InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Novela občanského zákoníku upravuje práva pronajímatelů bytů a mění povinnost předkupního práva

02.07.2020
Včera 1. července vstoupila v platnost novela občanského zákoníku, která upravuje práva pronajímatelů bytů i mění povinnost předkupního práva, které se defacto ruší, kromě uvedených výjimek. Novela se dále dotýká i bytového spoluvlastnictví a společenství vlastníků jednotek (SVJ).
Foto: pixabay.com
V nájemních smlouvách bude možné sjednávat pokuty
Novela upravuje dílčí otázky nájmu nemovité věci za účelem bydlení. V nájemních smlouvách o nájmu bytu bude možné sjednat povinnost nájemce zaplatit pronajímateli smluvní pokutu za porušení povinností nájemce. Pronajímatel tím tak získává další možnost, jak chránit svá práva.


"Pokud pronajímatel stanoví nájemci smluvní pokuty, musí tím však automaticky snížit i maximální výši jistoty (kauce), kterou nájemce skládá na začátku nájmu. Počet všech stanovených pokut, které mohou v průběhu nájmu vzniknou a výše jistoty, nesmí dohromady přesáhnout trojnásobek měsíčního nájemného. Pokuty uvedené ve smlouvě, které tuto hranici překročí, nejsou platné. Záleží tedy na volbě pronajímatele, kterou z variant či kombinací využije. Nejsnazší cestou je však stanovit maximální možnou výši jistoty, která činí právě tři měsíční nájmy, které nájemník platí předem. U smluvních pokut je totiž riziko, že nájemce je nebude schopen zaplatit," objasňuje Kamil Dunaj z developerské společnosti Getberg.

Zrušení předkupního práva sousedů
V původním znění občanského zákoníku bylo předkupní právo poměrně okleštěné, následná úprava jej opět zavedla a současná novela, která vstoupí v platnost v červenci jej v podstatě opět ruší. Nadále bude předkupní právo platit u výjimek, která uvádí zákon, jako je například spoluvlastnictví v důsledku dědictví nebo pokud nebylo předkupní právo uvedeno smluvně.

"Vzniklé úpravy reflektují především vlnu nevole ze strany majitelů garážových či parkovacích stání a nebytových prostor domu, která reálně nejsou v jejich výlučném vlastnictví, ale jsou většinou spoluvlastnickým podílem na garáži či sklepě jako nebytové jednotce nebo jsou podílem na společném pozemku domu, kde je vybudováno parkoviště. V praxi to tedy znamená, že majitel vlastnil pouze podíl na tomto pozemku s ostatními spoluvlastníky, kterým měl svůj podíl nabídnout ke koupi přednostně. Zrušením předkupního práva tak odpadá zdlouhavý proces, kdy bylo nutné nabízet koupi nejdříve sousedům a čekat na jejich vyjádření v tří měsíční lhůtě. To samozřejmě nyní urychlí i prodeje bytů, ke kterým tato parkovací místa, sklep či garáž náležela," říká Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Další změny týkající se bytového spoluvlastnictví a společenství vlastníků jednotek (SVJ)
Další část novely se týká bytového spoluvlastnictví a fungování SVJ. Konkrétní úpravy se dotýkají například změny prohlášení vlastníka, kdy jsou stanoveny výjimky ze stoprocentního pravidla souhlasu všech spoluvlastníků při úpravách společných prostor domu, pokud se nemění velikost podílu na společných částech.

Další hodně diskutovanou novinkou je přechod dluhů starého vlastníka na nového, pokud je nabyvatel mohl a měl zjistit. Jedná se o dluhy na příspěvcích i na službách.

A v neposlední řadě je to pak například také povinnost založení SVJ u všech domů s nejméně 5 jednotkami, z toho 4 ve vlastnictví různých osob (dříve byly 3 osoby).


Autor: Šárka Lachoutová

Další články z rubriky Domácí

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek s lehčími sportovními aktivitami a dále ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »