InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Jak a jakou postel a matraci vybrat dítěti, kdy měnit postýlku za postel?

24.06.2020
Je jen jeden okamžik, kdy matka nechá své novorozené dítě samo ... a to je, když spí. Není proto překvapivé, že je pro většinu matek důležité, na čem jejich dítě bude spát. Kromě výběru postýlky, která splňuje všechny požadavky a bezpečnostní pokyny, je také důležité (řekli bychom ještě důležitější) koupě dětské matrace. Výběr správné matrace pro vaše dítě optimalizuje šance, že se oba oba vyspíte!
Ilustrační snímek | Foto: shutterstock.com
Avšak nalezení správné postýlky a matrace pro vaše dítě nemusí být tak jednoduché, jak jste si představovali. Koneckonců, děti jsou různé a mají jiné spací návyky. Také k tomu musíte zvážit spoustu funkcí. Počínaje materiály, druhem podpory, cenou... a seznam pokračuje a pokračuje.

Co byste měli zvážit při výběru dětské postýlky?
Je známou skutečností, že během prvních dvou let života dítě tráví více času spaním než ne (i když se to často nemusí zdát). Rozhodující je proto věnovat čas nákupu správné postýlky. Dětskou postýlku můžete používat ode dne, kdy se vaše dítě narodí, ačkoli mnoho rodičů si vybere Mojžíšův koš nebo kolébku na těchto prvních pár měsíců, nebo své děti nechají ve své posteli. Nejbezpečnější místo pro vaše dítě ke spánku po dobu prvních šest měsíců je na svém vlastním povrchu, ale ve stejné místnosti jako vy. Pak můžete přestěhovat dítě do vlastní ložnice.

Postýlky mají mnoho tvarů a velikostí, včetně rohových postýlek, které úhledně sedí v rohu místnosti, oválných postýlek, které lze později přeměnit na juniorské postele, židle nebo dokonce na pohovku. Když kupujete dětskou postýlku pro svého novorozence, musíte zvážit bezpečnost, snadné použití, velikost i vlastnosti. A samozřejmě budete chtít takovou, která vyhovuje vašemu stylu a rozpočtu.



Bezpečnost
Postýlky by měly odpovídat předpisu, který určuje bezpečnostní standardy pro výrobky pro děti do 3 let - konkrétně se jedná o vyhlášku Ministerstva zdravotnictví č. 84/2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do 3 let. a kromě toho si sebou vemte taky měřící pásku, abyste si ověřili zda je postýlka bezpečná:

● vzdálenost od vrcholu matrace k vrcholu nejnižší strany, když je zavřená sklopná strana, by měla být alespoň 50 cm, když je základna umístěna v nejnižší poloze. Hloubka by měla být 30 cm, když je základna matrace v horní poloze. Hloubka by také měla být alespoň 15 cm, když je sklopná bočnice dolů. V postýlce by neměly být žádné opory, které by vaše dítě mohlo použít k vyšplhání.

● když kupujete matraci, ujistěte se, že mezi matrací a přilehlou stranou lůžka není více než 4 cm, když je matrace tlačena na opačnou stranu, nebo 2 cm na každé straně, když je matrace vystředěná. Mezery po stranách představují riziko udušení - vaše dítě by se do nich mohlo převrátit tváří. A matrace by měly být pevné; nebezpečí udušení může znamenat také měkká nebo prohnutá matrace.Tady jsem našla zajímavý výběr nejvhodnějších matrací do dětské postýlky a budeme se jim věnovat ještě i níže v tomto článku.

● jakýkoliv větší prostor nebo otvor musí být mezi 5 cm a 9,5 cm, aby se zabránilo tomu, aby se vaše dítě zachytilo nebo vypadlo.

● menší otvory by neměly být široké 3 až 5 cm, což je dostatečně široké, aby se dětská končetina mohla zaseknout - měly by být mezi 5 mm a 12 mm, aby se ani malé prstíky nezachytily.

● zkontrolujte, zda na ní nejsou žádné ostré hrany nebo cokoliv, co by vyčnívalo nebo směřovalo nahoru a mohlo zasáhnout dětskou hlavu nebo zachytit oblečení. Zachycený oděv nemusí znít vážně, ale může být pro dítě zneklidňující a v nejhorším případě může uškrtit.

Snadné použití
To je opravdu důležité - každá zdánlivě malá mrzutost se může stát velkou bolestí hlavy pro spánku zbaveného rodiče!

● sklopná bočnice (strana postýlky, která se pohybuje nahoru a dolů) by se měla dát bezpečně a hladce ovládat, a neměla by být pro vás příliš těžká.

● měla by být dostatečně nízká, abyste se pohodlně ohnuli do postýlky, jinak by mohla utrpět vaše záda.

● pro dítě by nemělo být možné se otevřít, ale pro dospělého by se měla dát otevřít jednou rukou

Velikost
Vzhledem k tomu, že se jedná o postel pro malé dítě, některé postýlky mohou být překvapivě velké.

● zkontrolujte rozměry plně vybavené postýlky a to, jak dobře se vejde do vašich prostorů

● bude příliš těžká na zvednutí pokud to bude třeba?

● projde dveřmi, pokud je potřebujete přesunout do jiné místnosti?

● pokud bude dětská postýlka v prvních několika měsících ve vaší ložnici, prostor může být vážný problém, protože možná budete chtít mít vedle ní i jiné věci, jako je přebalovací stůl nebo místo pro krmení.
Vlastnosti, které je třeba zvážit

● žvýkací pásky - jedná se o plastové proužky na dřevěných okrajích postýlky, jako je horní část bočnice, takže ani dítě ani postýlka nejsou "poškozeny", pokud se žvýkají (a pravděpodobně budou!)

● kolečka - kola usnadňují pohyb postýlky, ale na nejméně dvou kolech by měla být zajištěna brzda

● konvertibilní postýlky - změna postýlky na postel ve správný čas pomůže zabránit zranění spojeným s vypadnutím dítěte z postýlky. Děti jsou připraveny přestěhovat se na postel, když:
- mohou s jistotou stát v postýlce
- trasou boky postýlky a
- vyvíjejí seriózní úsilí z ní vylézt

Dětská postýlka, která vám umožní sundat strany a proměnit ji na malou postel, vám v průběhu času poskytne větší využití.

Jakou matraci vybrat do postýlky?
Co je to dobrá matrace pro vaše dítě? Je to matrace, která vašemu dítěti pomůže ke klidnému a bezpečnému nočnímu spánku, je pohodlná, vyspořádá se s prosakováním plen, které nevyhnutelně přijdou a vydrží tak dlouho, jak budete potřebovat.

Hledejte pevnou a plochou matraci chráněnou voděodolným potahem, který ji pomůže udržet v čistotě a suchu. Pevnost a rovinnost matrace můžete posoudit pevným zatlačením ruky do středu a hran. Měl by existovat určitý odpor a měl by se okamžitě odrazit zpět.



Jak vysoká by měla být matrace do postýlky?
Doporučujeme, aby matrace dětské postýlky byla alespoň 10 cm silná. Váha vašeho dítěte bude soustředěna na malém prostoru a nechcete, aby se jeho tělo propadalo matrací a zasáhlo postel. Vaše dítě potřebuje matraci, která poskytuje dobrou podporu a nebude klesat. Hledejte matraci, která je spíše pevná než měkká. Chcete-li porovnat pevnost, stiskněte okraje a střed matrací.

Materiál matrace
Mnoho dětských postýlek přichází s matrací z pěny, ale mnoho rodičů se rozhoduje pro nákup kvalitnější matrace. Matrace z přírodních vláken nebo organické matrace mohou zajistit vynikající prodyšnost, což pomáhá dítěti regulovat teplotu těla po celou noc. Matrace z přírodních vláken obvykle neobsahují chemické látky a syntetické pěny, takže se považují za zdravější a vhodnější pro děti s alergiemi nebo astmatem.

Hledejte kvalitu
Ať už si vyberete jakýkoliv typ matrace, hledejte kvalitu. Nejlevnější pěnové a pružinové matrace mají tenké vinylové potahy a hrany, které se mohou v průběhu času roztrhnout. Jak se cena zvyšuje, mají potahy tendenci být silnější, odolné proti propíchnutí, vyztužené dvojité nebo trojité, nebo z velmi jemné organické bavlny. Pružinová matrace, která má více nebo lépe kalibrovanou ocel a kvalitnější odpružení, váží více. Totéž platí pro pěnové matrace vyrobené z hustší, kvalitnější pěny.

Potah matrace
Celou matraci obklopuje potah z tkaniny nebo vinylu, nebo kombinací obou. Tkanina dýchá více než vinyl, ale větrací otvory ve vinylovém krytu mohou pomoci cirkulaci vzduchu. Vícevrstvá vinylová vrstva odolává propíchnutí, roztržení, netěsnostem a skvrnám lépe než látka. Hledejte alespoň třívrstvý laminovaný potah, který matraci poskytne tvrdší skořepinu a tím zvyšuje její životnost

Voděodolný chránič matrace
Vodotěsný potah, který si zakoupíte samostatně, je dobrý nápad, i když matrace, kterou vyberete, je nepromokavá, protože matraci chrání před skvrnami. Chrániče matrací nepředstavují nebezpečí udušení - jsou pod prostěradlem - a zajistí, aby spací plocha vašeho dítěte byla útulnější. Bez ní ji chlad vinylového potahu matrace činí nekomfortní. Vodotěsný potah také chrání povrch matrace před prosakováním plen (hodíte ho jednoduše do pračky).

Zdroje informací:
https://www.farmers.co.nz/cms/nursery-hub/buying-guides/baby-cot-buying-guide
https://www.madeformums.com/reviews/buyers-guide-to-baby-mattresses/

Autor: ML
Fotogalerie:

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »