InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Líbí se vám snubní prsteny z růžového zlata?

25.07.2020
Unikátní zabarvení růžového zlata působí překvapivě svěžím vintage stylem. Není se co divit, růžové zlato patřilo mezi luxus již v devatenáctém století, a to především ve Viktoriánské Anglii. Mělo exkluzivní postavení. Ještě celkem nedávno byly snubní prstýnky z růžového zlata poměrně vzácné, ale jejich obliba prudce stoupá. Jejich neotřelý a romantický vzhled dodává vysokou míru elegance.
Ilustrační snímek | Foto: pexels.com

Jak se vyrábí růžové zlato


Růžové zlato je cenný kov, který v sobě obsahuje slitinu klasického zlata a přidaného kovu. Tím je často stříbro, měď nebo zinek. Jedinečné zabarvení zlatu propůjčuje použitý poměr příměsi kovů. Odstíny pak mohou být mírně růžové až skoro červené. Sytost barvy dodává měď, čím více mědi se použije, tím tmavší je výsledná barva. Světlejší odstíny proto obsahují více stříbra či zinku.

Díky tomu, že lze takto snadno upravovat odstíny, umožňuje růžové zlato tvorbu naprosto originálních šperků.

Kvalita zlata na trhu


Obdobně jako žluté zlato má i to růžové značení čistoty a ryzosti v karátech. Korunní zlato, jak se říká nejvíce kvalitnímu růžovému zlatu má 22 karátů, obsahuje v sobě pouze zlato a měď. Pro výrobu snubních prstýnků se ale tato hodnota příliš nehodí, neboť směs je měkká a málo odolná vůči poškrábání. Lepší vlastnosti pak tedy má zlato s hodnotou 18, 14, 10 nebo 9 karátů.

Jak kvalitní jsou pak klenoty?


18 karátů se požívá na výrobu hodně luxusních šperků, čemuž odpovídá i cena. Na snubní prsteny obecně se nejvíce využívá 14 karátové zlato. Výrobky z něj jsou velmi oblíbené a velmi vkusné, cenově dostupné. Více se na toto téma můžete dozvědět v tomto článku. Levnější šperky z růžového zlata nabízí to s označením 10 karátů. Nižší hodnoty jsou spíše výjimečné, zlato již není příliš kvalitní a poptávka o něj je tak malá.

Cena růžového zlata


Hodnota snubních prstýnků z růžového zlata se liší podle množství příměsi. Čím více v sobě obsahuje ryzí zlato, tím je cena vyšší. V porovnání s klasickými zlatými prstýnky je cena hodně podobná, většinou srovnatelná. Obecně platí, že růžové zlato je o něco levnější než zlato bílé.

Odolnost proti oděru a deformaci tvaru


I zde hraje velkou roli poměr směsí. Pokud budeme hovořit o nejrozšířenější ryzosti 14 karátů, pak se růžové zlato i zde řadí mezi bílé a žluté. Je odolnější vůči poškrábání více než žluté ale méně než bílé. Menší hodnota karátů výrazně odolnost vůči vnějším vlivům snižuje. Ryzost pod 10 karátů odpovídá pak skoro až měkkosti stříbra.

Opravy zlata


Samozřejmě při denním nošení se nevyvaruje nějakého toho škrábnutí nikdo. Růžové zlato stejně jako to žluté jde ale velmi snadno opravit. Je to dáno tím, že nemá speciální povrchovou úpravu, barva na povrchu je stejná jako uvnitř kovu. Šikovný zlatník tak opravu provede bez problémů.

Stálost barvy


Velkým kladem šperků z růžového zlata je jejich celoživotní stálost v barvě. I toto je důvod jejich vysoké oblíbenosti. Tak také poznáte napodobeniny nebo šperky, které jsou růžovým zlatem ošetřeny jen na povrchu. Ty po čase svou barvu ztrácí. Možná mají lákavou cenu, ale velmi krátkou životnost.

Péče o růžové zlato


Prstýnky z tohoto cenného kovu nevyžadují žádnou zvláštní údržbu. Pokud je nosíte denně, pak zvládají spolu s vámi vše, co během dne děláte, tedy i působení mýdla, krémů a podobně. Při méně častém nošení stačí prstýnek jen opláchnout a vysušit hadříkem, nemá tendenci tmavnout ani se pokrývat nějakým povlakem.

Luxusní vzhled


Naopak časem získává velmi ceněnou patinu, která prstenu dodává starobylý vzhled. To využívají i někteří nečestní prodejci ve starožitnictví, kde nové prsteny s patinou vydávají za skvosty desítky let staré. Pokud si patinu chcete zachovat, není vhodné profesionální čištění. Odstranili byste ji tak.

Autor: Pl
Fotogalerie:

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »