InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Nezaměstnanost v červnu vzrostla na 3,7 procenta

07.07.2020
Nezaměstnanost v Česku se v červnu zvýšila na 3,7 %. Oproti předchozímu měsíci jde o nárůst o 0,1 procentního bodu. Úřad práce ČR k 30. červnu 2020 nově evidoval 38 504 uchazečů o zaměstnání. Je to o 119 lidí více než v květnu. Celkem eviduje ÚP ČR 269 637 uchazečů o zaměstnání. Nejčastěji přicházeli do evidence lidé z oblasti služeb, zejména pohostinství, hotelnictví, dopravy a cestovního ruchu. Stále se hlásí i ti, kteří pracovali ve výše uvedených oborech v Rakousku, Itálii, Německu nebo Švýcarsku.
Ilustrační snímek | Foto: MPSV
"Mám radost, že se černé předpovědi některých ekonomů o tom, že budeme mít v červnu půl milionu nezaměstnaných, nenaplnily. Ostatně, udělali jsme pro to všechno. Díky programu Antivirus se nám podařilo udržet pracovní místo téměř třičtvrtě milionu lidí. V tomto ohledu jde o nejúčinnější vládní nástroj na pomoc firmám a zaměstnancům, který výrazně pomáhá zvládat dopady krize," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s tím, že se její resort i přes aktuálně přijatelná čísla připravuje na případný prudký nárůst nezaměstnanosti. "Rozhodně nechceme nic zanedbat. Chystáme balíček zaměstnanosti, jehož součástí je i plán přípravy na masovou nezaměstnanost, a spustíme projekt Outplacement, který bude propuštěným zaměstnancům pomáhat najít novou práci ještě v průběhu výpovědní doby," vysvětlila Jana Maláčová.

Uchazeči o zaměstnání
V červnu celkový počet uchazečů o zaměstnání vzrostl na 269 637, podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,7 %. V průběhu června se nově zaevidovalo na ÚP ČR 38 504 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo o 119 osob více a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 6 181 osob více.

Nově evidovaní uchazeči o zaměstnání v červnu přicházeli do evidence ÚP ČR především z oblasti služeb - zejména stravování, maloobchodu, velkoobchodu, hotelnictví, silniční nákladní dopravy a zprostředkování služeb.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenal ÚP ČR ve 40 okresech, největší v okresech - Mladá Boleslav (o 8,0 %), Praha (o 7,8 %), Karlovy Vary (o 7,3 %), Teplice (o 5,0 %) a Ústí nad Labem (o 4,7 %).

Z evidence v dubnu odešlo celkem 35 011 uchazečů. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 28 608 osob, tj. o 8 730 více než v předchozím měsíci a o 1 272 méně než v červnu 2019.

Podpora v nezaměstnanosti
Podporu v nezaměstnanosti v červnu pobíralo 93 429 uchazečů o zaměstnání. Průměrná výše podpory činila 8 742 Kč. Celkem vyplatil ÚP ČR na podpoře v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci částku 1 040 566 129 Kč.

Pracovní místa
ÚP ČR evidoval k 30. červnu celkem 334 904 volných pracovních míst. To je o 3 854 míst více než v květnu. Na jedno pracovní místo tak připadlo v průměru 0,8 uchazeče. Zaměstnavatelé měli v červnu obecně největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky a pomocníky ve výrobě, uklízeče, obsluhu vysokozdvižných vozíků, řidiče nákladních automobilů, kuchaře, zedníky nebo pomocné manipulační pracovníky.

Trh práce ovlivňují kromě aktuální situace také sezónní činnosti, které jsou už v plném proudu. Zájem je o pracovníky v oblasti stavebnictví, zemědělství, lesnictví, rybářství nebo třeba živočišné a potravinářské výroba a částečně už i v pohostinství a službách. V souvislosti s uvolňováním ochranných opatření totiž dochází k obnově ekonomických aktivit právě v gastronomii, hotelnictví, ve službách, v dopravě apod. Tedy v oborech, ve kterých došlo ke značným hospodářským ztrátám.


Zdroj: MPSV

Další články z rubriky Ekonomika

Trendy v převodních cenách: kontroly přeprodávání reklamy a nehmotných aktiv

Finanční správa v roce 2023 provedla 570 kontrolních úkonů v oblasti cen sjednaných mezi spojenými osobami (tzv. transfer pricing). Výsledkem bylo zvýšení daňového základu o 5,8 mld. Kč a snížení daňové ztráty o 1,2 mld. Kč, což vedlo k doměření ...

Prezident Hospodářské komory Zajíček: Inflační období máme za sebou a českou ekonomiku letos čeká mírný růst

Po loňském roce, v kterém česká ekonomika procházela recesí, letos nastane obrat. Tuzemské hospodářství se navrátí k růstu, kdy HDP v reálném vyjádřen ...

Agrární komora: Chovy nosnic v klecích jsou na ústupu. Přibude bílých vajec

Opatřit si bílá vejce, která jdou snadno obarvit do pestrých jarních odstínů, na velikonoční nadílku pro koledníky bude do budoucna snazší. Čeští chov ...

ČNB vydává pamětní stříbrnou stokorunu s motivem Nejvyššího státního zastupitelství

Dne 27. března vychází první pamětní mince z nového cyklu České národní banky (ČNB) Instituce České republiky. Jde o stříbrnou stokorunu s motivem Nej ...

Ministr Síkela zamířil s podnikateli do Severní Makedonie a Albánie

Rozvinout stávající obchodní vztahy nebo navázat nové byznysové kontakty v Severní Makedonii a Albánii se během následujících dvou dní pokusilo celkem ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »