kalhoty nebo právě dámské blejzry. Saka mají rovný střih, jsou volná a dlouhá. Nemusíme se bát, že v nich budeme vypadat příliš neforemně, jen tady opět platí pravidlo úzkých kalhot. Jen štíhlé a vysoké ženy můžu toto pravidlo porušit a dovolit si široké nohavice.

Výhodou těchto příliš volných blejzrů je nejen jejich pohodlí a volnost v pohybu, ale taky to, že se pod ně vleze ještě svetr, mikina nebo rolák. Takže sako nemusíme odložit ani s chladným počasím. Není proč se bát experimentovat, povoleno je téměř cokoliv. Delší saka se taky skvěle hodí k sukním a dlouhým rozevlátým šatům. Co by mohlo být důmyslnější, než spojení čistě ženského kusu oblečení a saka, které bylo převzato z pánského šatníku? Toto prolínání maskulinní módy do dámského vkusu se začalo objevovat po první světové válce. Dnes už jsou naštěstí saka běžnou součástí ženských šatních skříní.

Kdo se nadměrných velikostí bojí a není si jistý, jestli by to jeho postavě spíš neublížilo, může sako přepásat páskem. Zúží tím pas, zformuje postavu a dodá trochu retro nádechu. Je taky důležité mít na paměti, že i oversized saka musí dobře padnout na postavu a především v ramenou nesmí viset.

Jednobarevný kostýmek, puntíky i kostky

Sako jako jednobarevná součást kalhot nebo sukně je železná jistota pro svět byznysu a hodí se nejlépe na pracovní schůzku. Kdo zvolí jemně pastelové barvy, rozhodně nešlápne vedle a pojede na aktuální módní vlně. Ani sytější barvy ale neuškodí. Pokud se v nich žena bude cítit sebevědomě, určitě se neztratí.

Další věčnou klasikou jsou kostkovaná saka v podzimních tónech. Šedá, hnědá, oranžová i vínová bude slušet všem a s jednobarevným tričkem udělá nečekané zázraky. Kostka je tedy samozřejmostí, ale můžeme se pustit i do jiných módních vzorů a obléci se do puntíku nebo pruhů.

Vedle ale nešlápneme ani s černým blejzrem. Univerzální a elegantní, ideální do společnosti. Hravost a originalitu mu můžou dodat výraznější knoflíky či pásek. Kromě zmiňované oversize velikosti se černé sako objevuje i naopak ve zkrácené variantě, kdy odhaluje pupík. Další z variant černého saka je kožený model. Kůže je nehynoucí luxus, výborný do chladnějšího počasí.

Jak je vidět, dámská saka zvládnou mnoho kouzel. To, že tvoří základ ženského šatníku, potvrzují i celosvětové módní ikony a influencerky. Které vzory a kombinace preferujete vy?
Autor: Pl.

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »