InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Sekačka, nebo zahradní traktor?

28.07.2020
Máte zahradu či louku? Pak se o ni samozřejmě musíte starat. V první řadě ji pravidelně sekat. A to v závislosti na její velikosti zahradní sekačkou, či traktorem. Do jaké zahradní techniky investovat? Dozvíte se z následujícího článku.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Každý trávník, a je jedno, zda máte velkou či malou zahradu, vyžaduje náležitou péči. Té spolu s hnojením a jarní vertikutací dominuje jeho sekání. To musí být pravidelné, jinak vám tráva přeroste a na její seč budete nuceni vytasit silnější arzenál v podobě výkonného křovinořezu.

Sekání okrasného trávníku


Výšku tzv. okrasných trávníků byste měli udržovat maximálně na dvou centimetrech. A zase by neměla být kratší než centimetr a půl. Trávu je pak nutné sekat v závislosti na rychlosti jejího růstu. Brzy z jara, na podzim a v horkých dnech trávníku ponechejte hustější "kožich", který ji ochrání před namrznutím (podzim, časné jaro) i vysušením (léto). Při každém sekání také mějte na paměti, že výška trávy by sekáním neměla být snížena více než o třetinu její výšky. Přerostlou trávu je tedy vhodné sekat nadvakrát.

Sekání okrasné louky


Jiná situace vládne na květnatých loukách, které sečí v podstatě formujeme. Květnaté louky je například každý rok vhodné sekat v jinou dobu. Zajistíme si tak jejich pestrost. Zatímco první rok po výsevu sekáme zhruba deset centimetrů nad zemí, druhý rok tuto výšku můžeme zkrátit na polovinu.

Sekání malých ploch


Čím sekat? Na výběr máme buď sekačku, křovinořez, nebo zahradní traktor. Volba zahradní techniky závisí na rozloze obdělávaného trávníku i výšce travního porostu. V malých zahradách (300 - 600 m²) si vystačíte s elektrickou sekačkou. Budete-li dostatečně pozorní a nepřeseknete si přívodný kabel, bez něhož se při sekání elektrickou sekačkou neobejdeme.

Sekání větších ploch


Do větších zahrad (600 - 1500m²) je rozhodně praktičtější sekačka benzínová. Ta se však zase neobejde bez pravidelného servisu v podobě každoroční výměny oleje, očisty svíček a samozřejmě doplňování pohonných hmot, tedy benzínu. Pokud ani to pro vás není to pravé ořechové, zvažte sekačku akumulátorovou, která v sobě v podstatě spojuje výhody sekačky elektrické a benzínové.

Sekání velkých ploch


Nevýhodou sekaček obecně je, že si poradí jen s porostem určité výšky. Na přerostlou trávu je pak nutné použít například i zmíněný křovinořez. Nebo zahradní traktor. Bez něj se v každém případě neobejdete při sekání velkých zahradních ploch.

Rychlé sekání bez námahy


Zahradní traktory sekají nejenom rychle, ale především bez námahy. A některé modely z portfolií značek Husqvarna, John Deere nebo Gardena se bez problémů pohybují i v členitých terénech. Sekání s nimi pak přestává být namáhavou fyzickou aktivitou a stává se spíše meditací. A tou by měla být práce na každé zahradě, nemyslíte?

Autor: Pl

Další články z rubriky Bydlení

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na své spadnutí. V dnešní době už nemusíte shánět řemeslníky, materiál ani trávit desítky hodin času ...

Žádný domov se neobejde bez pořádného plotu. Jaký zvolit?

Dokončujete právě výstavbu zbrusu nového domova? Pak nesmíte zapomenout ani na jeho ochranu před zvířaty, zloději i zvědavými pohledy kolemjdoucích os ...

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, ...

Uhlíkový beton: Revoluční materiál budoucnosti

Uhlíkový beton, nový kompozitní materiál, představuje revoluční průlom v oblasti stavebnictví. Tento materiál, který kombinuje beton a uhlíková vlákna ...

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vzt ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »