InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Úspěšné projekty podpořené z evropských fondů se i letos otevřou návštěvníkům

13.08.2020
Zářijové soboty budou patřit už čtvrtému ročníku dnů otevřených dveří, které představí úspěšné projekty podpořené z evropských fondů. Vedle prohlídek a praktických ukázek čeká na návštěvníky řada soutěží, her i aktivit nejen pro děti. Akce pořádá Ministerstvo pro místní rozvoj a vstup na ně je zdarma.
Foto: mmr.cz
"Dny otevřených dveří patří k našim nejpopulárnějším akcím, v loňském roce na ně zavítalo devatenáct tisíc zájemců. Kvůli jarní pandemii letos probíhají ve skromnějším počtu a za zpřísněných hygienických podmínek. Podařilo se nám ale vybrat pět projektů, které zaujmou jak milovníky historie, tak přírody nebo i piva," říká Daniela Grabmüllerová, náměstkyně pro řízení Sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů Ministerstva pro místní rozvoj.

První z Dnů otevřených dveří zavítá první zářijovou sobotu do žateckého Chrámu Chmele a Piva. Návštěvníci odhalí tajemství pěstování chmele a vaření dobrého piva, uvidí unikátní Chmelový orloj nebo pracovnu alchymisty a dozví se, proč se nejlepší chmel na světě sklízí právě na Žatecku.

O týden později se uskuteční Den otevřených dveří na Dopravním hřišti Odry. Na akci si zájemci mohou například na unikátním simulátoru vyzkoušet, jaké to je, když se s nimi otočí vozidlo na střechu. Hasiči a dopravní policie ukáží, jak v praxi vypadá vyproštění osoby z vraku havarovaného vozidla. Hřiště napomáhá dopravnímu vzdělávání a bezpečnosti silničního provozu, proto nebudou chybět ani aktivity BESIP.

Devatenáctého září se uskuteční hned dva dny otevřených dveří. Ten v milevském klášteře nabídne prohlídky na čtyřech okruzích. Dospělé a děti čeká i interaktivní laboratoř Akademie věd ČR, ochutnávka českých ciderů nebo kejklířské vystoupení.

Ve stejný den se uskuteční i Den otevřených dveří ve Vodním domě a Včelím světě ve středočeských Hulicích. Návštěvníky čeká prohlídka Vodního domu, kde se více dozvědí o vodní nádrži Švihov, která vodou zásobuje Prahu a střední Čechy. Nejen děti určitě ocení možnost vyzkoušet si rýžování zlata přímo se skutečným zlatokopem. Ve Včelím světě čekají kromě speciálních komentovaných prohlídek úlů pod vedením včelařských odborníků i dílničky.

Poslední zářijová sobota je pak vyhrazena Dnu otevřených dveří se záchranáři v unikátním výcvikovém středisku v Jihlavě. Návštěvnici mohou vyzkoušet reálné situace a vžít se do kůže pacienta i záchranáře. K vidění bude simulátor vrtulníku, k vyzkoušení oblek biohazard týmu.

Všechny akce jsou zdarma, na některé prohlídky je ale nutná registrace. Kompletní seznam akcí pořádaných Ministerstvem pro místní rozvoj, kde je možné se seznámit s přínosy fondů EU, naleznete na stránce akce pro veřejnost.
Zdroj: MMR ČR

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »