InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Česká obchodní inspekce zajistila v roce 2019 padělky téměř za 152 milionů

03.07.2020
Česká obchodní inspekce v průběhu roku 2019 provedla celkem 1 701 kontrol, při kterých se zaměřila na nabídku a prodej padělaného zboží. Nedostatky zjistila v 1 257 případech a z toho ve 444 případech zaznamenala porušení zákazu nabízení, prodeje a skladování padělků. V průběhu celého roku zajistila 57 576 kusů padělků, v hodnotě originálů ve výši 151 664 346 Kč.
Foto: coi.cz
"Výsledky kontrol provedených v roce 2019 potvrdily, že nabídka a prodej padělaného zboží se stále vyskytuje. Nejvíce zjištění bylo v příhraničních oblastech s Rakouskem a Německem, méně se padělky vyskytují v severních částech České republiky a v hlavním městě Praze. České obchodní inspekci se osvědčila i novelizovaná pravomoc, která umožňuje zjednání možnosti vstupu do uzavřených prostor. Praxe totiž často potvrzuje, že kontrolovaná osoba obvykle při příchodu inspektorů svou provozovnu či automobil uzamkne a vzdálí se. Tuto pravomoc bude ČOI i nadále využívat jako účinný nástroj přispívající ke snížení nabídky a prodeje padělků," říká k závěrům kontrol ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce se i v minulém roce zaměřila na dodržování § 8 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Podle tohoto ustanovení se obchodníkovi zakazuje nabízet za účelem prodeje, prodávat a skladovat výrobky porušující některá práva duševního vlastnictví nebo neoprávněné užívání označení chráněného podle zvláštního právního předpisu.

ČOI uskutečnila v průběhu roku 2019 1 701 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 1 257 případech (73,90%). Z tohoto počtu u 444 kontrol bylo zaznamenáno porušení zákazu nabízení, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví, což v procentuálním vyjádření představuje 26,10%.

Během celého roku se osvědčila novelizovaná zákonná pravomoc ustanovení dle § 6 odst. 1 zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, která vstoupila v platnost v listopadu 2018. Ta umožňuje inspektorům ČOI možnost vstupu do uzavřených prostor.

Z hlediska sortimentu docházelo nejčastěji k porušení práv duševního vlastnictví u textilních výrobků a u výrobků patřících do kategorie audio-video. Stoupá i počet zabavených hraček. Z celkového počtu zajištěných výrobků převažovaly z objemu ochranných známek značky Adidas, Nike, Tommy Hilfiger, Gucci, Calvin Klein, Luis Vuitton, Michael Kors, Crocs, Guess a Levis.

ČOI při těchto kontrolních akcích ve 177 případech také spolupracovala s dalšími orgány státní správy - Policií ČR, Celní správou, Hasičským záchranným sborem, živnostenskými úřady, městskými nebo obecními úřady, Cizineckou policií a dalšími.

Uložená opatření
Česká obchodní inspekce v průběhu celého roku 2019 zajistila mimo dosah kontrolovaných osob 57 576 kusů padělků, v hodnotě vyčíslené v cenách originálů ve výši 151 664 346,30 Kč. To je o 16 197 kusů (41 379 kusů v ceně originálů 92 372 724,90 Kč - rok 2018) padělků více než v roce 2018. Zajištěné výrobky byly uloženy mimo dosah kontrolovaných osob. Výrobky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, o nichž bude pravomocně rozhodnuto o jejich propadnutí nebo zabrání, budou následně zničeny nebo využity k humanitárním účelům.

Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v minulém roce za porušení právních předpisů v souvislosti s kontrolami padělků celkem 1 290 pokut v celkové výši 16 136 000 Kč.
Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »