InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Nová nemocnice v Malenovicích na Zlínsku je tikající bomba, iniciativa upozorňuje na problémy spojené s ambiciózním projektem

26.06.2020
Zlínský kraj pokračuje v prosazování kontroverzní stavby, na její podporu spustil v minulých týdnech reklamní kampaň. Občané, opoziční politici i odborníci to kritizují, nejsou podle nich zodpovězené zásadní otázky týkající se financování stavby a dopadů na zdravotnictví a další oblasti zajišťované krajem, jako je školství nebo sociální služby.
Vizualizace nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích | Foto: kr-zlinsky.cz
"Neříkám, že novou nemocnici v žádném případě nesmíme stavět. Jsem otevřený všem možnostem, ale musíme nejdřív důkladně zvážit všechna pro a proti, a hlavně finanční stránku věci, jestli si můžeme takový projekt dovolit. A to tady neproběhlo, naopak, hejtman Jiří Čunek se jakékoliv otevřené debatě usilovně brání," tvrdí senátor Tomáš Goláň (nestraník za hnutí SEN 21).

Nemocnice za miliardy budí kontroverze
Stavbu nemocnice prosadil Jiří Čunek na květnovém hlasování s pomocí 5 přeběhlíků. Kromě jeho domovské strany KDU - ČSL je pro už jen hnutí STAN. Všechny ostatní strany s projektem nesouhlasí a požadují důkladné posouzení všech variant. Celková investice by měla dosáhnout osmi miliard korun, odborníci ale mluví až o astronomických čtrnácti miliardách.

Jak upozorňuje Michal Filip, krajský zastupitel za hnutí ANO a zakladatel neurochirurgie ve Zlíně, na zdravotních výborech opakovaně probíhala debata o závažných problémech zlínského zdravotnictví, ale hejtman Čunek její závěry ignoroval. "Zdravotní výbor konstatoval, že nová nemocnice není nezbytně nutnou investicí a chybí posouzení možnosti rekonstrukce KNTB. Bohužel výsledky těchto debat se nikdy k veřejnosti nedostaly," říká Filip.

Právě Filip se stal garantem veřejné odborné debaty, kterou chce spolek zaštítit. "Plán stavby nové nemocnice je narychlo připravený a jednostranně odargumentovaný. Dle slov příznivců nová nemocnice mimo jiné zajistí lepší spolupráci všech zdravotních zařízení v kraji. Mohu veřejnost ujistit, že tato odborná spolupráce probíhá mnoho let. Investice do zdravotnictví kraj potřebuje. Jejich směřování je na odbornou debatu vedenou nejen loajálními příznivci nové nemocnice, ale i nezávislými odborníky. Oslovuji kolegy doktory a další odborníky a zvažujeme, jakým způsobem pojmout diskuzi o rozvoji zdravotnictví v kraji," dodává Filip.

Proti nové nemocnici se spojují lidé bez ohledu na politickou příslušnost
Ke spolku Zachraňme naše zdravotnictví se přidávají zdravotníci a opoziční politici, nejen z krajského zastupitelstva, ale i dotčených měst. Kromě doktorů Michala Filipa, Richarda Kremla nebo Tomáše Husy se staly členy také poslankyně Margita Balaštíková z hnutí ANO a Alena Gajdůšková z ČSSD.

"Cítíme obrovskou podporu od občanů, zdravotníků i dalších osobností, včetně politiků. Na kritice projektu a toho, jak ho hejtman prosazuje, se shodují bez ohledu na politickou příslušnost a bez ohledu na rozdílnost názorů na jiná témata. A není to prvoplánová kritika, mají silné argumenty pro to, aby se celá debata vrátila na začátek," říká předseda spolku, Ondřej Martínek.

Je potřeba vyhlásit referendum - podpisů je už více než 7 tisíc
Nyní je pro kritiky projektu klíčové informovat o všech argumentech širokou veřejnost. Přestože zastupitelstvo Zlínského kraje schválilo v květnu investici do projektové dokumentace za 350 milionů korun, tvrdí, že volby mohou ještě všechno změnit. Kromě toho vybírají podpisy potřebné pro vyvolání referenda o stavbě nové nemocnice v Malenovicích, které by proběhlo společně s volbami. Organizátoři referenda v současnosti shromáždili více než 7 000 podpisů, další tisíce jsou stále u dobrovolníků, kteří se na sbírání podpisů podílejí.

"O takto důležité změně ve fungování krajského zdravotnictví by měli rozhodnout občané. Zastupitelé mohou hlasovat, ale nemají k tomu mandát od občanů, stavbu nové nemocnice nikdo v programu neměl. Hejtman tvrdí, že se stavět musí, my ale věříme, že otevřená debata založená na ověřených faktech přesvědčí občany kraje, že existují levnější a lepší možnosti," uzavírá Martínek.

Autor: Jiří Böhm

Další články z rubriky Regiony

Zvídavost vpřed! Zájemci se můžou hlásit na doprovodný program Veletrhu vědy

PRAHA - Ode dneška si lidé mohou rezervovat místo na doprovodný program Veletrhu vědy 2024. V nabídce jsou science show, přednášky nebo besedy - třeba o umělé inteligenci či paměti rostlin. Akce se letos koná od 30. května do 1. června a zdarma ...

Podnět na celoroční klimatizovanou sjezdovku v Chuchli byl stažen

Podnět na změnu územního plánu, jehož schválení by znamenalo možnost výstavby celoročně klimatizované a uměle zasněžované sjezdovky, byl stažen. Vlast ...

Nové informační panely na Masaryčce ukážou nejbližší odjezdy metra a tramvají

PRAHA - PID ve spolupráci s Českými dráhami a Pentou umístili do dvorany Masarykova nádraží velkoplošné informační panely, které lidem přicházejícím ...

Strakoničtí záložáci zažili při vojenském lezení v Boleticích adrenalin i nejistotu z výšek

Základní techniky jištění, slaňování, lezení a na závěr překonání fixní cesty, která prověřila dovednosti cvičících. To vše si vyzkoušeli strakoničtí ...

Kraj Vysočina začal s výstavbou Společného depozitáře v Pelhřimově

Velká část cenných archeologických nálezů a historických artefaktů z Vysočiny bude v budoucnu uložena na jednom místě, ve Společném depozitáři v Pelhř ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »