InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Tisíce kartiček s varováním roznášejí za stěrače brněnští strážníci

10.07.2020
Na parkovištích po celém městě upozorňují na nebezpečí rychlého přehřáti dětí a zvířat zanechaných osamoceně v autě. Rozsáhlou preventivní kampaň letos podpořily i významné obchodní domy.
Foto: mpb.cz
Rodiče malých dětí a majitele domácích zvířat seznamuje městská policie s podmínkami v zavřeném vozidle, které mohou být za teplého počasí bez nadsázky smrtící. Už během několika minut tam teplota vystoupá o desítky stupňů a na přímém slunci je nárůst ještě mnohem strmější. Děti navíc nemají plně vyvinutou schopnost termoregulace a během několika minut jim hrozí celkový tělesný kolaps.

Obchodní řetězce pomáhají
V českých podmínkách netypickou akci uspořádali brněnští strážníci poprvé již v loňském roce. Letos je výrazně podpořily i významné obchodní řetězce a nákupní centra, které v Brně působí. Patří mezi ně Bauhaus, Campus Square, Globus, Hornbach a Ikea. Varování strážníků umístily podle svých možností na parkoviště, do nákupních vozíků, do výloh, přímo do prodejního prostoru a pouštějí je i z reproduktorů umístěných uvnitř prodejen.

"Rodiny s dětmi patří mezi nejčastější skupinu návštěvníku Globusu a cítíme tedy zodpovědnost upozornit naše zákazníky na riziko spojené se zanecháním dětí nebo zvířat v autě na parkovišti bez dozoru dospělé osoby. Jsme proto velmi rádi, že jsme mohli tuto iniciativu podpořit a pomoci tak k osvětě a prevenci nárůstu podobně fatálních případů," uvedla Lutfia Volfová, tisková mluvčí Globusu.

"Účast obchodních domů posouvá kampaň o obrovský kus dál. Na rozsáhlá parkoviště přijíždějí lidé z celého Brna i okolí a kromě strážníků tady na řidiče působí také grafické materiály na strategických místech. Dopad kampaně bude v prázdninovém období velký i na projíždějící rodiny, které mohou mít tendenci během krátké přestávky na kávu nechat dítě ve vozidle odpočívat. Všichni zapojení partneři jsou pro nás tedy nesmírně důležití," vyzdvihuje bezúplatnou účast obchodních domů Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

"Rodiče někdy zanechávají děti v autě v domnění, že si zajdou rychle nakoupit a nic hrozného se neděje. Naše zkušenosti však potvrzují pravý opak. Každá minuta v zavřeném autě je kritická a lidé mají často silně zkreslenou představu o tom, kolik času v prodejně strávili," upozorňuje Luboš Oprchal.

Mnoho rizik v zavřeném autě
Nepřímo tím odkazuje i na předloňský případ, kdy brněnští strážníci zachránili z auta netečnou holčičku, jejíž otec nesprávně tvrdil, že se s manželkou vzdálil jen na pět minut. Letos v červnu zase policejní hlídka vytáhla přehřáté batole z porouchaného auta v brněnské Slatině.

Lidé převážející děti by si měli uvědomit i další vážná rizika. Do auta může někdo nabourat a dítě uvnitř zůstane bez pomoci. Není výjimkou, že řidiči od dopravních nehod ujíždějí, a to obzvlášť v situacích, kdy druhé vozidlo považují za prázdné. Dítě také mohou postihnout zdravotní potíže. Stačí například, aby mu zaskočilo, a nedovolá se pomoci. V krajním případě může někdo automobil ukrást i s dítětem. I takové případy už se v minulosti staly.

Rodiče se někdy nechají svést skutečností, že dítě v autě usnulo, a nechtějí ho budit. Zmíněné příklady ale ilustrují, že zanechání potomka v autě může být fatální chybou.

Nejprve vylekají, potom informují
Výrazné kontrastní letáky mají na lícové straně velký nápis "varování" a dominuje na nich znak městské policie. Některé řidiče mohou zpočátku polekat, že porušili dopravní předpisy. Uklidní je ovšem rubová strana s preventivními informacemi. Nápadně křiklavé zpracování je záměrné, aby na první pohled upoutalo pozornost motoristů.

Podobně jako děti jsou v nebezpečí i psi a některá další zvířata. "Přehřívání psů v automobilech je jedna z častých komplikací, s nimiž se v ordinaci přes léto setkáváme. Psi obecně snášejí horko ještě mnohem hůře než lidé. Jejich kůže obsahuje pouze minimum potních žláz a ty jsou soustředěné především zespodu na tlapkách. Psi se ochlazují zrychleným dýcháním," vysvětluje brněnská zvěrolékařka Tereza Věžníková.

S tím však souvisí další potenciální vážný problém. "Když pes zrychleně dýchá, výrazně se z jeho těla odpařují tekutiny a zvíře se velmi rychle dehydratuje, čímž se zahušťuje krev a přetěžuje srdce. Nastává šok, který se i zkušeným veterinářům podaří vyřešit jen velmi zřídka. Zvíře bohužel zpravidla uhyne, stačí k tomu deset minut ve vysoké teplotě. Může to nastat i u auta parkujícího ve stínu a s pootevřenými okénky, právě kvůli zrychlenému dýchání," zdůrazňuje Tereza Věžníková.

Zdroj: Městská policie Brno

Další články z rubriky Krimi

Žena chtěla na internetu prodat jezdecké sedlo. Podvodnice ji okradla o 60 tisíc korun

Přestože podvodníci stále hledají nové metody a způsoby, díky kterým se snaží neoprávněně dostat k cizím finančním prostředkům, falešné odkazy na přepravní společnosti stále "fungují". O tom se přesvědčila i dvaačtyřicetiletá žena ze Svitavska, ...

Jeden lidský život a čtyři zraněné si vyžádal čelní střet dvou osobních vozidel na Kroměřížsku

Ve středu dopoledne krátce po desáté hodině uzavřela tragická dopravní nehoda na několik hodin komunikaci I/50 u Střílek na Kroměřížsku. ...

Na Jablonecku řidič nezvládl projet zatáčku a narazil do vozidla autoškoly, tři osoby se zranily

V úterý ráno krátce před osmou hodinou se stala dopravní nehoda v Jílovém u Držkova na silnici druhé třídy. Řidič s vozidlem Škoda Octavia jel ve směr ...

Důvěřivá žena umožnila podvodníkům přístup do svého bankovnictví, přišla o své úspory

ÚSTECKO - Pětašedesátileté ženě v úterý kolem třetí hodiny odpoledne na mobilní telefon přišel formou sms odkaz. Tento odkaz poškozená otevřela a násl ...

Žena z Karlovarska uvěřila podvodníkům vydávajícím se za pracovníky banky, přišla o 150 tisíc korun

V úterý 23. dubna letošního roku měl dvaačtyřicetiletou ženu z Karlových Varů telefonicky kontaktovat jí neznámý muž, který se představil jako zaměstn ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »