InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Jojo efekt může poškodit vaše srdce!

10.07.2020
Jojo efekt výrazně zvyšuje riziko srdečních příhod! Co je jojo efekt, jak může poškodit vaše zdraví a existuje účinná dieta bez jojo efektu? Čtěte dále a zjistěte více o jojo efektu, kterému můžete předejít a ochránit tak své zdraví.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Co je jojo efekt


Jojo efekt je ztráta a opakované narůstání hmotnosti. Jedná se o následek drastického hubnutí, kdy se dietáři daří rychle zhubnout, nedaří se mu už ale váhu udržet.

Výsledkem jojo efektu je, že dietář znovu přibere a získá většinou vyšší hmotnost, než jakou měl před začátkem hubnutí. Znovu nabytou váhu chce opět rychle snížit, a tak celý proces začne nanovo. Jojo efektu se z tohoto důvodu říká také cyklické hubnutí, jelikož se vše opakuje v cyklech.

Hubnutí s jojo efektem je pro tělo velice stresující


Někteří dietologové tvrdí, že náhlý úbytek na váze a následné přibírání působí tělu veliký stres.

Tělo během drastických diet dostává pouze minimum kalorií, které potřebuje pro svou správnou funkci. Následkem toho spaluje tuky a svalovou hmotu, aby získalo energii pro své přežití.

Výsledkem je, že se v těle zvyšuje množství kortizolu, stresového hormonu, který hlásí tělu, že je v nebezpečí. Hladiny kortizolu se zvyšují například v situacích, kdy je třeba se dát do boje nebo na útěk.

Matt Edwards, registrovaný dietolog, ředitel a jeden ze zakladatelů společnosti Genopalate, která se věnuje zdravému životnímu stylu na základě genetiky, říká, že zvýšení hladiny kortizolu má za následek nárůst tělesné hmotnosti, zvýšení pocitů úzkosti a deprese. Zvyšuje se také hladina cholesterolu, krevního tlaku a triglyceridů.

Dochází-li k výkyvům kortizolu opakovaně a často, vzniká vysoké riziko srdečních chorob.

Jak hubnout bez jojo efektu


Účinná dieta bez jojo efektu vyžaduje, abyste hubnutí vnímali jako změnu životního stylu, ne jako krátkodobou záležitost. Nutné je zaměřit se na udržitelné, dlouhodobé a zdravé návyky.

Místo toho, abyste drželi přísnou dietu, která slibuje rychlé zhubnutí, měli byste zvolit dlouhodobější a zdravější přístup ke snižování hmotnosti.

Dietologové často doporučují zaměřit se převážně na rostlinnou stravu s vysokým obsahem zeleniny, ovoce a celých zrn. Omezit byste naopak měli živočišné produkty, a to zejména zpracované maso a rafinované sacharidy. Takovou stravu můžeme nazvat středomořskou stravou.

Pokud patříte k milovníkům masa, doporučuje se omezit cukr, průmyslově zpracované potraviny a zaměřit se na konzumaci masa, ryb, ovoce a zeleniny. Takovému typu stravy říkáme nízkosacharidové stravování, ke kterému lze přiřadit atkinsonovu dietu nebo například vybrané recepty na keto dietu.

K pití je nejvhodnější čistá voda, které byste měli denně vypít 2-3 litry. Obohatit svůj pitný režim můžete zelenými čaji na hubnutí. Občas si můžete dopřát také skleničku červeného vína.

Jak překonat jojo efekt


Při hubnutí je nutné mít na paměti, že není důležité jen to, co jíte, ale také kolik toho sníte.

Hlavní je nehladovět! Nebudete-li tělu dodávat potřebné živiny, zapamatuje si to a začne si přijatou potravu ukládat do svých zásob v podobě tuku, ze kterého bude čerpat energii v případě, že by znovu nastala doba hladovění. Následkem toho začnete přibírat.

Jezte tedy dostatečně, vyváženě a zbytečně se nepřecpávejte.

Zvolíte-li drastickou dietu, o přebytečná kila pravděpodobně přijdete, ale, vrátíte-li se ke starým stravovacím návykům, zažijete s největší pravděpodobností jojo efekt na vlastní kůži.

Jen změna stravovacích návyků ovšem nestačí. Důležitý je také pohyb. Zvolte si takové cvičení, které vás bude bavit, ať už se bude jednat o plavání, jízdu na kole nebo pouhou chůzi.

Autor: St

Další články z rubriky Zdraví

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků s důrazem na zdravotní nezávadnost. Některé materiály používané k výrobě těchto povrchů totiž ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Jaké zdravotnické pomůcky je vhodné mít po ruce?

Smůla nechodí po horách, ale po lidech, jak říká staré známé přísloví. To platí i na různé úrazy, které se nám vždycky přihodí v nejméně vhodnou dobu. ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »